Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φυτέψτε τα δικά σας

Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα έχασε αυτόματα τις ζωτικές της προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα είδη. Για 4 χρόνια οι Κουβανοί υπέφεραν από σοβαρότατες ελλείψεις κατάφεραν όμως, μέσα από ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, μια κοινωνική και περιβαλλοντική επανάσταση στη γεωργία.
Μέσω ανακατανομής της γεωργικής γης, της οργανικής καλλιέργειας και τη μετατροπή όλων των κενών οικοπέδων και χώρων στις πόλεις, πέτυχαν μέχρι το 90% της κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών στη Χαβάνα να παράγονται στην ίδια την πόλη.
Με όλη σχεδόν τη παραγωγή να γίνεται με βιολογικές καλλιέργειες που επιπλέον βελτίωσαν το μικροκλίμα και το περιβάλλον των πόλεων.
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επίσης ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να μεγαλώνουν τα δικά τους λαχανικά και φρούτα.
Με λίγο περισσότερο από 100 στερλίνες το χρόνο μπορεί για παράδειγμα ένας λονδρέζος να ενοικιάσει γύρο στα 200 τετραγωνικά μέτρα γη, με περίφραξη, αποθήκη, νερό και δωρεάν λιπάσματα και συμβουλές από γεωπόνο.
Αυτό φυσικά είναι πολύ χρήσιμο για όσους δεν έχουν δική τους αυλή.
Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον από την πολιτεία να προωθήσει αυτή τη δραστηριότητα και ποιο το όφελος;
Τα κύρια οφέλη είναι το φανερό πλεονέκτημα της άσκησης, η βελτιωμένη διατροφή και η ψυχολογία.
Και αν φυσικά πάει καλά η παραγωγή υπάρχει και το μεγάλο πλεονέκτημα του οικονομικού κέρδους  που σε δύσκολες εποχές αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε.
(1)   Άσκηση: Μέσα από την κηπουρική ενεργοποιούνται πολλοί μυς με ιδιαίτερα καρδιαγγειακά πλεονεκτήματα, αναπτύσσονται δραστηριότητες που μειώνουν την οστεοπόρωση, βελτιώνεται η μυϊκή δύναμη και η γενική έκθεση στο ύπαιθρο κάνει καλό.
(2)   Διατροφικά πλεονεκτήματα: Η ίδια παραγωγή οδηγεί στην μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων προϊόντων τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία και αν εφαρμόζεται και η βιολογική καλλιέργεια αυτή θα είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον.
(3)   Ψυχολογικά πλεονεκτήματα: Αυξάνει το αίσθημα της επιτυχίας, της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας που μαζί με την έκθεση στη φύση και τη συναναστροφή με άλλους κηπουρούς βελτιώνει την ψυχολογία του ατόμου.

Για να αυξηθεί και στην Κύπρο ο αριθμός των ατόμων που καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα θα πρέπει:
(α) Να ετοιμαστεί πληροφοριακό υλικό για στήριξη μιας εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα μαζί με τεχνικές συμβουλές και οδηγίες.
(β) Να εντοπιστούν από τις Τοπικές Αρχές κατάλληλοι χώροι ή και να ενοικιαστούν οικόπεδα τα οποία με πολύ λίγα έξοδα θα μπορούν να μετατραπούν σε μικρά τεμάχια για ενοικίαση.
(γ) Να ενημερωθούν τα φυτώρια για να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση φυτών λαχανικών.
(δ) Σε καθορισμένες ώρες και χώρο να προσφέρεται δωρεάν συμβουλή από γεωπόνο και ίσως μαζί με κοπριά ή και κομπόστα.

Οι λαχαναγορές σε κεντρικές πλατείες των ευρωπαϊκών πόλεων είναι συχνό φαινόμενο με τα οργανικά προϊόντα να παίρνουν πρώτη θέση.
Δυστυχώς οι λαχαναγορές στην Κύπρο είναι λίγες, σε μακρινό σημείο ή ακόμη και ανύπαρκτες σε πολλές πόλεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι αγρότες να πωλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές να πληρώνουν ψηλότερες τιμές λόγω των μεσαζόντων.
Φυσικά οι αγορές αυτές θα δώσουν και την ευκαιρία σε όσους παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι καταναλώνουν να τις πωλήσουν εύκολα και απλά.
----------------------------------------------
Αυτός είναι ένας τέτοιος χώρος σε γειτονιά του Λονδίνου. Έχει και Street view ...


View Larger Map


Σχόλια

Ο χρήστης chrys είπε…
Φοβερή ιδέα. Πιστεύω αυτή η ιδέα πρέπει να συνδυαστεί με όλους αυτούς τους χώρους πρασινου που έχουμε. Δεν αξιοποιούνται και καταλήγουν να γίνονται είτε χώροι στάθμευσης είτε (χειρότερα) χώροι για μπάζα.

Μικρή ιστορία: Ο πεθερός μου καλλιεργούσε διαφορα λαχανικά και φρούτα στο χώρο πρασινου διπλα από το σπίτι του. Δεν είχε περιφράξει το χώρο και δεν τον πείραζε να κόβει οποιοσδήποτε τα φρούτα του. Μια καλή μέρα ήρθαν άτομα από το δημαρχείο και τα ψέκασαν όλα. Είπαν ότι είχαν δεχτεί καταγγελία από κάποιον (αν ήταν η αζούλα πούζα). Τώρα ο χώρος εκείνος γέμισε παλιοχορτα και σκουπίδια. Και τώρα εγώ αναγκάζομαι να αγοράζω αγγουράκια του θερμοκηπίου και ντομάτες 1.80 το κιλό!
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Επίτροπε, έχετε μιλήσει για το θέμα με Δήμους; Υπάρχει κάποια ουσιαστική θετική ανταπόκριση; Ίσως να ακουστώ κυνικός αλλά δυσκολεύομαι να φανταστώ κυπριακό Δήμο να κάνει κάτι τέτοιο (το μόνο που ξέρουν να φυτεύουν είναι τσιμέντο και αγριόχορτα). Είχαμε τέτοιους κήπους κοντά στο σπίτι μου στο Βέλγιο μέσα στο πάρκο της γειτονιάς. Έδιναν μία ξεχωριστή νότα στο πράσινο.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Chrys
Έκανα και συναντήσεις με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών για να είναι έτοιμοι να δίνουν πληροφορίες και να ετοιμάσουν έντυπα.

@Αντρέας
Δεν έχω γραμματέα έπηξα που την δουλειά, είναι και πολύς χρόνος για την προετοιμασία τους.
Τη Δευτέρα που θα είναι πίσω η ιδιαιτέρα μου θα στείλουμε επιστολές σε 16 δήμους και 300 κοινοτάρχες.
Και φυσικά του υπ. Γεωργίας
Ο χρήστης astronaftis είπε…
Μπράβο σου. Εμείς έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε σε σπίτι με αυλή και εδώ και 2 χρόνια βάζω τη ρένταν μου. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, να προσθέσω ακόμα ένα σε αυτά που αναφέρεις. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά μας να παρακολουθήσουν τον κύκλο της ζωής των φυτών (σπόρος, φυτό, άνθος, επικονίαση, γονιμοποίηση, καρπός, θάνατος) που τόσο μοιάζει με αυτό των ζώων.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Η ιδέα με τους λαχανόκηπου προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς !!!
http://theopemptou.blogspot.com/2011/01/4.html
Ψάχνω ακόμη για χρηματοδότη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α