Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο διευθυντής μου κλέβει ..


Οι αποκαλύψεις για το πόσοι ήξεραν ότι το φορτίο στη ναυτική βάση στο Μαρί ήταν επικίνδυνο αλλά και οι στρατιώτες που έβλεπαν τις φωτιές και τις εκρήξεις μου θύμισε για μια ακόμη φορά την έλλειψη της κατάλληλης νομοθεσίας για έννομη αποκάλυψη, που αν την είχαμε σε εφαρμογή ίσως να αποφεύγαμε την τραγωδία.
Στη Βρετανία, μετά από δεκάδες σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τη δεκαετία του ’80 και αρχές του ’90, όλες οι επιτροπές που διορίστηκαν για διερεύνηση των σκανδάλων, έκαναν αναφορές ότι διάφοροι προσπάθησαν να προειδοποιήσουν τους αρμόδιους χωρίς όμως επιτυχία.
Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα, η επιτροπή που διερευνούσε το θάνατο ενός ατόμου σε νοσοκομείο, ανακάλυψε ότι ένας από τους εργαζόμενους είχε κάνει πολλές προσπάθειες να προειδοποιήσει τους αρμόδιους για την πιθανότητα θανάτου ασθενών.
Η γενική εντύπωση μεταξύ των εργαζομένων ότι δεν είναι ορθό να καταδίνεις άλλους στο χώρο εργασίας  που επικρατούσε την εποχή εκείνη, έκανε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης ακόμα πιο δύσκολες.
Μετά από πολλές προσπάθειες, τη συμπαράσταση των ΜΜΕ και διαφόρων βουλευτών, πέρασε το 1998, νομοθεσία από το Κοινοβούλιο που αναφερόταν στην “έννομη αποκάλυψη”, μια διαδικασία γνωστή σαν whistleblowing.
Παρόμοιος νόμος υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες, αλλά ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει αναφορά στην υποχρέωση των Κρατών μελών να εφαρμόζουν μεθόδους έννομης αποκάλυψης.

Φανταστείτε λοιπόν τον εαυτό σας να ανακαλύπτει μια μέρα στη δουλειά ότι ο διευθυντής σας κλέβει από το δημόσιο ή δίνει ληγμένα φάρμακα σε ασθενείς ή ότι με τις πράξεις του βάζει σε κίνδυνο τη ζωή διαφόρων ατόμων.
Με την κατάσταση όπως είναι σήμερα και με τη κουλτούρα που επικρατεί γύρω από το θέμα, θα το βρείτε πολύ δύσκολο να προχωρήσετε σε καταγγελία αλλά ούτε και υπάρχει  η κατάλληλη διαδικασία να το κάνετε. Έτσι όλοι αποφεύγουν να κάνουν κάτι και η παρανομία συνεχίζεται.

Είναι πλέον απαραίτητη, η ψήφιση νόμου ο οποίος θα καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να κάνει έννομη αποκάλυψη, τη μέθοδο με την οποία θα γίνεται, τις υποχρεώσεις των Κρατικών Υπηρεσιών για έρευνα, αλλά πάνω από όλα, την προστασία του ατόμου που προβαίνει σε αποκάλυψη όπως και αυτού που καταγγέλλεται, σε περίπτωση που η καταγγελία γίνεται κακόβουλα.
Μια από τις πιο σοβαρές πρόνοιες όμως της νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η προστασία του ατόμου που προβαίνει στην έννομη αποκάλυψη από οποιαδήποτε αντίποινα, θυματοποίηση του ή εμπόδια στην επαγγελματική του ανέλιξη, διαφορετικά δε θα πετύχουμε τίποτα.

Οι περιπτώσεις έννομης αποκάλυψης τις οποίες θα προστατεύει ο νόμος αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, την απώλεια χρήματος του δημοσίου λόγω κακοδιαχείρισης /κακοτεχνιών /απάτης ή και υποδεεστέρων των προδιαγραφών έργων. Επίσης, ότι βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την αμέλεια κατά τη διάρκεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την προμήθεια επικίνδυνων εμπορευμάτων και ουσιών, και πολλά άλλα.

Όλες οι Κρατικές Υπηρεσίες θα πρέπει να εκδίδουν κανονισμούς μαζί με παραδείγματα, που θα κοινοποιούνται σε όλο το προσωπικό, με τους οποίους θα καθορίζεται ο τρόπος που μπορεί ένας εργαζόμενος να προβεί σε έννομη αποκάλυψη.
Εάν όμως ένας εργαζόμενος νοιώθει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπηρεσία του ή ότι με την υποβολή της αποκάλυψης πιστεύει ότι θα καταστραφούν στοιχεία, τότε θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να απευθύνει και ανώνυμα αν το επιθυμεί την αποκάλυψη του αλλού μέσω δικηγόρου ή μέσω μιας άλλης ασφαλισμένης διαδικασίας.

Τα σκάνδαλα, οι απάτες, το ρουσφέτι, οι μίζες και τα τόσα άλλα που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα είναι γνωστά σε κάποιους και η ελπίδα είναι ότι με τέτοια νομοθεσία όχι μόνο θα γίνουν καταγγελίες, αλλά αυτές θα περιέχουν και αρκετά στοιχεία για καταδίκη.

Η προσπάθεια όμως αυτή θα καταδικαστεί σε αποτυχία εάν δεν στηριχθεί με διάφορους τρόπους από τα ΜΜΕ που σε ορισμένες χώρες έχουν ακόμη και δική τους διαδικασία με την οποία δέχονται καταγγελίες.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος


Σχετικές ιστοσελίδες:

Σχόλια

Ο χρήστης takeiteasy είπε…
Το whistleblowing εφαρμόζεται ως αρχή και από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες έχουν παραρτήματα στην Κύπρο. Δεν έχω κάποια στατιστική για την αποτελεσματικότητα της για να παραθέσω.
Ο χρήστης Pasxalina είπε…
Ναι μεν για το whistleblowing. Στην εταιρεία μου υπάρχει, αλλά τα αποκαλυπτικά στοιχεία αποστέλλονται σε συγκεκριμένο κέντρο στο εξωτερικό, το οποίο διευθύνεται από ελεγκτική εταιρεία, υπεύθυνη να εξακριβώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών και να λάβει σχετικά μέτρα.
Στην Κύπρο, ποια αμερόληπτη πλευρά θα αναλάβει να παραλαμβάνει αποκαλυπτικά στοιχεία που εκθέτουν την κυβέρνηση; Όλοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους με τον α' ή β' τρόπο, είτε ανήκουν στην κυβέρνηση, σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών, ιδρυμάτων κλπ κλπ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Διαφωνώ". Εδώ μιλάμε για Κύπρο των κάποιων χιλιάδων εργαζομένων. Μιλάμε για εταιρείες στις οποίες εργοδοτούνται κάποιες εκατοντάδες άτομα. Οι αριθμοί που παίζουν στο νησί μας δεν αιτιολογούν την εισαγωγή τέτοιας νομοθεσίας. Δε διαφωνώ με το περιεχόμενο -καθόλου- αλλά δεν είναι τουλάχιστον ΓΕΛΟΙΟ να ζούμε στην Κύπρο, όπου τα μεγέθη επιτρέπουν στον "μάστρο" να κάνει τσιγαροφιλίες με τον τελευταίο υπάλληλο, αλλά να περιμένουμε να δεηθεί ένας συνειδητοποιημένος υπάλληλος, για να "δώσει" άτομα και καταστάσεις; Εδώ όλα είναι γνωστά και άγνωστα... τι θα αλλάξει με την εισαγωγή αυτής της νομοθεσίας, αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε μυαλά;
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στον τύπο και από έχω πληροφορηθεί έχει επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον ... θα έχουμε εξελίξεις σε αυτό τον τομέα το φθινόπωρο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ