Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πράσινη προεδρία της ΕΕ


Το Βέλγιο που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μόλις πρόσφατα υποσχεθεί ότι η προεδρία θα είναι πράσινη.
Αυτό δεν αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα που θα συζητηθούν και που είναι η μεταφορά στην πράσινη οικονομία, ο καθορισμός στόχων για την επόμενη συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές στο Μεξικό, τη χάρτα για τη βιοποικιλότητα και αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά στον τρόπο που γίνεται η διοργάνωση.

Είναι πολύ γνωστό ότι όποτε γίνονται συναντήσεις  στις οποίες  οι σύνεδροι χρειάζεται να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις  με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, όπου γίνονται συνεδριάσεις σε μεγάλους κλιματιζόμενους χώρους και λόγω της σπατάλης ενέργειας από τη διαμονή σε ξενοδοχεία, έχουμε σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γι αυτό και πολλοί στρέφουν τη προσοχή τους σε αυτές.

Γι αυτό το λόγο το Βέλγιο έχει ήδη υπογράψει τη “Χάρτα της αειφόρου προεδρίας” η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κώδικα ορθών εφαρμογών για τους εργαζόμενους, καταλόγους ελέγχου και ένα σύστημα υπολογισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι πιο πάνω έλεγχοι περιλαμβάνουν θέματα όπως τη διατροφή, τη μετακίνηση και ίσως το πιο δύσκολο μέρος του ελέγχου, αυτό των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά την παρασκευή των προϊόντων
Όλες οι προεδρίες της ΕΕ δίνουν σημασία στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της διοργάνωσης τους με πιο έντονο ίσως το πράσινο στην προεδρία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Για πρώτη φορά όμως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα εφαρμόζεται και το περιβαλλοντικό σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου EMAS, ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα θέσει τον πήχη ψηλά για όσους ακολουθούν, μεταξύ αυτών και της Κύπρου το 2012.
Μετά από πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος η  Κυπριακή οργανωτική επιτροπή έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Για να πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα και των οργανωμένων συνόλων.
        Στα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι σύνεδροι θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους λειτουργίας τους εφόσον μια συνηθισμένη πρακτική είναι ο υπολογισμός εκπομπών ανά διανυκτέρευση. Αλλαγές χρειάζονται και στη διαχείριση νερού και αποβλήτων.
        Οι αίθουσες συνεδριάσεων θα πρέπει να είναι σημαντικά βελτιωμένες  όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό.
        Τα φαγητά που θα προσφέρονται σε συνέδρια και εστιατόρια θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή παραδοσιακή και μεσογειακή κουζίνα με εποχιακά προϊόντα του τόπου μας που δενταξίδεψαν.
        Οι διάφοροι προμηθευτές υλικών θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους και να μπορούν να προμηθεύσουν τα κατάλληλα αγαθά.

Όπως έχω ήδη τονίσει επανειλημμένα σε παραγωγούς αλλά και αγροτικές οργανώσεις, αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία για να προωθηθούν τα Κυπριακά προϊόντα.
Αυτού του είδους την εκστρατεία όμως δεν μπορεί να την αναλάβει το Κράτος αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις θα πρέπει να ετοιμάσουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση για να βοηθήσουν το Κράτος μέσα από νόμιμες διαδικασίες να αγοράσει Κυπριακά προϊόντα.
Από την άλλη οι πόλεις μας πρέπει να συγυριστούν, οι δημόσιες μεταφορές και τα ποδήλατα να είναι διαθέσιμα, τα διάφορα μουσεία και αξιοθέατα να βελτιωθούν, τα φώτα τροχαίας να διαθέτουν επιλογή για διασταύρωση πεζών και πολλά άλλα.
Ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με τις προγραμματισμένες συναντήσεις στα πλαίσια της προεδρίας, γίνονται και τα συνέδρια των διαφόρων ευρωπαϊκών κομμάτων και οργανώσεων. Αυτό θα φέρει στην Κύπρο πολλούς φίλους αλλά και αυστηρούς κριτές και θα μας έχουν στο μικροσκόπιο για τουλάχιστον 6 μήνες.
Το πιο δύσκολο είναι να περάσουμε τις εξετάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι συνηθισμένοι να ασκούν πολύ αυστηρή κριτική. Και αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στην Κύπρο θεωρούν την κριτική των περιβαλλοντιστών σκληρή απλά να πω ότι “you ain’t seen nothing yet”.

Σχόλια

Ο χρήστης Sike είπε…
ξαφνικά, νιώθω ότι μόλις περιλούθηκα κατάθλιψη
Ο χρήστης Chrys είπε…
Επίτροπε μου η μονη λύση είναι να τους ποτίζεις με ζιβανία όταν βλέπεις και γκρινιάζουν
Μα γιατί είναι γεμάτη σκουπίδια η παραλια; Drink some more zivania my friend!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ