Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι λογαριασμοί της ΑΗΚ


Αυτό το σημείωμα το ετοίμασα για τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου 
-----------------------------------------------------------------------------------------
Τον τελευταίο χειμώνα είχαμε πολλές αντιδράσεις από τους καταναλωτές για ψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αφήσει τους καταναλωτές χωρίς βοήθεια, ενώ έπρεπε:

  1. Να γίνεται συνεχείς ενημέρωση ως προς την κατανάλωση των διαφόρων συσκευών στο σπίτι και για πρακτικές μείωσης της κατανάλωσης. Στο εξωτερικό οι βιβλιοθήκες και μερικές Τοπικές Αρχές δανείζουν σε ενοίκους μηχάνημα το οποίο δείχνει την κατανάλωση της κάθε συσκευής στο σπίτι.
  2. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι θερμοσυσσωρευτές με αποτέλεσμα να σπαταλούν ενέργεια και να καταλήγουν με ψηλούς λογαριασμούς.
  3. Η εκστρατεία που έπρεπε να κάνουμε για την πιο αποδοτική χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ανύπαρκτη και όλοι επικεντρώνονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
  4. Τα προγράμματα επιχορηγήσεων για θερμομονώσεις οροφών, τοιχοποιίας και αλλαγές παραθύρων δεν εφαρμόζονται πλέον.
  5. Θα πρέπει νομίζω να επανεξετάσουμε τον τρόπο κοστολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ούτως ώστε αυτή να είναι πιο βοηθητική για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
    Η επανεξέταση αυτή πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο που γίνεται η σταδιακή αύξηση της χρέωσης της τιμής της KWh η οποία φαίνεται και στον πίνακα πιο κάτω για περίοδο 2 μηνών και κατανάλωση 1048KWh που αντιστοιχεί στη μέση κατοικία με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής:

Κατανάλωση σε KWh
Χρέωση σε
Σύνολο
120
0,1371
16,452
200
0,1453
29,06
180
0,1498
26,964
500
0,1541
77,05
48
0,1558
7,4784
1048
Σύνολο:
157,0044
Αναπροσαρμογή
0,057722
60,492656
ΥΔΩ
0,00134
1,40432
Σταθερή Επιβάρυνση
5,87
5,87

Σύνολο:
224,771376
Προσαύξηση
6,96
15,64408777

Σύνολο:
240,4154638
ΦΠΑ
17
40,87062884
ΑΠΕ
0,005
5,24

Σύνολο:
286,5260926
Ο λογαριασμός πιο πάνω είναι αυτός που παίρνει ο μέσος καταναλωτής στην Κύπρο. Η χρέωση αυξάνεται σταδιακά όπως αυξάνεται η κατανάλωση.
Με τη σημερινή κατάσταση οι πρώτες 500KWh που χρεώνονται σε πιο χαμηλή τιμή δεν αρκούν και θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή ούτως ώστε να επωφελούνται οι φτωχές οικογένειες.
Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση των τιμών στις πρώτες 500KWh και με αύξηση των τιμών για καταναλώσεις πέραν των 1000KWh ανα διμηνία ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα στην ΑΗΚ.

Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω και τα πιο κάτω:
  1. Αυτή τη στιγμή η ΑΗΚ στέλνει λογαριασμούς κάθε 2 μήνες όταν είναι πλέον αργά για οποιονδήποτε να πάρει μέτρα για να κρατήσει το λογαριασμό του χαμηλό. Η εισαγωγή έξυπνων μετρητών με άμεση ενημέρωση της κατανάλωσης ακόμη και από το διαδίκτυο θα βοηθήσει πολύ τους καταναλωτές. Τα έξοδα εγκατάστασης μπορούν να κατανεμηθούν στους λογαριασμούς μέσα σε ένα χρόνο.
  2. Η εισαγωγή των έξυπνων μετρητών θα βοηθήσει επίσης την χρέωση της κατανάλωσης όχι μόνο ανάλογα με το πόσες Κιλοβατώρες αλλά και ανάλογα με την ώρα. Για παράδειγμα το μεσημέρι που είναι η μέγιστη ζήτηση η τιμή θα είναι φυσικά πιο ψηλή και το βράδυ κατά τις 10μμ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πιο ομαλή κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του 24ώρου με μείωση των εξόδων.
  3. Τα κυβερνητικά κτήρια καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έπρεπε ανάμεσα στα μέτρα περισυλλογής να τεθεί και αυτό το θέμα γιατί οι σπατάλες είναι τεράστιες.
    Χρειάζεται επίσης προσθήκη στον τρόπο που παρουσιάζονται οι προϋπολογισμοί στη βουλή ούτως ώστε να υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο σε κάθε υπουργείο που να παρουσιάζει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ανά κτήριο!
  4. Πρόσφατα είχα συνάντηση με την Επιτροπή Ενοικίων κυβερνητικών κτηρίων στη Λευκωσία και τους ζήτησα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κόστος ενέργειας ενός κτηρίου πριν ενοικιαστεί αλλά και να απαιτούν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτηρίου ως προϋπόθεση για να ενοικιαστεί το κτήριο όπως ακριβώς προβλέπει και η νομοθεσία.
  5. Θα πρέπει να ετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα επιχορηγήσεων και κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτηρίων που υπάρχουν τώρα και να γίνονται σταδιακά πιο αυστηρές οι ενεργειακές προδιαγραφές των νέων κτηρίων ούτως ώστε να φτάσουμε ομαλά στο 2020 όπου όλα τα νέα κτήρια θα πρέπει πλέον να είναι σχεδόν ενεργειακά αυτόνομα.

Όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή, τη χρέωση, την «καθαρή μέτρηση» των ΑΠΕ (Net metering), την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής και τους μετρητές είναι θέματα για τα οποία το κράτος πρέπει να προγραμματίσει και να αναλάβει τη νομοθέτηση τους.
Αυτό θα πρέπει να γίνει προτού εμφανιστούν στην αγορά ιδιώτες παραγωγοί για να είναι ήδη γνωστό το περιβάλλον του ανταγωνισμού.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu
---------------------------------------------------------------------


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο νοικοκυριό στην Κύπρο εκτιμάται ότι καταναλώνει για τις ετήσιες ανάγκες του συνολική ενέργεια 1.142 kgoe (χιλιόγραμμα ισοδύναμου πετρελαίου) με δαπάνη ύψους €1.374. Η κατανάλωση ενέργειας κατανέμεται στις κατηγορίες τελικής χρήσης ως ακολούθως: 44,8% για θέρμανση χώρου, 5,7% για ζεστό νερό χρήσης, 8,3% για κλιματισμό (ψύξη) χώρου, 14,0% για μαγείρεμα και 27,2% για ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό. 
Συγκεκριμένα, το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως 6.288 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού, 355 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, 44 λίτρα καθαρού πετρελαίου, 125 κιλά υγραερίου, 244 κιλά βιομάζας (π.χ. ξύλα) και 48 κιλά κάρβουνου.

Σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών (98,4%) χρησιμοποιεί κάποιο σύστημα /εξοπλισμό για να θερμαίνει μέρος της κατοικίας του κατά τη ψυχρή περίοδο του έτους. Στην πλειονότητά τους, ως κύριο τύπο θέρμανσης τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κινητές θερμάστρες (39,3%), ενώ μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών διαθέτει κεντρική θέρμανση (29,2%) και κλιματιστικά ζεστού αέρος (16,9%). Λιγότερο διαδεδομένη είναι η χρήση τζακιού (7,3%), θερμοσυσσωρευτών της ΑΗΚ (4,8%) και μη μετακινούμενων μεταλλικών σομπών ή άλλου εξοπλισμού (0,9%). Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά θερμαίνουν μόνο τα 90 τετρ. μέτρα της κατοικίας τους, σε σύγκριση με τα 168 τετρ. μέτρα της μέσης συνολικής επιφάνειάς τους. Η μεγάλη πλειοψηφία (68%) χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό θέρμανσης της κατοικίας για 3 έως 4 μήνες το χρόνο, ενώ ποσοστό 46,2% χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό θέρμανσης για 3 έως 5 ώρες ημερησίως. Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως για θέρμανση 642 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού, 331 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, 42 λίτρα καθαρού πετρελαίου, 50 κιλά υγραερίου και 231 κιλά βιομάζας.

Αρκετά ψηλό είναι και το ποσοστό νοικοκυριών (80,8%) που χρησιμοποιεί κλιματισμό για να ψύχει μέρος της κατοικίας του κατά τη ζεστή περίοδο του έτους. Το μέσο νοικοκυριό κλιματίζει μόνο τα 50 τετρ. μέτρα της κατοικίας του από τα 168 τετρ. μέτρα της μέσης συνολικής επιφάνειάς του. Τα χρησιμοποιούμενα κλιματιστικά είναι σχετικά νέας τεχνολογίας, αφού πάνω από 70% έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 10 χρόνια εκ των οποίων τα μισά την τελευταία πενταετία. Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως για κλιματισμό 1.107 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού με μέση εγκατεστημένη ισχύ κλιματιστικών γύρω στα 32.300 Btu ανά νοικοκυριό (ή 9,47 κιλοβάτ).

Για τις ανάγκες τους σε ζεστό νερό χρήσης, τα περισσότερα νοικοκυριά (91,6%) έχουν εγκατεστημένους ηλιακούς συλλέκτες, ενώ σε ποσοστό 29,3% χρησιμοποιούν και το σύστημα κεντρικής θέρμανσης για τη θέρμανση του νερού χρήσης. Λιγότερο διαδεδομένοι είναι οι ταχυθερμαντήρες (11,6%) και οι αυτόνομοι – όχι ηλιακοί – θερμοσίφωνες (4,6%). Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως για θέρμανση νερού χρήσης 382 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού, 24 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, 2 λίτρα καθαρού πετρελαίου, 8 κιλά υγραερίου και 2 κιλά βιομάζας.

Ιδιαίτερα υψηλές διαπιστώθηκε ότι είναι οι ενεργειακές ανάγκες για το μαγείρεμα. Το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως για σκοπούς μαγειρέματος 554 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού, 67 κιλά υγραερίου, 11 κιλά ξύλου και 48 κιλά κάρβουνου.

Όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρισμού για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών και του φωτισμού, εκτιμάται ότι το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει ετησίως 3.603 κιλοβατώρες. Σχεδόν όλα τα νοικοκυριά είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση (99,1%), ψυγείο-καταψύκτη (99,0%), ηλεκτρικό σίδερο (96,2%) και πλυντήριο ρούχων (93,7%). Αντίθετα, πιο περιορισμένη είναι η χρήση δορυφορικής κεραίας (29,9%), στεγνωτηρίου ρούχων (30,5%) και πλυντηρίου πιάτων (44,6%). Κατά μέσο όρο, οι συσκευές με την πιο εντατική εβδομαδιαία χρήση είναι η τηλεόραση με 46 ώρες, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με 31 ώρες και το πλυντήριο ρούχων με περίπου 7 ώρες.

Τόσο η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και η χρήση θερμομονωτικών υλικών στις κατοικίες είναι πολύ περιορισμένη. Πέραν της εκτεταμένης χρήσης ηλιακών πλαισίων για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (91,6% των νοικοκυριών), η ανάπτυξη άλλων ανανεώσιμων εγκαταστάσεων (π.χ. φωτοβολταϊκών) είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όσον αφορά τα μέτρα θερμομόνωσης, σχετικά ανεπτυγμένη είναι μόνο η χρήση διπλών γυαλιών (43,2% των νοικοκυριών), ενώ ακολουθεί η θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους (7,5%) ή στην οροφή (5,5%).

Η Έρευνα για την Τελική Κατανάλωση Ενέργειας στα Νοικοκυριά διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τη Στατιστική Υπηρεσία, με έτος αναφοράς το 2009. Η έρευνα απευθύνθηκε στα νοικοκυριά των οποίων οι κάτοικοι διέθεταν μόνιμη ή συνήθη διαμονή στην Κύπρο, ανεξαρτήτου υπηκοότητας και προέλευσης. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 3.300 νοικοκυριά, κατανεμημένα σε όλες τις επαρχίες και περιοχές (αστικές και αγροτικές) της χώρας και ήταν αντιπροσωπευτικό της δομής του πληθυσμού.

Η διενέργεια της έρευνας στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας στο στατιστικό θέμα “Ενέργεια και Περιβάλλον”.


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, 2009

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όταν πήρα τον τελευταίο λογαριασμό του ρεύματος -και μετά το τριπλό εγκεφαλικό- πήρα τα υπογλώσσια μου και διάβασα προσεκτικά τα στοιχεία. Η κατανάλωση του σπιτιού μου ήταν μειωμένη κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κι όμως το ποσό που κλήθηκα να πληρώσω ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ με πέρσι.

Με τα φτωχά μαθηματικά μου αυτό σημαίνει ότι η ΑΗΚ αύξησε τις τιμές κατά 32%. Καλό είναι να γνωρίζει ο κόσμος και να κάνει σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, το πρόβλημα όμως είναι αλλού. Κι όχι στους καταναλωτές.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
βέβαια είχαμε αυξήσεις αλλά το θέμα είναι ότι έφτασε η ώρα να αγγίξουμε τον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις.
Θα εκνευριστεί κόσμος πολύς σήμερα με αυτό αλλά εμένα με ενδιαφέρει να ξεκινήσει επιτέλους ένας διάλογος
Ο χρήστης Γιώργος Κ.Π. είπε…
Προφανώς γνωρίζετε ότι η αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ελέγχου παραπόνων και καταγγελιών για την τιμολογιακή πολιτική και τις υπερχρεώσεις των λογαριασμών της ΑΗΚ. Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς ο παραπονούμενος παραπέμπεται για υποβολή καταγγελιών στην ίδια την ΑΗΚ. Τίθενται τα ερωτήματα: Πως το κράτος προστατεύει τον καταναλωτή; Με την παραπομπή (για να χρησιμοποιήσω μια δυναμική έκφραση)του θύματος κλοπής στον ίδιο τον κλέφτη; Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η ΑΗΚ ως φορέας προώθησης περιβαλλοντικής συνείδησης όταν έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες-πελάτες; Και το βασικότερο, δεν είναι προτιμότερο αντί να κάνουμε προτάσεις που ''φορτώνουν'' οικονομικά βάρη στους πολίτες, να πούμε μερικές αλήθειες, όπως ποιά συμφέροντα εξυπηρετούνται μέσω της ΑΗΚ διαχρονικά από τη λειτουργία παραγωγής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με πετρέλαιο, ενώ οι γεννήτριες μπορούν να λειτουργήσουν με το φτηνότερο φυσικό αέριο;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
K. Γιώργο το 2000 συμφωνα με την αηκ εζητησε που τοτες να φερουν το Φ.Α. και η βουλη αρνήθηκε.
Δεν μας ηφταιει καμια ΑΗΚ.
Αν θελουμε ας πουμε τι ακριβως καμνει λαθος και ας παμε να διαμαρτυρηθουμε.
Εγω πο τουτους που λαικιζουν εν ακουσα κατι συγκεκριμενο για να πειστω οτι η αηκ σκοπιμως κλεφκει με.

Andreas
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Πέρσυ την ήδιαν ημέραν επλήρωσα την πεζίνα για το αυτοκίνητον μου 1.4€. Σήμερα επήεν 1.7€. Φκάλλει 21.4% αύξησην. Σε ποιόν ελβετικόν επίτροπον να πάω να παραπονηθώ;

Ινβίκτους το πρόβλημαν είναι ΚΑΙ στους καταναλωτές. Πρώτα στους καταναλωτές. Μετά είναι η πολιτεία που έμεινεν με το πετρέλαιον, αλλά μην νομίζετε ότι εν πολλά πκιο φτηνόν με το γκάζιν. Οι δε ανανεώσιμες πηγές είναι ακόμια πκιο ακριβές, στην καλλύττερην περίπτωσην ανάμισι φοράν πκιο ακριβές.

Στο κόστος περίπου 70% είναι για το καύσιμον. Τα υπόλοιπα είναι για τες εγκαταστάσεις, για τα σύρματα, για τα εργατικά. Τζιαι 30% να κόψεις που τους μισθούς, αν πούμεν ότι τα εργατικά είναι τα μισά που τα άλλα κόστη, πράμαν που θωρείς στην Ελλάδαν τι σημαίνει, η μείωση που θα σου έρτει είναι 0.3Χ0.15 δηλαδή 4.5%. Αν αυτόν που υπονοείς είναι οι μισθοί δεν είναι.

Άρα, η μόνη λύση φίλε μου είναι να ρίξεις τζιαι φέτη την κατανάλωσην σου κατά 32%. Θα εν πιο δύσκολον τζιαι πκιο δαπανηρόν διότι οι πρώτες οικονομίες εν πιο εύκολες.

Ότι τζιαι να κάμεις, η κκελλέ σου εν μες την βούρκαν διότι η ενέργεια είναι ακριβή τζιαι θα είναι ακόμα πιο ακριβή στο μέλλον ακριβώς διότι ήταν για πολλά χρόνια φτηνή τζιαι εμάθαμεν να την κρούζουμεν αλοάρκαστα.

Πον να παράγεις παραπάνω ρεύμαν πας το ταβάνι σου που ότι καταναλώννεις θα σιαίρεσαι πον να ακριβώννει το ρεύμαν. Δεν θα λυπάσαι.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Ανδρέας όποιος νομίζει ότι το φυσικόν αέριον εν οικολογικόν ή ότι εν πολλά πιο φτηνόν που το πετρέλαιον έχει ψευδεσθήσεις. Απλά η απόδωση των μηχανιμάτων εν κάπως καλλύττερη (διότι εν τζιαι πιο μοντέρνα) τζιαι κερδίζεις έναν 5-10%. Επίσης για μιαν κιλοβατώραν φκάλλεις 230 γρ. CO2 αντίς για 320 που φκάλλει το πετρέλαιον (28% μείωσην) τζιαι φκάλλει κάπως λλιόττερην ρύπανσην. Ότι όμως φκάλλει λλιόττερην ρύπανσην δεν είναι τζιαι οικολογικόν. Οικολογικόν είναι τζιείνον που δεν φκάλλει ρύπανσην ή που φκάλλει ελάχιστην. Το γκάζιν δεν φκάλλει ελάχιστην. Απλά 25-30% λλιόττερην που το πετρέλαιον που φκάλλει πάαααρα πολλήν.

Άν έχει μιαν ευθύνην η βουλή τζιαι η κυβέρνηση είναι που δεν επρονοήσαν που πριν για να προωθήσουν την εξοικονίμησην ενέργειας.

Πράμαν που δεν μπορείς να κατηγορήσουμεν τον Κύριον Θεοπέμπτου :)). Μακάρι να τον ακούαν ακόμα τζιαι σήμερα...
Ο χρήστης Georgia είπε…
κ. Θεοπέμπτου, συμφωνώ με αυτά που γράφετε. Ελπίζω να σας δώσουν σημασία και να γίνουν αυτά που εισηγήστε.

Όσο για τις αυξήσεις της Α.Η.Κ. πιστεύω ότι φταίει το μονοπώλειο - επειδή αν είχε ανταγωνιστή/ές θα ήταν και πιο νοικοκυρεμένη και θα έβγαζε και τα έξοδα της και τα κέρδη της χωρίς να επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτες (αλλά τούτο είναι άλλο θέμα).

Καλή τύχη στη συνεδρίαση, ελπίζω να αντιληφθούν τη σημαντικότητα των εισηγήσεών σας και να τις προωθήσουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ούτε ίχνος κοινωνικού τιμολογίου (όπως κάνει η ΔΕΗ στην Ελλάδα) για χαμηλόμισθες/πολύτεκνες οικογένειες.
Το σπίτι μου είναι 200τ.μ.(του 1988, μεν φανταστείς παλάτι, ένα μέσο-προς χαμηλό σπίτι) 1000 ευρώ τη διμηνία (και δεν έχω θερμοσίφωνα ούτε ηλεκτρική θέρμανση).
Αγγούρι του πίγγου ΑΗΚ! (ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ασερα εν ειπε οτι το Φ.Α. εν οικολογικο.Ουδεποτε το ειπα.
Αντιθετως , εγω ειμαι υπερ της αυξησης του ρευματος αν και μονο αν τα επιπλεον ριαλλια θα καταληγουν στο ταμειο για επιδοτηση των ΑΠΕ.
Παντως εχω την εντυπωση οτι το γκαζι σημερα εν πολλα πιο φτηνο που το πετρολαο.Αν μπορεις βοηθα με με νουμερα.Γι αυτο ειπα οτι τζινοι που εκοψαν τοτε το γκάζι που την αηκ σημερα επρεπε να πουν μεα κουλπα για την τιμη του ρευματος.
Το πραμα που κρουζει πολλους εν το κοστος και εν ησκεφτουνται την οικολογια.

Αμαν εσιεις ενα Λευτερη χριστοφορου να σου πιππιλα τ αφκια οτι με μειωση 8% ενναν προς ωφελος του καταναλωτη και συ πιστευκεις τον , ε τοτε εισαι αξιος για οτι παθαινεις.
Μαλιστα δε, αθθυμουμαι και την κοντρα του με τον κασινη , οπου εζητησε αυξηση ο Κασινης , κατι σεντς , για επιδοτητηση των ΑΠΕ και μεσα στην κουλτουρα του για υπερτατο λαικισμο ο χριστοφορου ελαλε δημοσιως οτι εννα πληξει τον κυπριο καταναλωτη κτλ κτλ.
Λαλει του τζιο κασινης μα καλα τουτη η αύξηση ισοδυναμει με μια μπύρα μηνιαιως , τζι αμα τουπε οτι μια μπυρα εννεν τοσον ακριβη λαλει του ε καλα μια ζιβανια!!.
Μα μιλουμε για τραγικα πραματα.

Χαίρι με τεθκια μυαλα εν θωρουμε.Αλλα το πιο τραγικο εν η απουσια σκεψης που τον Κυπραιο.


Ανωνυμε ειπα να μεν λαλει ο καθενας κουβεντες του αερα και μολις εκαμες το.Βαλε λλιο το νου σου να σκεγτει αν και το πρωτο κομματι εν θεμα ενημερωσης για το αν η ΑΗΚ εσιει "ειδικα " τιμολογια.


Andreas
Ο χρήστης δημητρης τοκαρης είπε…
ειναι πραγματικα απιστευτο οτι οτι καποιοι προσπαθουν να μας πεισουν οτι δεν φταιει ο κλεφτης, (ΑΗΚ) αλλα το θυμα (καταναλωτης)! Για αυτο και μονο οτι μας καμουν χαλαλι μας! Φυσικα τα παπαγαλακια της ΑΗΚ βρισκονται παντου! Ντροπη!
Ο χρήστης δημητρης τοκαρης είπε…
φιλτατε επιτροπε, ξοδεψες χρονο και φαια ουσια για να βρεις τροπους να ελαφρυνει καπως η επιβαρυνση ΑΗΚ για τους πιο δυσπραγουντες οικονομικα, αλλα τελικα η προταση σου ειναι η υπεραπλουστευμενη "να τα πληρωσουν οι υπολοιποι"! Μηπως πρεπει να σκεφτουμε και αλλους τροπους, οπως για παραδειγμα να σταματησει η ΑΗΚ να ειναι σπαταλη? Λεω τωρα...ή μηπως αυτο θεωρειται εκτος συζητησης???

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...