Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκυβαλότοπος καίγεται σε Αυγόρου, Λιοπέτρι και Ξυλοφάγου

Από πολίτη - αυτό είναι ένα τυπικό μήνυμα από τα πολλά που παίρνω με παράπονα για τους καιγόμενους σκυβαλότοπους. Το άλλο συχνό παράπονο που έχει σχέσει είναι η δημιουργία επιπλέον σκυβαλότοπων δίπλα περιουσίες άλλων. Πολύ δύσκολο θέμα .. έστω και αν το σβήσεις μια φορά μετά από λίγες μέρες πάλι και μετά πάλι και μετά ... πάντα κερδίζει η φωτιά:

"Είναι τώρα από χθες Πέμπτη, γύρω στις 4.30 με 5.00 η ώρα όπου έχουν ανάψει μια μεγάλη φωτιά μεταξύ της κοινότητας Αυγόρου και Λιοπετριού και Ξυλοφάγου. Η φωτιά αναθυμιάζει μεγάλα ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ σύννεφα καπνού και ανάλογα με του ποια διεύθυνση φυσάει ο αέρας επηρεάζει και αναλόγως τις κοινότητες που σας ανάφερα.Σήμερα 25/09/2009 αυτή η φωτιά που ξεκίνησε χθες ακόμα εξακολουθεί να καίει και ο καπνός της να καλύπτει τις κοινότητες μας. Η ακτίνα κάλυψης του καπνού ξεπερνά τα δέκα χιλιόμετρα ανάλογα με την διεύθυνση του αέρα όπως σας ανάφερα.

Αυτή την στιγμή η ώρα 4.00 μμ η φωτιά εξακολουθεί να είναι αναμμένη και ο καπνός να αναδύεται έντονα.

Απορώ πάρα πολύ να μάθω γιατί είμαι ο μόνος άνθρωπος που έχει τα μάτια ανοικτά και βλέπει. Οι τρεις κοινοτάρχες, οι αστυνομικές διευθύνσεις των τριών κοινοτήτων ακόμα και του Παραλιμνίου αφού η ουρά του καπνού είναι ορατή, τα μέλη των κοινοτικών συμβουλίων των τριών κοινοτήτων και οι όποιοι υπάλληλοι τους αρμόδιοι για τέτοια θέματα δεν έχουν μάτια για να εντοπίσουν αυτό το συμβάν και να ειδοποιήσουν την ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ?

Ο έντονα μαύρος καπνός υποδηλοί καύσιμο ελαστικών , πιθανώς λαδιών μηχανοκινήτων αυτοκινήτων και άλλων βαρετά βλαβερών ουσιών για την υγεία των πολιτών.

Καίγεται κανένας για το τι γίνεται εδώ?

Κύριοι όπως πολύ καλά γνωρίζεται το καύσιμο σε σκυβαλότοπους γίνεται εν γνώσει των τοπικών αρχών ακόμα και του ίδιου του κράτους για «ακουσον ακουσον» μείωση του όγκου των αποβλήτων. Είστε επίσης καλά ενήμεροι ότι οι φωτιές αυτές είναι η αιτία για την ύπαρξη αφλατοξινών [σσ. διοξινών είναι το σωστό] στο γάλα και στα άλλα γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε όλη την επαρχία Αμμοχώστου γιατί η γη είναι υπερβολικά μολυσμένη από διάσπαρτες φωτιές που ανάβουν τις νυκτερινές ώρες.

Κύριοι, ως πότε θα συνεχίσει αυτή η κοροϊδία και ο στρουθοκαμηλισμός των υπευθύνων? Γιατί καλύπτετε τους ένοχους και αφήνετε τους καημένους τους Κτηνοτρόφους και τους Γεωργούς να πληρώνουν την νύμφη? Είστε συνειδητά συνυπεύθυνοι για το έγκλημα που επιτελείται. Και μην μου πείτε για την οικονομική Κρίση.

Σας Προκαλώ να τηλεφωνήσετε στους τρεις κοινοτάρχες και να τους ρωτήσετε να σας ενημερώσουν για το τι έκαναν για τις εν λόγω φωτιές και πότε σκοπεύουν να την σβήσουν. Μήπως άμα εξαντληθούν τα λάστιχα και τα λάδια;

ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ…………………………… Τα προβλήματα υγείας στην περιοχή είναι πολλά, μην αφήνετε η ανευθυνότητα του καθενός να γίνει νόμος"

Σχόλια

Ο χρήστης ιων είπε…
Οι σκυβαλότοποι καίνε παντού σε όλη την Κύπρο. Σε όλη την Κύπρο αναπνέουμε μολυσμένο αέρα, τρώμε μολυσμένα τρόφιμα, πίνουμε μολυσμένο γάλα. Εγώ προσωπικά έχω τηλεφωνήσει στην αστυνομία της περιοχής μου (επαρχία Λευκωσίας) αρκετές φορές, πήρα την Αστυνομια επιτόπου μετά που έκαμα επώνυμη καταγγελία άλλες τόσες, κάλεσα πυροσβεστική, επήρα επιτόπου δύο φορές δημοσιογράφους και κανάλια, έχω γράψει στον ΄Επαρχο, στο τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, στον υπουργο Εσωτερικών, αλλα ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΚΥΒΑΛΟΤΟΠΟς ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙΕΙ.

ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΤΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΤΗς ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπορω να ρωτησω για ποιο λόγο κρούζουν στους σκυβαλότοπους?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τους κρούζουν γιατί κοστίζει η βιολογική επεξεργασία των σκουπιδιών και δεν έχουν καν δημιουργήσει ένα σωστό ΧΥΤΑ, οπόταν τα καίνε και μειώνεται ο όγκος τους (δεν πάει να γαμιέται η ατμόσφαιρα, θα φυσήσει και θα "καθαρίσει"), φυσικά στον Κοτσιάτη δεν χρειάζεται να τα καίνε, με τον όγκο που έχουνε πάρει τα σκουπίδια καίγονται από μόνα τους από τις υποκαίουσες φωτιές (μπορεί να έχει και 100 μέτρα σε ύψος όγκο σκουπιδιών),

Ίων αν βγάλεις άκρη μαζί τους σφύρα κλέφτικα, δεν έχουν υπόθεση, είναι καρεκλωμένοι και άχρηστοι, μηδενός εξαιρουμένου

δεν πάνε να κρεμμαστούν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μα δλδ εν κρατικοι λειτουργοι που τα καμνουν?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Συνήθως τα καίουν οι φύλακες του χώρου για να μειωθεί ο όγκος τους αλλά και για να πάρουν τα μέταλλα που μένουν και να τα πωλήσουν. Αυτά γίνεται ιδιαίτερα με τα ελαστικά που τα καίουν για να πάρουν τα (λιγοστά) ττέλια που έχουν μέσα.
Υπόψη ότι για πολλά χρόνια τουβλοποιεία έκαιγαν ελαστικά για να ρασουν το φούρνο τους ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ma kala en mporoun na katalavoun toutiu anthropoi oti en eksohos karkinogona touta?Aporo dld
Ο χρήστης Anef_Oriwn είπε…
Κύριε Θεοπέμπτου [και λοιποί θαμώνες του Blog],
ΣΑΣ χαιρετώ!

Και επιστρέψτε μου ως κάτοικου της ευρύτερης περιοχής των Κοκκινοχωριών και γνωστή κάποιων καταστάσεων και λεπτομερειών να αναφερθώ στο θέμα που θίγετε [ή και θίγεται] για να πω και τα εξής [συμπληρωματικά και επεξηγηματικά]:

1. Κατ’ αρχάς να αναφέρω ότι δεν κατάλαβα αν το υπό συζήτηση θέμα είναι οι φωτιές που ανάβονται στους σκυβαλότοπους και οι τυχόν παρενέργειες από την καύση των εκεί σκουπιδιών ή η δημιουργία ανεξέλεγκτα σκυβαλότοπων [συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας - και η γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών]. Τελικά φαίνεται ότι τα δύο αυτά απαράδεχτα φαινόμενα [οι φωτιές και οι σκυβαλότοποι] είναι άμεσα συνδεδεμένα ...

2. Οι ανεξέλεγκτοι σκυβαλότοποι βρίθουν στην περιοχή μας, ενδεικτικό κι αυτό της λειψής περιβαλλοντολογικής μας συνείδησης καθώς και της απουσίας ουσιαστικού [κρατικού ή/και τοπικού] ελέγχου στην ύπαιθρο [για την αποφυγή απόρριψη σκουπιδιών αλλά και οικιακών λυμάτων από τους βοθροκαθαριστές ή και παράνομων λατομεύσεων].

3. Πριν μερικές μέρες οδηγώντας από τη Σωτήρα προς το Παραλίμνι στα αριστερά του δρόμου και σε απόσταση μόλις καμιά 50ρια μέτρων από το δρόμο μέσα στο χώρο της Λίμνης του Παραλιμνιού υπήρχαν πεταμένα ένα σωρό σκουπίδια [αν δεν κάνω λάθος κι ένα στρώμα κρεβατιού].

4. Ο συγκεκριμένος σκυβαλότοπος για τον οποίο γίνεται αναφορά στο post κι εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένος και καθορισμένος ως σκυβαλότοπος. Ο χώρος αποτελεί μια μεγάλη “λουκκάρα” [ίσως να ήταν κάποτε λατομείο για χαβάρα] και ο μισός έχει σχεδόν “μολώσει” [γεμίσει] από απορρίμματα. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο Αυγόρου – Λιοπετριού, προκαλώντας έτσι μια ακαλαίσθητη εικόνα πέραν της οχληρά [δυσωδίας] που επίσης παρατηρείται [απ’ όσους περνούν απ’ εκεί]. Ο χώρος αυτός μετατράπηκε σε σκυβαλότοπο “αυθόρμητα” πριν κάποια χρόνια όταν καταργήθηκε άλλος σκυβαλότοπος που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από το παλιό λατόμι.

5. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν πολλές φορές να σταματήσουνε την απόρριψη σκυβάλων εκεί [έχουν περιφράξει μάλιστα τον χώρο], αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τελικά αναγκάστηκαν [εκ των πραγμάτων] να τον ανεχτούν [μέχρι να γεμίσει με απορρίμματα] ως χώρο για την απόρριψη ΜΟΝΟ κλαδευμάτων και μπάζων καθώς τούτα δεν γίνονται δεχτά για απόρριψη στον σκυβαλότοπο που υπάρχει και λειτουργεί [ακόμα] παρά το εξωκλήσι της Παναγίας της Ασπροβουνιώτισσας στο Φρέναρος], όμως δυστυχώς εκεί ρίχνονται πλέον τα πάντα ακόμα και ψοφίμια - πτώματα ζώων.

6. Φύλακας δεν υπάρχει – άραγε ποιος θα μπορούσε να εξασκήσει εκεί σωστό έλεγχο, το κράτος ή οι τοπικές αρχές; Ή η πολιτεία να επιχορηγεί τις τοπικές αρχές γι’ αυτό το σκοπό;

7. Οι φωτιές συνήθως ανάβονται απ’ αυτούς που γυρίζουν και μαζεύουν παλιοσίδερα για πώληση – η φωτιά καθαρίζει το χώρο και μένουν μόνο τα σίδερα. ΄Ένα απόγευμα, φέτος τον Ιούλη [αν δεν κάνω λάθος] περνώντας απ’ εκεί είδα να βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο μια μικρή πυρκαγιά – στην ουσία καιγόταν η ξηρή βλάστηση μέσα και γύρω από τον σκυβαλότοπο. Κάποιος που ήταν εκεί και παρακολουθούσε [κάποιος από την τοπική αρχή] μου είπε ότι είχε ήδη ειδοποιήσει την Πυροσβεστική αλλά αυτή θα ερχόταν αν και όταν τους ενημέρωνε ότι η πυρκαγιά θα έπαιρνε πλέον ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις.

8. Κλείνω διερωτούμενος αν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτά τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα και ζητήματα στο άμεσο μέλλον και ποια θα είναι αυτή!

Anef_Oriwn
Κυριακή 27/9/2009 – 6:48 μ.μ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εδώ και δύο μήνες καιγεται ένας "σκυβαλότοπος" στην περιοχή Μαρί επαρχία Λάρνακας. Η δυσοσμία και η αποπνιχτική ατμόσφαιρα ζούν και βασιλεύουν πάνω απο την περιοχή Ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, Ναυτικής Βάσης Ε.Φλωράκης και του τουριστικού χωριού "Governor".
Η φώτιά φυσικά δεν αυτοαναφλέγη, κατα τα λεγώμενα του κοινοτάρχη Μαρί, και να σβήνει κατα τήν διάρκεια της μέρας.
Για όσους δεν γνωρίζουν η διαχείριση και η απόρριψη των σκουπιδιών των κοινοτήτων της περιοχής ανατέθηκε στο κοιν. συμβούλιο Μαρί. Το έργο κανονικα που έπρεπε να ανατεθεί με προκήρυξη προσφορών δόθηκε εντελώς συμπτοματικά στον γιό του "μουχτάρη" για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Υποχρέωση του ήταν να τα θάβει με εκσκαφέα.
Αλλά επειδή φαινεται λόγω άλλων ασχολιών τού( έχουμε βλέπετε και τα χτηνά!) δέν έχει ώρα και χρήμα να ξοδέψει για να τα θάβει. Γι'αυτό είται αυτός είται οι αλλοδαποί εργάτες του την νύχτα ξεκινούν το κάψιμο για να μειωθεί ο όγκος τους.
Αυτά που έγραψα πάραπανω τα είπαν κατοικοι της κοινότητας Μαρί αφότου έμαθαν για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Φυσικά ο έξυπνος μουχτάρης φρόντισε να τους κλείσει τα στόματα κάνωντας τους χάρες και δίνωντας τους "κανίσηια".
Η υπόθεση καταγγέλθηκε και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική αλλά και στην επαρχιακή διοίκηση αλλά "φωνή βοώντος εν'τη ερήμω."

Φαινεται οτι τρώνε κί'άλλοι "κανίσηια".

"Εν μακαρία νήσω Κύπρο"
(Εργαζώμενοιβάρδια στην περιοχή.)
08/10/2009

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ