Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ JANEZ POTOCNIK

2010: ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ 3o ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ JANEZ POTOCNIK

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 από τα Ηνωμένα Έθνη ως έτος βιοποικιλότητας 150 νέοι , με σχετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και περιβαλλοντική συνείδηση, από 35 Ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώθηκαν στο Βέλγιο από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 6 Ιουλίου 2010, στα πλαίσια του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου νεανικής προοπτικής για να συζητήσουν θέματα αλλά και να παρακολουθήσουν διαλέξεις που σχετίζονται με την βιοποικιλότητα. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η δημιουργία διακήρυξης μέσω της οποίας εκφράζεται έντονη επιθυμία για δράση. Η διακήρυξη παραδόθηκε στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Κατά την παράδοση κάθε συμμετέχοντας κρατούσε από ένα μπαλόνι που αντιπροσώπευε μοναδικά οικοσυστήματα και είδη της Ευρώπης. Για να συμβολίσουν τις ανησυχίες τους για την αυξανόμενη ταχύτητα με την οποία η βιοποικιλότητα εξαφανίζεται, σταμάτησαν τα μπαλόνια από το να πετάξουν στον ουρανό και τα παρέδωσαν στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Potocnik. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος.
Με τον όρο «βιοποικιλότητα» (ποικιλότητα της ζωής) αναφερόμαστε στο σύνολο των διαφορετικών ειδών, οργανισμών και οικοσυστημάτων που υπάρχουν στον πλανήτη μας ή σε κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η σημαντικότητα της βιοποικιλότητα έγγυται στα αγαθά (τροφή, καθαρό νερό) και υπηρεσίες που παρέχει, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε $33 τρισεκατομμύρια/έτος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι χάνονται τουλάχιστον 26 χιλιάδες είδη οργανισμών.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2001, ήταν η αναχαίτιση της μείωσης της βιοποικιλότητας ως το 2010. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε νομοθετικό επίπεδο, η εφαρμογή των νομοθεσιών είναι ανεπαρκής, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, ή/και ενημέρωσης, πολιτικής απροθυμίας και γνώσης καθώς και μη ενσωμάτωσης της βιοποικιλότητας σε άλλες πολιτικές.

Σύμφωνα με την προκήρυξη: Αναφορικά με τους νέους στόχους που έχουν κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 και για το όραμα της μέχρι το 2050, εμείς ως αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής νεολαίας καλούμε τους νομοθέτες και τους πολιτικούς να αναλογιστούν και να εφαρμόσουν τις ακόλουθες εισηγήσεις για τερματισμό της εξαφάνισης της βιοποικιλότητας:
• Βελτίωση της ευαισθητοποίησης για την βιοποικιλότητα μέσω της παιδείας και ενίσχυση της σχέσης ανθρώπου- φύσης.
• Το δίκτυο Natura 2000 είναι ένα θετικό επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η οδηγία για τα διάφορα είδη φυσικής κατοικίας (Habitats Directive) και η οδηγία για τα πουλιά ( Birds Directive) εφαρμόζονται σωστά από όλες τις χώρες μέλη.
• Βελτίωση της παρακολούθησης και της έρευνας για την κατάσταση και την τάση της Ευρωπαϊκής βιοποικιλότητας.
• Τερματισμό της καταστροφής των οικοσυστημάτων και επέκταση των υφιστάμενων φυσικών περιοχών με εφαρμογή κατασκευής πράσινου τρόπου.
• Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) CAP για τη γεωργική παραγωγή, έτσι ώστε να μειωθεί αισθητά η υπερπαραγωγή και να αυξηθεί η προστασία της βιοποικιλότητας μέσω αειφόρους χρήσης της γεωργικής γης καθώς και της γης που χρησιμοποιείται για βοσκή
• Η επιχορήγηση της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για την προστασία της και απαιτείται η εσπευσμένη αύξησή της. Επιχορηγήσεις που είναι επιζήμιες για την βιοποικιλότητα πρέπει να περιορισθούν το συντομότερο .
• Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας σε άλλες νομοθεσίες που σχετίζονται με την γεωργία, την δασονομία, την χρήση γης και στην αντιμετώπιση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
• Ο ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις και άλλοι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναπτύξουν ένα είδος καινοτόμας πράσινης οικονομίας η οποία προωθεί ευημερία και μειώνει αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρούσα Βελγική προεδρία θα πρέπει να ηγηθούν στο συνέδριο των μελών COP10 στην Nagoya της Ιαπωνίας και να επικεντρωθούν στην θέσπιση υψηλών στόχων για το 2020 και ένα φιλόδοξο όραμα για το 2050 υιοθετώντας ένα κατανοητό, εφαρμόσιμο πρωτόκολλο.

Τέλος, εμείς οι Κύπριοι συμμετέχοντες στο συνέδριο θέλουμε με τη σειρά μας να καλέσουμε τα αρμόδια υπουργεία, οργανισμούς και ανεξάρτητους φορείς στην Κύπρο να λάβουν υπόψη τους τη συλλογική αυτή προσπάθεια και επιθυμία των νέων της Ευρώπης για προστασία της βιοποικιλότητας. Η κυπριακή βιοποικιλότητα είναι μέρος αυτής και το μέλλον της είναι στα χέρια σας. Λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της διακήρυξης θα δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες και νομικά πλαίσια για τον τερματισμό της εξαφάνισης της κυπριακής βιοποικιλότητας και την διασφάλιση της για τις μελλοντικές γενιές.
Ως νεολαία ανησυχούμε για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενιών γιατί θα επηρεαστούν αρνητικά από την ανθρωπογενή εξαφάνιση της βιοποικιλότητας. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή αυτής της εξαφάνισης. Όμως οι κύριες αιτίες που ευθύνονται για την μείωση της βιοποικιλότητας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τις ατομικές ενέργειες του καθενός από μας. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους που αποφασίζουν για το σήμερα να δράσουν τώρα για την κρίση που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ