Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ΜH εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων στην Κύπρο

4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων και η ΜH εφαρμογή της Νομοθεσίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων στην Κύπρο

Η 4η Οκτωβρίου κάθε έτους, εορτάζετε ως Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων λόγω και της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων. Πρώτο- καθιερώθηκε στην Ιταλία το 1931 σε συνέλευση οικολόγων με σκοπό να επισύρει την προσοχή στα είδη ζώων που απειλούνταν με εξαφάνιση. Η εμβέλεια της από τότε επεκτάθηκε και περιλαμβάνει όλο το ζωικό βασίλειο. Είναι η μέρα που η ανθρωπότητα εορτάζει και τιμά τα ζώα για την ιδιαίτερη συμβολή και βοήθεια τους στο ανθρώπινο γένος. και υποδηλοί τη σημασία που έχουν τα ζώα για τον άνθρωπο, είτε αυτά είναι κατοικίδια, παραγωγικά ή ζουν ελεύθερα στη φύση.
Όπως είναι φυσικό, τα ζώα που βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο είναι τα κατοικίδια και συνήθως εκεί επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον του.
Σύμβαση για την Προστασία των Κατοικίδιων Ζώων
Στις 13 Νοεμβρίου1987, τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Κατοικίδιων Ζώων την οποίαν η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε χωρίς όμως να επιτευχθούν οι στόχοι της με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα ανυπέρβλητα προβλήματα ως προς τη σωστή προστασία και ευημερία των κατοικίδιων ζώων.
Η Σύμβαση αναγνωρίζει ότι ο άνθρωπος έχει την ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζωντανά όντα. Όμως, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη την ιδιαίτερη σχέση που έχουν τα κατοικίδια με τον άνθρωπο, τη συμβολή τους στην ποιότητα ζωής και συνεπώς την αξία τους στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι τα κατοικίδια ζώα δεν διατηρούνται πάντοτε σε συνθήκες οι οποίες είναι κατάλληλες για την υγεία και ευημερία τους. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες οι οποίες προκύπτουν από την τεράστια ποικιλία ζώων που διατηρούν οι άνθρωποι ως ζώα συντροφιάς, τη διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων προς τα κατοικίδια, λόγω περιορισμένης γνώσης και ενημέρωσης αλλά και τους κινδύνους από τον υπερπληθυσμό τους, την υγιεινή, την υγεία, την ασφάλεια των ανθρώπων αλλά και άλλων ζώων.
Κυπριακή Πραγματικότητα.
Ατυχώς φέτος οι ζωοφιλικές οργανώσεις της Κύπρου δεν έχουν κανένα λόγο να είναι χαρούμενες. Η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε το τελικό κτύπημα στο ανύπαρκτο σύστημα εφαρμογής της Νομοθεσίας που προστατεύει τα ζώα. Όλες οι προσπάθειες της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου για τη δημιουργία Αστυνομίας Προστασίας των Ζώων όπως υπάρχει και σε άλλες πολιτισμένες χώρες, έπεσαν στο κενό.
Η πολιτεία, μέσω των αρμοδίων Αρχών και δια στόματος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μας ενημέρωσαν ότι η πρόσληψη Ειδικών Αστυνομικών (για το σώμα αυτό) το οποίο θα ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή τους Περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, δεν είναι εφικτή γιατί αυτό το καθήκον δεν καθορίζεται από το άρθρο 39 του Περί Αστυνομίας Νόμου. Επιπρόσθετος λόγος είναι η οικονομική κρίση που το καθιστά αδύνατο.

Ένα είναι βέβαιο. Οι άνθρωποι που αγαπούν και σκέφτονται τα ζώα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν έχουν φωνή από μόνα τους. Η φωνή τους είμαστε εμείς!

Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση
Πρόεδρος της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ