Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το ΕΤΕΚ για τα απόβλητα

Πιο κάτω η ανακοίνωση του ΕΤΕΚ για τα απόβλητα:
 
Άμεση η αναγκαιότητα αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση των αποβλήτων

Tα απόβλητα και η διαχείριση τους αποτελούν πλέον μεγάλη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική πρόκληση για τη Δημοκρατία. Με βάση στοιχεία της Eurostat για το 2010 η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην ετήσια παραγωγή αποβλήτων ανά κάτοικο με 760 kg, σε σχέση με 520 kg ανά κάτοικο  που είναι ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν όμως αυτής της θλιβερής πρωτιάς η Κύπρος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ταφής αποβλήτων, σε ημιελεγχόμενες χωματερές και σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) το οποίο φτάνει το 80%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 38%.

Η ενδεδειγμένη διαχείριση των αποβλήτων, τα οποία με βάση ειλημμένες υποχρεώσεις της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συνεχίσουν να θάβονται, προϋποθέτει τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, οι οποίες αναπόφευκτα έχουν υψηλό κεφαλαιουχικό αλλά κυρίως υψηλό λειτουργικό κόστος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην περιοχή της μείζονος Λάρνακας, όπου τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, το κόστος διαχείρισης έχει εξαπλασιαστεί με κίνδυνο οι Δήμοι να οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση!

Ενόψει των πιο πάνω, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι, πριν από τον οποιονδήποτε σχεδιασμό για υλοποίηση υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων, τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, συνεπικουρούμενα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Η ιεράρχηση αυτή ήταν γνωστή αφού αναδείχθηκε και μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Κύπρο του 2002, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα έπρεπε να έθετε συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους.

Δυστυχώς, και σε αυτό το θέμα, παρατηρείται αδράνεια τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είχαν αναληφθεί από καιρού δράσεις για τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η περαιτέρω αύξηση στην παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων ανά κάτοικο, παρόλο που ήδη ως κράτος είχαμε πολύ υψηλές παραγόμενες ποσότητες απορριμμάτων από το 2000.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση μη κατάργησης των ανεξέλεγκτων χωματερών μας οδήγησε αναπόφευκτα στη σημερινή κατάσταση και στα διλήμματα στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγουμε και στην λύση των πολλών, μεγάλων πλην όμως ακριβών στη λειτουργία υποδομών, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η ανάγκη υλοποίησης τους.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι έστω και την υστάτη θα πρέπει να καταρτιστούν και να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις που να δίνουν έμφαση στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στην επέκταση της ανακύκλωσης. Ο ρόλος των πολιτών όσον αφορά την μείωση και την διαλογή στην πηγή είναι καθοριστικής σημασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και για το σκοπό αυτό πρέπει επειγόντως να διοργανωθούν εκστρατείες ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί επίσης ότι το παρόν σύστημα επιβολής τελών είναι αναχρονιστικό καθότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την ποσότητα των απορριμμάτων του κάθε νοικοκυριού, ούτε και προσφέρει οποιοδήποτε κίνητρο για μείωση. Αντί αυτού θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα βασισμένο στην αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει» όπως για παράδειγμα το σύστημα της προπληρωμένης σακούλας το οποίο είναι απλό και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Θα πρέπει επίσης να θεσμοθετηθούν κίνητρα και να προωθηθούν δράσεις για ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης η οποία μπορεί να μειώσει τα οικιακά απορρίμματα μέχρι και 50%. Τέλος θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα που θα βελτιώσουν την διαλογή στην πηγή και να αναβαθμιστούν και επεκταθούν οι υπηρεσίες ανακύκλωσης. 

Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι η άμεση εκπόνηση/ επικαιροποίηση ενός σύγχρονου, φιλόδοξου και συλλογικά συμφωνημένου εθνικού σχεδίου διαχείρισης, με σαφείς στόχους, χρονοδιαγράμματα και δράσεις που θα στοχεύουν πρώτιστα στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων θα μας βοηθήσουν να δώσουμε ολοκληρωμένες και βέλτιστες λύσεις στο θέμα. Για την ετοιμασία του Σχεδίου αυτού θα πρέπει να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όπως προνοείται στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Τέλος, το Επιμελητήριο καλεί το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συντονιστούν μεταξύ τους και να αναλάβουν τον ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί με γνώμονα τις βέλτιστες λύσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων έχοντας ως βασικές αρχές την προστασία του  περιβάλλοντος αλλά και την λιγότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση του πολίτη.

24.04.2012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...