Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα λίπη των Κυπρίων

Η κυπριακή κοινωνία έχει ένα πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό υπέρβαρων ατόμων το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν αναλάβει κάποιος την ευθύνη για συστηματική ενημέρωση.
Τα λίπη όμως στα οποία θέλω να αναφερθώ εδώ, δεν είναι του ανθρωπίνου σώματος αλλά για τα λάδια και τα λιπαρά κατάλοιπα των εστιατορίων.

Για να επιτραπεί η σύνδεση ενός εστιατορίου με το κεντρικό σύστημα αποχετεύσεων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να κατασκευάσει μια λιποπαγίδα η οποία δεν επιτρέπει στα λάδια και λίπη από το να εισέλθουν στο αποχετευτικό σύστημα, αφού η ζημιά που προκαλούν είναι μεγάλη, γι αυτό η όλη διαδικασία γίνεται κάτω από την αυστηρή επίβλεψη των τεχνικών των Συμβουλίων Αποχέτευσης των πόλεων.
Τα λίπη από την λιποπαγίδα μαζί με άλλες ακαθαρσίες καθαρίζονται τακτικά από τα βυτιοφόρα των βοθροκαθαριστών οι οποίοι όμως μετά έχουν πρόβλημα με τη διάθεσή τους.
Αποχετευτικά συστήματα έχουμε στην Κύπρο από το 1970 στη Λευκωσία και μετά λειτούργησαν τα συστήματα στη Λεμεσό, στην Λάρνακα, στην Αγία Νάπα – Παραλίμνι και στην Πάφο.
Και όμως παρά το γεγονός ότι έχουμε χρόνια λειτουργίας των αποχετευτικών συστημάτων δεν προσφέρουμε λύση για τα λίπη που συλλέγονται από τα εστιατόρια.
Υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα υποδοχής στη "Βαθκειά Γωνιά" το οποίο λόγω αποστάσεως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την υπόλοιπη Κύπρο.

Το αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι να καταλήγουν μαζί με άλλα λύματα σε σκυβαλότοπους, σε χωράφια, σε οχετούς ομβρίων που σε παράλιες πόλεις καταλήγουν στη θάλασσα.
Δυστυχώς έχουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η απόρριψη γίνεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Η κατάσταση είναι πολύ προβληματική, με διαφορετικό τρόπο, στις περιπτώσεις όπου έχουμε αποχετευτικό σύστημα σε κοινότητα όπου δεν υπάρχει ουσιαστική επιτήρηση των υποστατικών στο βαθμό που υπάρχει σε ένα επιστημονικά στελεχωμένο Συμβούλιο Αποχέτευσης στις πόλεις. Λίπη, υγρά απόβλητα από τυροκομεία, αίματα από σφάγια προκαλούν τεράστια προβλήματα σε αποχετευτικά συστήματα των Κοινοτήτων που δεν είναι σχεδιασμένα να δέχονται αυτό το φορτίο.

Για να επιλυθεί το πρόβλημα θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε με το πιο απλό μέτρο που θα αποφέρει διπλό κέρδος, δηλαδή τη συλλογή των λαδιών τηγανίσματος το οποίο ιδιωτικές εταιρείες μετατρέπουν σε βιοντίζελ.

Παράλληλα θα πρέπει όλα τα αποχετευτικά συστήματα που εξυπηρετούν ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, με την οικονομική βοήθεια του κράτους, να κάνουν τις απαραίτητες προσθήκες για υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων αυτών.
Ένας άλλος τρόπος διαχείρισης των λυμάτων από τις λιποπαγίδες είναι η και η καύση.

Ένα εξαιρετικά μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αναζητεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τη λύση του.
From 2008_05_10-CavoGreko


From 2008_09_04-Polemidia-Vati

From 2008_07_26-Pafos-Hotels-Sewers


From 2008_04_14-Atsas-Landfill


From 2007_11_05-Mari Landfill

Σχόλια

Ο χρήστης Chrys είπε…
Εταιρείες εννοείς τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαίου στη Κύπρο;

Εκείνες που όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο πάνω 10 σέντ παγκόσμια την άλλη μέρα ανεβάζουν και τις τιμές στη Κύπρο αντίστοιχα, αλλά όταν πέφτει η τιμή του πετρελαίου παγκόσμια για κάποιο λόγο μένει σταθερή στη Κυπρο;

Νομίζω έχουν τρόπο για να βγάζουν κέρδος, δεν έχουν ανάγκη το βιοντίζελ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
θα έπρεπε όλοι να έχουν ένα οδηγό για τη διαδικασία αυτή οπώς:

http://www.water.org.uk/home/policy/reports/recycling/fogbrochure/fog-best-practice.pdf

Αν όχι τότε καιρος είναι να ενδιαφερτούν οι αρμόδιοι για αυτό...αν υπάρχουν!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε επίτροπε. Υπάρχει σήμερα μέρος που να παίρνουμε το μαγειρικό λάδι? Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχει γνωστή αλυσίδα supermarket που δεχεται το χρησιμοποιημένο λάδι απο τα σπίτια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ