Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υδράργυρος στους νέους λαμπτήρες

Έχω πάρει πάρα πολλά μηνύματα για το αν οι νέοι λαμπτήρες είναι επικίνδυνοι ή όχι. Τα πιο κάτω είναι παρμένα από την ιστοσελίδα της ΕΕ εδώ

Τι κάνουμε τους καμένους οικονομικούς λαμπτήρες 

Οι οικονομικοί λαμπτήρες είναι εξίσου εύκολοι στη χρήση τους με τους λαμπτήρες πυράκτωσης. Ώστόσο, όταν δεν λειτουργούν πλέον, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Τι πρέπει να κάνετε αν σπάσει ένας συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού;
Σε αντίθεση με τους λαμπτήρες LED και τους περισσότερους τύπους λαμπτήρων που χρησιμοποιούνται συνήθως για οικιακή χρήση, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος δεν απελευθερώνεται στο περιβάλλον όσο ο λαμπτήρας λειτουργεί και εφόσον δεν σπάσει. Αν σπάσει, είναι πιθανό να απελευθερωθούν 5 mg υδραργύρου το πολύ (ποσότητα όση η μύτη ενός στυλό διαρκείας περίπου). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα θερμόμετρα παλιάς τεχνολογίας περιείχαν περίπου 500 mg υδραργύρου.
Καλό είναι να αερίσετε το δωμάτιο και μετά να μαζέψετε τα θραύσματα με υγρό πανί. Πρέπει να αποφεύγετε την επαφή των θραυσμάτων με το δέρμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε.
  • Μπορείτε να αγοράζετε συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού με άθραυστο περίβλημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδραργύρου.
  • Μπορείτε επίσης να επιλέγετε εναλλακτικούς τύπους λαμπτήρα, όπως βελτιωμένους λαμπτήρες πυράκτωσης με αλογόνο ή λαμπτήρες LED που δεν περιέχουν υδράργυρο.
 -----------------------------------------------
Ε: Ο υδράργυρος που περιέχουν κάποιοι από τους νέους λαμπτήρες δεν θα επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον;
Α: Οι λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες υδραργύρου.
Συνολικά, πάντως, η χρήση αυτών των λαμπτήρων στην πραγματικότητα θα περιορίσει τις εκπομπές υδραργύρου (αλλά και διοξειδίου του άνθρακα).
Ο λόγος είναι ότι σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, αυτοί καταναλώνουν έως 80% λιγότερο ηλεκτρική ενέργεια η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Κατά την καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπεται υδράργυρος.
Εάν θέλετε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που δεν περιέχουν υδράργυρο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λαμπτήρες LED.

Σχόλια

Ο χρήστης the Idiot Mouflon είπε…
Στο η-μεηλ που σας έστειλα έκανα κάποιες ερωτήσεις.

Πιο σημαντικό από τις τεχνικής φύσεως λεπττομέρειες... νομίζω πως είναι τα γενικότερα ερωτήματα, δλδ.:

Ακούσατε κάτι σχετικό ή απλά ακολουθείτε τις οδηγίες του Κράτους / της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τι δυνατότηες πληροφόρησης έχετε εσείς ως Ε.Π.; Τι εξουσίες;

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τρόπο να κάνει δικές της έρευνες σε τέτοια περίπτωση ή πρέπει να βασίζεται σε όποιες έρευνες διαθέτουν οι «μεγάλοι» της Ευρώπης ή και η ίδια η Ε.Ε.;

Αντιλαμβάνομε πως στην αρχή μιας εκστρατείας δεν θέλουμε να "κοπούν τα πόθκια του κόσμου". Το θέμα όμως της επάρκειας των δικών μας μηχανισμών είναι νομίζω το πιο σοβαρό.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Θα απαντήσω σε ξεχωριστή ανάρτηση ... θέλω λίγο χρόνο γιατί εν προλαμβαίνω...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ