Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σπίτι μου σπιτάκι μου

Εμείς οι Κύπριοι αγαπάμε την οικογενειακή θαλπωρή, μας αρέσει να περνάμε πολύ χρόνο με την οικογένεια μας στο σπίτι, μαγειρεύοντας, παίζοντας με τα παιδιά μας, βλέποντας ποδόσφαιρο. Επιπλέον, οι πιο πολλοί από εμάς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας στο ίδιο σπίτι. Λογικά κάποιος θα υπέθετε ότι δίνουμε τεράστια σημασία στην ποιότητα των σπιτιών μας. Θα υπέθετε λάθος.
Τα περισσότερα σπίτια στην Κύπρο αντί να προσφέρουν ένα υγειές κλίμα για να ζει ωραία μια οικογένεια κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Είναι ζεστά το καλοκαίρι και κρύα τον Χειμώνα. Έπρεπε να ήταν το αντίθετο. Πολλά από αυτά έχουν τεράστιο πρόβλημα με την υγρασία και οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με μούχλα. Η μούχλα εκτός από αντιαισθητική είναι και κίνδυνος για την υγεία. Δεν έχουν αρκετό φυσικό φως και φαίνονται μουντά. Το φυσικό φως δίνει ζωή και ενέργεια στους ανθρώπους και ομορφαίνει το σπίτι. Ο ήλιος μπαίνει από τα παράθυρα το καλοκαίρι και ψήνει κυριολεκτικά το σπίτι. Τα παντζούρια κλείνουν, τα φώτα και τα κλιματιστικά ανάβουν και ο λογαριασμός του ρεύματος εκτοξεύεται στα ύψη.
 Όσο είμαστε νέοι και δουλεύουμε σκληρά μπορούμε και πληρώνουμε τις ατέλειες του σπιτιού μας. Το σπίτι αυτό όμως μας συντροφεύει μια ζωή. Όταν βγούμε στην σύνταξη… απλώς κλεινόμαστε σε μια καμαρούλα με την σόμπα μπροστά μας και προσευχόμαστε να γίνει ένα έλεος και να ψηλώσει η σύνταξη για να τα βγάλουμε πέρα. Που είναι η αξιοπρέπεια σε αυτό;
Και τώρα κάποιος αναρωτιέται… γιατί δεν κάνουμε τα σπίτια μας πιο αποδοτικά; Γιατί δεν επενδύουμε λίγο και στην δική μας άνεση και αξιοπρέπεια; Πολλοί από εμάς θέλουμε αλλά δεν ξέρουμε πως. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι λύσεις είναι πολλές. Όσοι κτίζετε τώρα είσαστε πιο τυχεροί. Μπορείτε εξαρχής να κάνετε το σπίτι σας μια ωραία φωλίτσα που να σας ανταμείβει εσάς και την οικογένεια σας εφόρου ζωής. Όσοι κτίσατε ήδη μην απελπίζεστε, υπάρχουν λύσεις και για εσάς. Φτάνει να πειστείτε  πως αξίζει τον κόπο.
Μελέτες έχουν δείξει πως με το να βελτιώσεις την απόδοση του σπιτιού σου εξοικονομείς αρκετές εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο αναλόγως με τα μέτρα βελτίωσης. Επιπλέον η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι γίνεται πιο άνετη χειμώνα-καλοκαίρι. Και δεν σταματά εδώ. Η ποιότητα ενός σπιτιού δεν μετράται μόνο με την ενεργειακή του απόδοση. Μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει πως οι ένοικοι κατοικιών που έχουν άφθονο και ομοιόμορφο φυσικό φως και άφθονο φρέσκο αέρα είναι πιο αποδοτικοί και χαρούμενοι.
Βάση των πιο πάνω συμπεραίνουμε ότι αξίζει να επενδύσουμε στην βελτίωση της ποιότητας των σπιτιών μας. Ένα ιδανικό σπίτι πρέπει να είναι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, να έχει άφθονο αλλά καλά ελεγχόμενο φυσικό φως, να έχει άφθονο φρέσκο αέρα ο οποίος να μπαίνει από το ελεγχόμενο άνοιγμα των παραθύρων και όχι από ανεπιθύμητες ρωγμές, να προσφέρει καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα και να είναι ελκυστικό στο μάτι και ευγενικό στη τσέπη.
Για αυτό:
Επενδύστε στην σωστή θερμομόνωση του σπιτιού σας
Επενδύστε στην αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα του σπιτιού σας
Επενδύστε στην καλή ποιότητα παραθύρων
Επενδύστε στη σωστή σκίαση
Επενδύστε στη καλή ποιότητα εσωτερικού αέρα
για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα σπίτι που απολαμβάνετε να ζείτε!

[Γραμμένο από : A & G Evelio Design & Co - Ενεργειακός Σχεσιαδμός Κτιρίων]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails