Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007

Τετάρτη στο Sydney

Με την πολύτιμη βοήθεια [και πάλι] του Προέδρου της Κοινότητας, Μιχάλη Χριστοδούλου η μέρα αφιερώθηκε στη Διαχείριση του περιβάλλοντος από τον Δήμο:
  1. Σκύλοι: Η κεντρική κυβέρνηση κάνει την καταγραφή και τοποθετεί το chip. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει $200 μιά φορά μόνο. Μέρος των λεφτών μεταφέρεται σε κάθε τοπική αρχή ανάλογα. Οι πρόνοιες του νόμου είναι όπως στη Κύπρο. Η διαφορά είναι ότι ο νόμος εφαρμόζεται, και τα καταφύγια τα χειρίζονται επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν εξυπηρέτηση σε περισσότερους από ένα Δήμο.
  2. Τα πιο πολλά πάρκα και ανοικτοί χώροι στην πόλη, ήταν παλιά σκουπιδότοποι. Καλύπτονται, μαζεύουν τα υγρά και τα επεξεργάζονται και κάνουν επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις αναπτύξεις τεχνητούς βιότοπους ή ενοικιάζουν το χώρο για σπορτσ ή σε βιομηχανίες.
  3. Στα πάρκα έχουν χώρους με απλό εξοπλισμό και πιανκίδα με επεξηγήσεις για τρόπους εξάσκησης.
  4. Έχουν φοβερό πρόβλημα με το νερό. Είναι πρωτοσέλιδο θέμα στις εφημερίδες. Ο μεγάλος ποταμός που περνά αργά, αργά από το κέντρο της πόλης Cook river είναι μολυσμένος παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η απόρριψη αποβλήτων. Ο βυθός είναι μολυσμένος με βαρέα μέταλλα από πιο παλιές αμαρτίες! Επίσης τον χρησιμοποιούν για overflow των αποχετεύσεων σε έκτακτες περιπτώσεις. Προσπαθούν να οργανώσουν όλες τις τοπικές αρχές από τις οποίες περνά ο ποταμός για να κάνουν πιο σωστή διαχείριση. Στον ποταμό υπάρχουν όμως ψάρια ..
  5. Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι ένα εγκαταλελημένο στρατόπεδο. Έχουν δώσει ένα κτίριο σε κάθε κάθε εθελοντική οργάνωση και έχουν κάνει καταπληκτικά πράγματα: Νηπιαγωγείο, φυτώριο, παλιατζίδικο, γκαλερύ τέχνης, ιατρικό κέντρο, κέντρο εκπαίδευσης γλωσσών κλπ. Όλα εθελοντικά για φιλανθρωπίες ή για την κοινότητα.
  6. Δεν χρησμοποιούν πολύ τα Μέσα Μαζικών Μεταφορών! Θυμίζει Κύπρο, παντού και όλοι μετακινούνται με το αυοκίνητο, Σε όλους τους δρόμους όμως υπάρχει στάθμευση που πληρώνεις.
  7. Το σύστημα ανακύκλωσης που εφαρμόζουν είναι πολύ καλό αλλά έχει και προβλήματα. Μαζεύουν τα υλικά από τα σπίτια κάθε μέρα διαφορετικό αλλά παίρνουν πιο πολλά υλικά από ότι μπορούν να χειριστούν οι ανακυκλωτές τους και [όπως και στην Κύπρο] πολλά από τα υλικά είναι πολύ λερωμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  8. Αυτό θα αρέσει πολύ στην Κύπρο: Οι τυχερές μηχανές επιτρέπονται μόνο σε αθλητικά σωματεία και ορισμένες οργανώσεις. Έτσι, για παράδειγμα έχει εισόδημα η κυπριακή Κοινότητα η οποία διαθέτει και ποδοσφαιρική ομάδα και έτσι έκανε το υπερπολυτελές της οίκημα η ομάδα των Bulls. Εστιατώρια, καφετηρίες, καταρράκτες και φωτιές εντυπωσιακή είσοδο με καταρράκτες ..... και περίπου 1000 τυχερές μηχανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails