Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλά νέα για το νερό

Χτες μίλησα για το νερό στη Δημόσια Διαβούλευση για την τιμολόγηση του νερού. Την προηγούμενη μάλιστα έγραψα και όλα αυτά που λέω συχνά για το νερό.
Μετά που μίλησα κατάλαβα ότι κάτι δεν ειπα καλά .. ότι κάτι είπα λάθος ... Τελικά αυτά που εγώ έκανα κριτική ανακάλυψα ότι ο ίδιος ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είχε ήδη προτείνει, την προηγούμενη μέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη! Αν εξαιρεθεί το θέμα με τις αφαλατώσεις για τα άλλα συμφωνώ απόλυτα ! Η αλήθεια είναι ότι ακόμη να συνηθίσω την θετική αλλαγή στάσης με το Σοφοκλή Αλετράρη στην ηγεσία, και μου έμεινε η άρνηση.

Το κείμενο της διάσκεψης:
Το νερό αποτελεί εθνικό πλούτο για κάθε χώρα και οπωσδήποτε το σημαντικότερο φυσικό πόρο, αναγκαίο για την ανάπτυξη της. Στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιώτικης χώρας με ημίξηρο κλίμα που ουσιαστικά εξαρτάται για το νερό της άμεσα από τη βροχόπτωση, η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση ενόψει και των έντονων μεταβολών στο κλίμα του Πλανήτη με τα φαινόμενα ξηρασίας που παρουσιάζονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια.
H θέση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, είναι ξεκάθαρη. Η οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος είναι υπόθεση όλων μας.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο πιο πάνω στόχος, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχουν θέσει τις πιο κάτω κατευθυντήριες γραμμές:

§ Αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων, όπως είναι οι Μονάδες Αφαλάτωσης, καθώς και το Ανακυκλωμένο νερό.
Σύμφωνα με την Κυβερνητική Πολιτική, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει προωθήσει την αναβάθμιση υφιστάμενων, καθώς και την κατασκευή νέων Μονάδων Αφαλάτωσης. Περί το τέλος του 2011 αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωση στην Επισκοπή και στο Βασιλικό. Επίσης περί τον Μάιο της φετινής χρονιάς θα λειτουργήσει η κινητή μονάδα αφαλάτωσης Πάφου. Η συνολική παραγωγή όλων των μονάδων αφαλάτωσης θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες σε πόσιμο νερό και έτσι να υλοποιηθεί ο στόχος που τέθηκε για πλήρη απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας των αστικών κέντρων και των τουριστικών περιοχών από τη βροχόπτωση.
Παράλληλα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προωθεί την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του Ανακυκλωμένου νερού με σκοπό την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου της Κύπρου. Το ανακυκλωμένο νερό θα πρέπει να προσφέρεται για άρδευση τόσο σε υφιστάμενες καλλιέργειες όσο και σε νέες φυτείες, όπως κτηνοτροφικά φυτά.
Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχυθεί η γεωργία και θα αποδεσμεύονται ποσότητες για την εξασφάλιση νερού για ύδρευση, αλλά θα προστατεύεται και το περιβάλλον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία για την αειφόρο ανάπτυξη.
§ Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει ήδη ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια της Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Διαχείριση των Νερών, με βάση την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέας τιμολογιακής πολιτικής.-
Η Δημόσια Διαβούλευση αποτελεί καινοτόμο και συνεργιστική προσέγγιση στη διαχείριση των νερών μας. Έχει ως στόχο να μας βοηθήσει στην εξεύρεση υπεύθυνων και συναινετικών λύσεων. Προϋποθέτει μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, αλλαγή νοοτροπίας έναντι του νερού και πολιτική δέσμευση.
§ Η ενημέρωση του πολίτη για νέες επιδοτήσεις που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης νερού στις οικίες, είναι ένας άλλος στόχος που έχει θέσει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Με πολλή ικανοποίηση βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τα προγράμματα αυτά και κατά την περσινή χρονιά διατέθηκε ποσό €1 εκ. για τις επιδοτήσεις αυτές.
§ Παράλληλα με τα πιο πάνω, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εντατικοποιεί την εκστρατεία διαφώτισης για την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης στους πολίτες, μέσω σεμιναρίων, ημερίδων, διαφημιστικών φιλμ από τα ΜΜΕ, καθώς και διαλέξεων. Με την πρόσληψη φιλολόγων (μία σε κάθε Επαρχία) διενεργούνται καθημερινά διαλέξεις και παρουσιάσεις στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν γίνει τέτοιες διαλέξεις που παρακολούθησαν 17.000 μαθητές.
§ Απώλειες νερού στα δίκτυα. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με τη βοήθεια Συμβούλων έχει ολοκληρώσει μελέτη για την κατάσταση των δικτύων υδατοπρομήθειας σε όλες τις Κοινότητες και Δήμους (που δεν είναι ενταγμένοι σε Συμβούλια Υδατοπρομήθειας). Η μελέτη αυτή που πραγματεύεται την κατάσταση των σωληναγωγών, των υδρομετρητών, των υδατοδεξαμενών καθώς και τον τρόπο διαχείρισης, θα παρουσιαστεί σύντομα σε Δημόσια Διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους με σκοπό την προώθηση διορθωτικών μέτρων. Όσον αφορά τα δίκτυα που ανήκουν στα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων υποστηρίζει την ανάγκη εκπόνησης Τεχνοοικονομικής μελέτης για την αντικατάσταση αγωγών της υδατοπρομήθειας πόλεων.
§ Αξιοποίηση όμβριων υδάτων. Διαπιστώνουμε το πρόβλημα πλημμυρών που δημιουργείται στις πόλεις κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, καθώς και το πρόβλημα απώλειας μεγάλων ποσοτήτων νερού. Αυτό οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης του νερού αυτού.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων με τη βοήθεια Συμβούλων έχει εκπονήσει μελέτη για την αξιοποίηση των ομβρίων υδατών τόσο σε επίπεδο κατοικίας, όσο και σε επίπεδο ευρύτερης αστικής περιοχής. Τα πορίσματα και οι εισηγήσεις της μελέτης έχουν παρουσιαστεί σε δημόσια ακρόαση και σύντομα θα γίνουν εισηγήσεις προς το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος για υλοποίηση των μέτρων που προτείνονται.
§ Παράνομες Γεωτρήσεις. Είναι κοινή διαπίστωση ότι, στην Κύπρο υπάρχουν χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις.
Το θέμα αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε σχέση με την υφαλμύριση των παράκτιων υδροφόρων και την εξάντληση των υπολοίπων.
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει προχωρήσει με ένα πιλοτικό σχέδιο για την καταγραφή των γεωτρήσεων της περιοχής Δυτικής Μεσαορίας με στόχο τη διαπίστωση του αριθμού των γεωτρήσεων και των ποσοτήτων νερού που αντλούνται από αυτές. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έχει υπογράψει σύμβαση με εξειδικευμένους Συμβούλους και η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί δημόσια περί τον Σεπτέμβριο 2010.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία πραγματοποίησης τέτοιων συναντήσεων, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου, την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης των καταναλωτών και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη μου εάν με την ευκαιρία της παρουσίας των Διευθυντών των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, δεν εξέφραζα τις ευχαριστίες μου προς αυτούς και προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας για την πραγματικά άψογη συνεργασία που είχαμε καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επέδειξαν ειδικά τη δύσκολη περίοδο των περικοπών.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΑΛΕΤΡΑΡΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
19 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2010

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
me liga logia:
tha afxithi i timi kai tu nerou.
Ο χρήστης Κκουλλάς είπε…
Αν είχαν τρόπο ήταν να ΄μας βάλουν να πληρώνουμε τζαι τον αέρα που αναπνέουμε.
Ευτυχώς ακόμα εν free , οπότε αναπνεύσετε όσο θέλετε, μακριά που το κέντρο της πόλης όμως διαφορετικά θα αναπνεύσετε τζαι άλλα αέρια "accessories"
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολλά καλό τούτο με το νερο.
Ερκουνταν οι εγγλέζοι δακατω ,και ελαλούσαν οτι το νερο ηταν πολλά φτήνο.Εν ηλίθιοι που στην αγγλία εν πιο ακριβό το νερό τζιας μεν εχουν προβλημα?
Η αλήθκιεια εν οτι πανω κατω ενναν οι ίδιες οι τιμες που να ερκοθνται στους λοαρκασμους ,απλα γιατι εννα χρησιμοποιείται με περισσότερη φειδω.
Αν καποιος εν τον κόφτει... ας πιερώνει.

Θέλω να σε παρακαλέσω επίτροπε να βαλεις ενα τοπικ στο μπλογκ σου για το σαββατο 27 του μηνα που σβήνουμε τα φώτα για να το διαδώσω έγκαιρα σε ολα τα μπλοκς.
Θα ηταν καλο η ανακοίνωση να είναι και στα ελληνικά και στα αγγλικά
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Στο κάτω μέρος της προηγούμενης ανάρτησης μου με τίτλο "Τιμολόγηση του νερού ... Dr Ψωνάρα θέλω επαγγελματική βοήθεια" θα βρείτε την περίληψη της μελέτης. Διαβάστε τουλάχιστο το μέρος που αναφέρεται στην υδρευση από αφαλατώσεις μόνο....
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούμε.
Οι αφαλατώσεις καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού που εμείς χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και έχουμε ξεπεράσει ήδη το επιτρεπτό όριο ρύπων γιαυτό και πληρώνουμε €10 το χρόνο τουλάχιστο.
Το 2013 το ποσό αυτό θα πολλαπλασιαστεί και επομένως το νερό θα γίνει πιο ακριβό
Ο χρήστης Maria F είπε…
Καλά τα νέα όντως, ειδικά αν γίνει κάτι για τις παράνομες γεωτρήσεις.
Για αφαλάτωση με χρήση ανανεώσιμων πηγών δεν υπάρχουν σχέδια?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@Μαρια
Όπως ειπε και ο παμπος η ενέργεια που απαιτείται για τεθκιου ειδους διαδικασια εν τεραστια και με την παρουσα αποδοση των Α.Π.Ε. εν πρακτικα αδύνατο
Ο χρήστης Unknown είπε…
Όντως η τιμη του νερού θα αυξηθεί στα επομενα ετη κατι που μας επιβάλλει η ΕΕ μεσω της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Υδατα. Πλέον θα πλρωνουμε το πραγματικό κόστος του νερού (κόστος παραγωγής, διατηρησης, βελτιωσης ποιοτητας, κοστος δικτύου κτλ) και όχι ενα συμβολικό ποσό. Οσο και να μην μας αρεσει αυτό ειναι μια κίνηση προς την σωστή κατευθυνση αφού η χρεωση αυτή θα προκύπτει και από το κοστός λήψης διορθωτικών μετρων για την διατηρηση της ποιότητας του. επομενως οσο μολύνουμε, όσο υπεραντλουμε, όσο σπαταλούμε, όσο οσο οσο... τοσο θα πληρωνουμμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ