Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η φονική έκρηξη στο Μαρί - 19/07/2011


Το περιβάλλον της περιοχής

1. Σε συνεχή επικοινωνία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για ραδιενέργεια και ποιότητα αέρα.
2. Κρατικό χημείο σε συνεργασία με Κτηνιατρικές υπηρεσίες, τμήμα γεωργίας, τμήμα αλιείας έχουν πάρει δείγματα και μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.
3. Αν υπήρχε απεμπλουτισμένο Ουράνιο, τότε επειδή αυτό δεν έχει συγκρουστεί μετά από εκτόξευση αλλά απλά εκτινάχθηκε, έχει μεγάλη σημασία να εντοπιστούν πιθανά κομμάτια και να επιστραφούν γιατί είναι επικίνδυνο λόγω του ότι είναι πολύ τοξικό. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν πάρει αντικείμενα από την περιοχή.
4. Θα πρέπει μόλις ανακηρυχτεί ασφαλισμένη η περιοχή να πάρουμε μέτρα αποκατάστασης της περιοχής.

Ενέργεια

Εξοικονόμηση ενέργειας:

1. Το Γραφείο μου έκδωσε ανακοίνωση με μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας που στάληκε σε 2000 παραλήπτες και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
2. Επικοινώνησα με το σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών για να καλέσουν τα μέλη τους να πάρουν μέτρα εξοικονόμησης.
3. Επικοινώνησα με την Ένωση Κοινοτήτων και Ένωση Δήμων για να καλέσουν τις Τοπικές Αρχές να πάρουν μέτρα εξοικονόμησης.
4. Ζήτησα από το σύνδεσμο επαγγελματιών και καταστηματαρχών ΠΟΒΕΚ, να εκδώσει ανακοίνωση για φωτισμό σε βιτρίνες και μέτρα μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.
5. Άρχισα τηλεφωνική επικοινωνία με μεγάλες επιχειρήσεις για να πάρουν μέτρα.
6. Έστειλα μήνυμα σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς για να πάρουν μέτρα για μείωση της κατανάλωσης.
7. Ζήτησα από εταιρείες να κάνουν προσφορές στον εξοπλισμό και υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει επίσης:

1. Να συζητηθεί θέμα αλλαγής ωραρίων σε όλους τους τομείς κρατικούς και ιδιωτικούς.
2. Να εκδοθεί διάταγμα που να απαγορεύει το νυκτερινό φωτισμό σε κρατικά κτήρια και βιτρίνες μετά τα μεσάνυκτα.
3. Να εξεταστεί σχολαστικά η φωταγώγηση των αυτοκινητόδρομων και του οδικού φωτισμού.

Ενεργειακή πολιτική

1. Ενόψει των αλλαγών του 2013 στην εμπορία αερίων του θερμοκηπίου, της προτεινόμενης φορολογίας στα καύσιμα και της ανάγκης μείωσης των ρύπων από τον κτιριακό τομέα και τις μεταφορές θα πρέπει να ετοιμαστεί μέσω δημόσιας διαβούλευσης, μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ενέργεια με στόχο την όσο πιο δυνατή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
2. Να επαναξιολογηθεί η τοποθέτηση όλων των μονάδων που προγραμματίζονται να κατασκευαστούν στον ίδιο χώρο κοντά στο Μαρι. Να εξεταστούν από τώρα οι περιορισμοί που επιβάλει η οδηγία Seveso.
3. Να επιταχυνθούν όλες οι άδειες για εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
4. Να υιοθετηθούν το συντομότερο τα μέτρα που θα μας οδηγήσουν σταδιακά σε κτήρια μηδενικής κατανάλωσης πιο γρήγορα από το 2020.
5. Να επιταχυνθεί η νομοθετική ρύθμιση και να προβληθεί ο ρόλος των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών – Energy Service Companies.
6. Να αρχίσουν μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτήρια μετά από ενεργειακές μελέτες.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu

Σχόλια

Ο χρήστης Sike είπε…
"Να συζητηθεί θέμα αλλαγής ωραρίων σε όλους τους τομείς κρατικούς και ιδιωτικούς"

να δουλεύκουμε την νύχτα πον δροσιά; i'm in!!!
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
μην εκπλαγείς ... έχει οργανισμό που ήδη το έχει κάνει !
Ο χρήστης Disciple είπε…
Ελπίζω ότι (έστω) με αφορμή την έκρηξη στο Μαρί, εννα αλλάξουν κάποια πράματα.
Να'σαι καλά Επίτροπε που δουλεύκεις για μας!!!!
Ο χρήστης K.K είπε…
Κύριε Θεοπέμπτου, θα ήταν δυνατή η δημιουργία μιας ιστοσελίδας για να κάμνουμε name and shame οργανισμούς κλπ που ακόμα προβαίνουν σε προκλητική σπατάλη ενέργειας;
Επίσης, είναι η στιγμή για να πιέσετε όσο μπορείτε για προώθηση των ανανεώσιμων, γρήγορα και μακριά από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς σύντομα θα κατεβεί ούτως η αλλιώς ο γενικός διακόπτης για όσους καταλάβουν...για τους άλλους που δεν καταλάβουν ήδη δεν βλέπουν που ζουν...
ο νοών νοείτο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κύριε Θεοπέμτου,
Τι γνώμη έχετε για αυτήν την κίνηση εδώ
http://www.gopetition.com/petitions/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%AC-2-2-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B81.html
που προτείνει οτι αφου το κόστος ανακατασκευής του σταθμου ειναι γύρω στα 2 δις θα μπορουσαμε να κανουμε ένα παρκο φωτοβολταικών τις δυναμικής των 500 μεγαβάτ και πάνω με το ιδιο κόστος.
Στην Ινδια το έχουν κάνει.
Εδω λινκ
http://cleantechnica.com/2010/12/30/indian-state-of-gujarat-unveils-plan-to-build-2-3-billion-solar-park/

Το baseload των 600-700 μεγαβάτ το εχουμε απο τους υπολοιπους σταθμους. Και την μερα που υπάρχει περισσοτερη ζήτηση θαχουμε τον ήλιο
Ο χρήστης Vasilis Papamichalis είπε…
Προς Άγγελο Ιωάννου,

Αν διαβάσεις το άρθρο γράφει ότι το πάρκο θα γίνει σε μια έκταση 2000 εκταρίων το οποίο αν κάνεις την μετατροπή είναι περίπου 15000 σκάλες ή 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 20 χιλιόμετρα είναι από τον Βασιλικό περίπου μέχρι την Λεμεσσό. Η Ινδία είναι λίγο μεγαλύτερη από την Κύπρο και έχει χώρο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το προσεξα. Για το λόγο αυτο θα μπορουσε να γίνει μια μικρή προσαρμογή στα δεδομένα μας. Να διασπαστει δηλαδή η επιφανεια του έργου. Σε 6 σημεια της Κύπρου ασπουμε.
Ο κυριος επίτροπος δεν εχει αποψη?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ