Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες - 2

Θυμάστε την ανάρτηση: Επεξεργασία οικιακών λυμάτων σε μεμονωμένες κατοικίες ?
Πήρα μια "περίεργη" απάντηση από το υπουργείο, η οποία λέει ότι δεν εφαρμόζεται αυτό στο εξωτερικό και ότι το κόστος θα είναι δυσβάστακτο για το κράτος!
Στην επιστολή προτάθηκε λύση για το κόστος και την τακτική επιθεώρηση με μηδέν έξοδα στο κράτος και σίγουρα πολλές χώρες επιβάλλουν δια νόμου την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων σε κατοικίες που δεν είναι συνδεδεμένες με αποχετευτικό σύστημα.
Ολόκληρη η απάντηση ακολουθεί:

"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με Αρ. Φακ. 02.12.003 και ημερ. 12.03.2010, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Αν και οι ποσότητες των υγρών οικιακών αποβλήτων που προκύπτουν από μεμονωμένες κατοικίες είναι μικρές και δεν προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον, σίγουρα η εφαρμογή συστημάτων επεξεργασίας οικιακών λυμάτων θα είχε θετικές επιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, το Υπουργείο ανησυχεί ότι τι εγκατάσταση ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας οικιακών λυμάτων δημιουργεί τεράστια ευθύνη σε σχέση με την παρακολούθηση και λειτουργία τους, και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός της εγκατάστασης. Μη ικανοποιητική λειτουργία θα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα οχληρίας, ρύπανσης και πιθανόν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Επίσης, το διοικητικό κόστος για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ποιότητας της επεξεργασίας των οικιακών υγρών αποβλήτων από μεμονωμένες κατοικίες θα ήταν πάρα πολύ μεγάλο.
Η πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα για μεμονωμένες κατοικίες με τη διάθεση των λυμάτων εντός του υπεδάφους, σε απορροφητικούς λάκκους, είναι πρακτική η οποία εφαρμόζεται στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες χωρίς ιδιαίτερους κινδύνους.
Στην Κύπρο έχει υιοθετηθεί η αναγκαστική επεξεργασία οικιακών λυμάτων ή η μεταφορά τους για επεξεργασία, στις περιπτώσεις όπου οι κατοικίες εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας υπόγειων και επιφανειακών νερών (φραγμάτων) που χρησιμοποιούνται για ύδρευση.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σ' ενα σμειο βρισκω πως η απαντηση του υπουργειου ειναι σωστη.υπαρχουν και οι λεγομενες dry toilets οπου σε αμερικη αμερικη εφαρμοζεται στα πλαισια της αειφορου αναπτυξης. ειναι στιγμη να μιμηθουέ τετοια παραδειγματα.

Theopemptou είπε...

Μα το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν τους βάζουμε κανένα περιορισμό !
Μιλούμε για κατοικίες που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοπρεπείς επαύλεις με πισίνα και πολλά υπνοδωμάτια αφού μπορούν να κτίσουν μέχρι 500 τετ μέτρα σπίτι.

Aceras Anthropophorum είπε...

Ασχετον. Έβαλα αίτημα προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος στο μπλόγκ μου : )

Related Posts with Thumbnails