Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιβάλλεται εξοικονόμηση τώρα!

Είναι βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες λόγω των τραγικών γεγονότων στη ναυτική βάση στο Ζύγι.
Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την παραγωγή ηλεκτρισμού αφού οι δύο εγκαταστάσεις σε Βασιλικό και Μονή έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τη Δεκέλεια δεν αρκεί φυσικά για την ηλεκτροδότηση όλης της Κύπρου και γι αυτό το λόγο γίνονται και περικοπές σε ορισμένες περιοχές αλλά και σε μονάδες αφαλάτωσης οπόταν πρέπει να προσέξουμε και την κατανάλωση νερού.
Να μην ξεχνούμε ότι η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρισμού συμβαίνει το μεσημέρι των καλοκαιρινών μηνών λόγω των κλιματιστικών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι μας να μειώσουμε δραστικά από τώρα και για τις επόμενες εβδομάδες τη κατανάλωση ηλεκτρισμού για να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει.
1) Σβήστε το φωτισμό και αξιοποιήστε όσο πιο πολύ γίνεται το φυσικό φωτισμό από τα παράθυρα και ανοίγματα του κτηρίου.
2) Δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν όλα τα κλιματιστικά. Κρατείστε σε λειτουργία μόνο τον ελάχιστο αριθμό και ρυθμίστε τα πάνω από 25 βαθμούς κελσίου για ελάχιστη κατανάλωση. Είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιείτε αεριστήρες
3) Τα βράδια ανοίξτε τα παράθυρα και πόρτες για να μειωθεί η θερμοκρασία του κτηρίου, ούτως ώστε η επόμενη μέρα να βρει το κτήριο όσο πιο κρύο γίνεται.
4) Πλυντήρια πιάτων και ρούχων θα πρέπει να μπαίνουν σε λειτουργία όσο πιο αργά το βράδυ γίνεται ή και πολύ γρήγορα το πρωί.
5) Μην αφήνετε καμιά συσκευή στην αναμονή (standby) γιατί η κατανάλωση ενέργειας τους αθροιστικά είναι πολύ μεγάλη.

Τα πιο πάνω είναι άμεσα πρακτικά μέτρα, όμως θα πρέπει να γίνουν ορισμένα έργα στο κτήριο όσο πιο σύντομα γίνεται:

Διώξτε πίσω τον ήλιο
Αν δεν έχετε κάνει θερμομόνωση, το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να βάψετε την οροφή σας, αν είναι επίπεδη (ταράτσα) με άσπρη μπογιά ή ασημομπογιά.
Υπάρχουν επίσης παράθυρα που ανακλούν πίσω ένα ποσοστό της ακτινοβολίας ή ακόμη και αυτοκόλλητα.

Απαγορεύεται η είσοδος
Το καλοκαίρι έξω η θερμοκρασία είναι ψηλή, ο αέρας ζεστός και ο ήλιος καίει. Για να προστατεύσουμε το εσωτερικό του σπιτιού θα πρέπει να εμποδίσουμε τη θερμοκρασία και τον ήλιο να εισέλθουν στο σπίτι.
Η εξωτερική ζέστη μεταφέρεται στο εσωτερικό του σπιτιού από τους τοίχους και την οροφή. Η καλύτερη προστασία είναι η εφαρμογή εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους και οροφή. Υπάρχουν πολλές επιλογές και θα πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σας και υπόψη ότι το Κράτος προσφέρει επιχορήγηση.
Για να εμποδίσουμε τον ήλιο να μπαίνει από τα παράθυρα θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερική σκίαση. Αυτό γίνεται με τέντες, κάθετη εξωτερική σκίαση ακόμη και με φυτά και δέντρα. Τα αναρριχώμενα φυτά (π.χ. βουκεμβίλιες) προστατεύουν την τοιχοποιία από τον ήλιο. Τα φυλλοβόλα δέντρα στρατηγικά τοποθετημένα ούτως ώστε να δίνουν σκιά στα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να αφήνουν τον ήλιο να περνά το χειμώνα είναι επίσης ένα από τα πιο ωραία μέτρα.

Εχθρός από μέσα;
Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες δεν είναι αποδοτικοί και καταναλώνουν πολύ ηλεκτρισμό ο οποίος μετατρέπεται σε θερμότητα παρά σε φως. Θα πρέπει να αλλαχθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Για περισσότερη βοήθεια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ενεργειακό γραφείο Κυπρίων Πολιτών στο 22667716.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.
Γίνεται επίσης έκκληση σε καταστήματα και εταιρείες που προσφέρουν συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας να προχωρήσουν με ελκυστικές προσφορές για το κοινό.

Σχόλια

Ο χρήστης Michalis Hadjikakou είπε…
Κατανοώ και επικροτώ τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Κυπριακή Δημοκρατία/ΑΗΚ αλλά και ο κυπριακός λαός (που καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να μειώσει τη χρήση ρεύματος και κλιματιστικών) για να βρεθούν επειγόντως ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ λύσεις για να καλυφθεί το κενό ενέργειας που έχει δημιουργηθεί. Διερωτούμαι όμως κατα πόσον έχει περάσει από το νου των αρμοδίων ή των περιβαλλοντικών κινημάτων στο νησί το γεγονός ότι μας παρουσιάζεται επιτέλους μία χρυσή ευκαρία να επενδύσουμε σοβάρα και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ σαν κράτος σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (με την ηλιακη ενέργεια να φιγουράρει προφανώς σαν πρώτη επιλογή στην περίπτωση της Κύπρου). Για όσουν δεν γνωρίζουν :

"Cyprus exhibits a low level of energy supply diversity with oil dominating the primary energy supply, representing 94%.
of total, significantly above the EU-27 average of 38%. The share of renewable energy has increased significantly in.
recent years, although remaining below the EU-27 average of 6%." (EC, 2007).

http://en.wikipedia.org/wi​ki/List_of_countries_by_ca​rbon_dioxide_emissions_per​_capita
http://ec.europa.eu/energy​/energy_policy/doc/factshe​ets/mix/mix_cy_en.pdf

Ας σκεφτούμε επιτέλους το περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό καλό και να βάλουμε πίσω μας μια τέτοια συμφορά εξασφαλίζοντας μια αεΐφορο (sustainable) ενεργιακή (και όχι μόνο) ανάπτυξη.
Ο χρήστης blunatic είπε…
Συμφωνώ κι επαυξάνω με το Μιχάλη. Πριν να γίνει το κακό, είχα μιλήσει με ειδήμονες του Κυπριακού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τους οποίους (και είναι κοντά στο νου!) όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου θα μπορούσαν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου με την εγκατάσταση ηλιακών πλακών σε μια έκταση μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και με εντυπωσίασε αυτή η πληροφορία, δεν είχα ιδιαίτερες ελπίδες ότι το κράτος θα αξιοποιούσε τον ήλιο, που τόσο απλόχερα μας προσφέρεται 350 μέρες το χρόνο! Τώρα όμως, που έχουμε βρεθεί στα δυο στενά και το κράτος (ας το αποκαλέσω κράτος) καλείται να αναδομήσει ουσιαστικά τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πραγματικά αναρωτιέμαι αν θα κάνει τουλάχιστον το αυτονόητο: να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο και να αξιοποιήσει τον ήλιο. Αλλά βέβαια, μάλλον θα πουν 'τέτοιες ώρες τέτοια λόγια...'. Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία. Τα συντρίμια είναι εκεί και το κακό που έγινε ανεπανόρθωτο... Το θέμα είναι να βγει τουλάχιστον κάτι καλό από αυτή την τραγωδία. Πώς μπορούμε να περάσουμε αυτή την πρόταση και να εισακουστεί?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωραία όλα αυτά. Θα μπορούσατε όμως να βάλετε και κάποια Links αναφορικά με τις επιχορηγήσεις της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να βοηθάτε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να ξεκινήσουν από κάπου αυτή την δαπανηρή διαδικασία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α