Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έργο Life+2009: Παρακολούθηση, Μοντελοποίηση και Διαχείριση Σωματιδίων (PM3)

Η επίτευξη καλύτερης ποιότητας αέρα είναι ένα από τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλες τις χώρες. Στην Κύπρο, για τους περισσότερους ρύπους δεν παρατηρείται υπέρβαση των οριακών τιμών που καθορίζονται στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Εξαίρεση αποτελεί το Όζον και τα Αιωρούμενα Σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μικρομέτρων (ΑΣ10). Στην περίπτωση των ΑΣ10, παρατηρούνται υπερβάσεις τόσο της ετήσιας (40 μg/m3) όσο και της 24ωρης (50 μg/m3) οριακής τιμής σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Κύπρου και ιδιαίτερα τις αστικές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φυσικές πηγές (θαλάσσιο άλας, διασυνοριακή ρύπανση), στην επαναιώρηση σκόνης από τους δρόμους και ακάλυπτες περιοχές καθώς επίσης και στις εκπομπές από ανθρωπογενείς πηγές.
Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στην Κύπρο για την μη συμμόρφωσή της προς τις οριακές τιμές των ΑΣ10 που τίθενται στην Οδηγία 2008/50/ΕΚ. Η εν λόγω Οδηγία όμως, δίνει το δικαίωμα στα Κράτη Μέλη να εξαιρεθούν από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις οριακές τιμές των ΑΣ, για τις περιπτώσεις όπου οι υπερβάσεις αυτές οφείλονται σε φυσικές πηγές.
Όσον αφορά την Κύπρο, οι πηγές αυτές συμβάλλουν σημαντικά στις υπερβάσεις των οριακών τιμών, γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί μια μεθοδολογία ποσοτικοποίησης της συνεισφοράς τους στις συνολικές μετρούμενες συγκεντρώσεις των ΑΣ, ώστε να διευκολυνθεί η προετοιμασία αποτελεσματικών σχεδίων διαχείρισης της σκόνης.
Για τον σκοπό αυτό, από τον Ιανουάριο 2011, ο κλάδος Ποιότητας του Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας έχει αρχίσει την υλοποίηση του έργου PM3. Το έργο, διάρκειας τριών ετών, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ και αποσκοπεί αρχικά στην εκτίμηση και τεκμηρίωση της συνεισφοράς σκόνης από τις φυσικές και διασυνοριακές πηγές σκόνης, την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης της σκόνης και στην συνέχεια στη διαμόρφωση και βελτιστοποίηση προγράμματος μέτρων διαχείρισής της. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του έργου, www.life-airquality.eu.
Στο έργο θα αναπτυχθεί και εφαρμοστεί μεθοδολογία προσδιορισμού και κατανομής των πηγών εκπομπής σκόνης μέσα από τη χρήση μοντέλων και ορυκτολογικών αναλύσεων. Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστούν καινοτόμες μέθοδοι όπως η χρήση συστημάτων LIDAR για την εκτίμηση της διασυνοριακής μεταφοράς σκόνης και την καθ’ ύψος μέτρηση της συγκέντρωσης των ΑΣ όπως επίσης θα γίνει σύνδεση περιφερειακών μοντέλων διασποράς με μοντέλα μέσης κλίμακας και ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων τοπικής κλίμακας.
Παράλληλα, το έργο αποσκοπεί στην επέκταση και βελτίωση των δυνατοτήτων παρακολούθησης με τη χρήση μεθόδων ανίχνευσης εξ’ αποστάσεως (remote sensing) και τη χρήση πρόσθετων μονάδων μέτρησης, στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων πρόγνωσης και διάγνωσης επεισοδίων σκόνης και στην επέκταση των δράσεων ενημέρωσης του κοινού μέσα από εφαρμογή τεχνολογιών κινητής τεχνολογίας 3G.
Ανάδοχος και συντονιστής του έργου είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και συμμετέχοντες φορείς είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ESS GmbH Αυστρίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Διευθυντή του έργου, κύριο Σάββα Κλεάνθους (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Κλάδος Ποιότητας Αέρα, Τηλ: 22405639).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ