Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλεπούδες και ποντίκες

Σήμερα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζητήθηκε για πολλοστή από ότι έχω αντιληθφεί φορά το θέμα των πολλών ποντικών, των αλεπούδων και τις ζημιές που προκαλούν.
Εκεί αναφέρθηκε ότι τα ποντίκια κάνουν ζημιά στα δέντρα π.χ. χαρουπιέςς και αμυγδαλιές  και οι αλεπούδες επιτίθενται και σκοτώνουν μικρά ζώα σε φάρμες.
Αναφέρθηκε επίσης ότι κάνουν ζημιά στο θήραμα και ούτε οι αλεπούδες δεν αφήνουν μικρά λαγουδάκια να μεγαλώσουν.
Η Υπηρεσία Θήρας ανέφερε ότι:
  • φροντίζουν να αυξηθεί ο αριθμός των αρπακτικών που είναι φυσικός εχθρός των ποντικών.
  • ότι τοποθετούν φωλιές για ανθρωποπούλια και βοηθούν τα αρπακτικά πουλιά.
  • ότι έχουν μεγάλη έγνοια για τον τρόπο που χρησιμοποιείται το σιταρούδι - δηλητήριο (που παρασκευάζει το Τμήμα Γεωργίας) γιατί σκοτώνονται και πουλιά που τα τρώνε αν δεν τοποθετηθεί σωστά.
  • ότι η αλεπού είναι είδος που χειρίζεται το Τμήμα Περιβάλλοντος και δεν είναι θηρεύσιμο αλλά έχει και ποινή για όσους την σκοτώσουν.
Οι κυνηγοί προσφέρθηκαν να εφαρμόζουν αυτοί εθελοντικά το σιταρούδι αφού έχουν περισσότερη έγνοια για το θήραμα παρά οι πληρωμένοι έκτακτοι που το τοποθετούν.
Επίσης αναφέρθηκε ότι υπάρχουν και πολλοί ποντικοί στις πόλεις.

Ενδιαφέρον είναι και ενημέρωση που έγινε από την Υπ. Θήρας ότι οι ποντικοί στην Κύπρο έχουν εισαχθεί πριν πάρα πολλά χρόνια.

Εγώ ανέφερα ότι:
  • Στους σκυβαλότοπους υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλοι αριθμοί από ποντίκες
  • Θα μειωθεί ο αριθμός των ποντικών και των αλεπούδων που τρέφονται από τα φαγητά που πετούμε εκεί και υπενθύμισα την υποχρέωση μας να μειώνουμε τα οργανικά απόβλητα που πετούμε.
  • ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα τρωκτικά όταν αρχίσει η αποκατάσταση των σκυβαλότοπων γιατιόταν φύγουν από εκεί θα καταλήξουν στις πόλεις.
  • ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ισορροπία της φύσης γιατί η αλεπούδες τρώνε και ποντικούς επομένως αν τις μειώσουμε θα αυξηθούν οι ποντικοί.
  • πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο τους φυσικούς εχθρούς των ποντικών όπως αρπακτικά πουλιά κουκουβάγιες και ανθρωποπούλια.
  • ότι παρά πληρωμένους έκτακτους να τοποθετούν το σιταρούδι προτιμώ εκπαιδευμένους εθελοντές κυνηγούς.

Σχόλια

Ο χρήστης ιων σκεπτικός είπε…
Η ισορροπία έχει διαταραχθεί. Οι φυσικοί εχθροί των ποντικών έχουν λιγοστέψει (φίδια, αρπακτικά πουλιά, αλεπούδες)ενώ στους σκυβαλότοπους οι ποντίιιικες είναι σαν τους κάττους. Βρίσκουν φαί τζιαι πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Δυστυχώς οι περισσότεροι νοιάζονται μόνον για την αυλή τους και το σπίτι τους και δεν τους νοιάζει αν πετούν τα άχρηστά τους όπου φτάσουν, σε ποταμούς, σε χωράφια, ή τα καίνε σε παράνομους σκυβαλότοπους.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Είμαι κυνηγός από τα γεννοφάσκια μου και ουδέποτε πυροβόλησα αλεπού, όποτε βρέθηκε μπροστά μου. Είναι ένα πανέμορφο ζώο, που όσο πάει γίνεται και πιο σπάνιο. Οι λαγοί δεν κινδυνεύουνα από τις αλεπούδες. Ούτε τα περδικάκια. Είναι από τους ασυνείδητους λαθροθήρες που κυριολεκτικά τα αποδεκατίζουν ολόχρονα, χωρίς να τους αγγίζει κανείς. Καθε χρόνο πριν την έναρξη του κυνηγιού πιάνουν κανέναν έτσι για να δείξουν ότι κάτι γίνεται. Τον υπόλοιπο χρόνο όμως οι παράνομοι το γλεντούν. Πάω στα αγρέλια σε περιοχές που κυνηγώ και βλέπω ολόφρεσκα ίχνη από τετράτροχες μοτόρες παντού. Δεν αφήνουν το ενδημικό να ησυχάσει. Όσο για τα ανθρωποπούλια, ναι είναι ο καλύτερος κυνηγός της ποντίκας. Παλιά θυμούμαι μες στη Λευκωσία τις νύχτες βλέπαμε να πετούν πάνω που τα σπίτια μας. Χαθήκανε για κάμποσο καιρό, τελευταία όμως έτυχε να δω ένα και είπα "υπάρχει ελπίδα"...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ