Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ημερίδα για τα Λύματα - τι θα πω σε λίγο ...

Αγαπητοί φίλοι,

Τα κεντρικά συστήματα αποχέτευσης αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά περιβαλλοντικά έργα που μπορεί να εκτελέσει μια κυβέρνηση.
Δημιουργούν θέσεις εργασίας, μειώνουν τη μόλυνση των υπογείων νερών και του εδάφους και πάνω από όλα μα δίνουν το πολύτιμο νερό για τη γεωργία.

Είναι γι αυτό το λόγο που τα αποχετευτικά συστήματα έπρεπε να κατασκευαστούν εδώ και πολλά χρόνια και όχι να περιμένουμε την ΕΕ να μας υποχρεώσει να τα κάνουμε.
Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα και ιδού που έχουμε οδηγηθεί. Να μας πιέζει η ΕΕ να κατασκευάσουμε πέραν των 30 νέων αποχετευτικών συστημάτων μέσα σε 4 χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τραγική και εκτός ελέγχου.
Λύματα καταλήγουν σε σκουπιδότοπους, σε αγροτικούς δρόμους, σε λαγκάδια έξω από κοινότητες ή ακόμη και σε οχετούς των ομβρίων υδάτων.

Έχω δει με τα μάτια τη κατάσταση:
* Τα λύματα στον Ατσά έχουν σχηματίσει ποτάμι
* Την απαράδεκτη κατάσταση στο Κάβο Γκρέκο όπου λύματα καταλήγουν λίγα μέτρα μόνο από τη θάλασσα για να μην πληρώσουν το τέλος των €5 στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων της περιοχής.
* Στην Κόσιη έχουμε κάνει "Νόμιμες λίμνες"
* Στο Μαρί υπάρχει μια λίμνη λυμάτων με διευκολύνσεις
* Στο σκυβαλότοπο στο Βατί οι λίμνες με τα λύματα είναι πολλές. Έγιναν και διάφοροι πειραματισμοί που είναι εκεί εγκαταλειμμένοι. Ο ποταμός με τα λύματα φτάνει πολύ μακριά ..
* Μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού οι δρόμοι έξω από το Γέρι προς την βαθκειά γωνιά είναι βρεγμένοι από λύματα, πάλι για να γλυτώσουν κάποιοι τη χρέωση του σταθμού.

Και αυτά είναι μόνο όσα έχω επισκεφθεί εγώ.
Δεν τολμώ να σκεφτώ καν τι γίνεται στις άλλες περιοχές της Κύπρου γιατί το που καταλήγουν τα λύματα πολλών άλλων περιοχών είναι ένα ερώτημα που κανείς δεν τολμά να ερευνήσει.

Το λυπηρό δεν είναι μόνο το ότι υπάρχει αυτή η κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια αλλά και το ότι με τόσες νομοθεσίες, ελέγχους και οδηγίες της ΕΕ η επιλογή για το που θα απορρίπτονται αυτά τα λύματα παραμένει στους βοθροκαθαριστές και η κατάσταση συνεχίζει ως αν να είμαστε σε παράλληλους κόσμους.
Από τη μια το κράτος ελέγχει με αυστηρότητα (και καλά κάνει) τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και το τι απορρίπτουν, αλλά από την άλλη εκατομμύρια τόνοι λυμάτων απορρίπτονται ανεξέλεγκτα.

Για 20 χρόνια περίπου άκουγα καθημερινά τα προβλήματα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας και τα τελευταία 7 χρόνια ακούω αυτά του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας.
Έτσι γνωρίζω τις ραγδαίες εξελίξεις και τις επεκτάσεις των αποχετευτικών συστημάτων που προγραμματίζονται σε όλη την Κύπρο.
Τα Συμβούλια Αποχέτευσης έχουν αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και είναι έτοιμα να αναλάβουν την εκτέλεση των μεγάλων αυτών έργων.
Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις δυνατότητες αυτές των Συμβουλίων και έχει ενθαρρύνει την επέκταση τους ούτως ώστε να καλύψουν και τις γύρο κοινότητες και Δήμους και έχει αυξήσει την εισφορά του έναντι του κόστους.

Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν σε λειτουργία τέτοια Συμβούλια, μια ευθύνη που την έχει αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας.

Πέραν από το σχεδιασμό και την κατασκευή των συστημάτων αυτών υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα του ποιος θα αναλάβει την λειτουργία, τη συντήρηση, με ποιο κόστος, γνώσεις και την απαραίτητη στελέχωση και εξοπλισμό που να εξασφαλίζει την επιτυχή συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το φορτίο που έχει αναλάβει το υπουργείο Γεωργίας ένα πολύ βαρύ και θα πρέπει να του δοθούν οι απαραίτητοι πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το σοβαρό αυτό έργο.

Όχι επειδή αυτό το απαιτεί η ΕΕ αλλά επειδή είναι καλό για τον τόπο μας και γιατί θα συμβάλουν θετικά στο υδατικό πρόβλημα του νησιού.

Ο σχεδιασμός των συστημάτων αυτών θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη:
* Το πρόβλημα που θα συνεχίζουν να έχουν οι κοντινές κοινότητες με τη διάθεση των λυμάτων τους ούτως ώστε να κατασκευαστούν χώροι υποδοχής λυμάτων από βυτιοφόρα, και
* Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διάθεση και αποθήκευση του επεξεργασμένου νερού.

Κάθε φορά που γίνεται ένα έργο υπάρχουν οι αντιδράσεις των κατοίκων έστω και απομακρυσμένων κοινοτήτων και έχουν έρθει κοντά μου και παράπονα για τη χωροθέτηση των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της πολιτικής της μεμονωμένης κατοικίας. Άλλοι αντιδρούν γιατί το έργο γειτνιάζει με την περιουσία τους και άλλοι γιατί υπολογίζουν ότι ο δρόμος που θα χαραχτεί προς το έργο θα περάσει από το τεμάχιο τους.

Σαν πρώτο βήμα θα έλεγα ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν όλοι οι ιδιοκτήτες μεμονωμένης κατοικίας να εγκαταστήσουν ολοκληρωτικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και να το συντηρούν, και ως δεύτερο βήμα να εξαγγελθεί ο τερματισμός της πολιτικής μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Διαφορετικά μας βλέπω να μεταφέρουμε συνεχώς από το ένα σημείο στο άλλο ΧΥΤΑ, ανεμογεννήτριες και σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων για πολλά χρόνια ακόμη.

Σας ευχαριστώ,
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχόλια

Ο χρήστης antidrasi25 είπε…
Η τεχνογνωσία υπάρχει, άνεργοι επιστήμονες υπάρχουν, παραδείγματα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν, αλλά φυσικά υπάρχουν και τα συμφέροντα μερικών.
Ανάλογα με το ποιος θα προσφέρει τα λιγότερα θα κερδίσει και τον βιολογικό ή οτιδήποτε άλλο.
Στην Πάτρα ο βιολογικός σταθμός βρίσκεται μέσα στην πόλη αλλά κανείς δεν κάνει παράπονα γιατί ο σταθμός δουλεύει σωστά και δεν δημιουργεί δυσάρεστες καταστάσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που σε συνδυασμό με την κατάλληλη τεχνολογία και φυσικά τα χρήματα για τα αναλώσιμα και όχι μόνο, με αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία του σταθμού.
Το πιο σημαντικό για τον σταθμό στην Πάτρα είναι η λειτουργία του φίλτρου που δεσμεύει τις ‘’άσχημες’’ μυρωδιές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ