Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους
Δώστε τις συσκευές σας

Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες
Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών.
Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy).
Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περίπου 15.000 παλιοί Η/Υ.
Από το περιβάλλον της εταιρείας δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχθούν τις παλιές συσκευές, αλλά και αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης 4 κιλών παλιών συσκευών ανά κάτοικο ετησίως, που έχει τεθεί από την ΕΕ.
Αυστριακά πρότυπα
Το σύστημα της WEEE Electrocyclosis Cyprus, το οποίο στην πράξη λειτουργεί η Greendot, με βάση την τεχνογνωσία που απέκτησε από την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικών και μετάλλων, λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης αυστριακής ERA. Οι καταναλωτές θα μπορούν για κάθε μία νέα συσκευή που αγοράζουν να αφήνουν στο κατάστημα την παλιά ή απλώς να επιστρέφουν τις παλιές συσκευές μεμονωμένα. Οι δε εταιρείες και οι οργανισμοί πρέπει να παραδίδουν τον παλιό τους εξοπλισμό στην κεντρική αποθήκη του Συστήματος στη βιομηχανική περιοχή βαριάς οχληρίας Γερίου.
Σε μελλοντικό στάδιο εξετάζεται η δημιουργία «πράσινων σημείων» σε δημόσιους χώρους, όπου επίσης θα είναι δυνατή η απόρριψη των παλιών συσκευών. Οι τρεις συμβεβλημένοι ανακυκλωτές θα αναλαμβάνουν στη συνέχεια τη συλλογή και κατόπιν αποσυναρμολόγηση των συσκευών στα υλικά τους, με τα μεταλλικά κομμάτια να καταλήγουν σε χυτήρια, άλλα να καίγονται ή να θάβονται σε ειδικούς χώρους και τα ψυγεία, που περιέχουν αέρια και τοξικές ουσίες, να αποσυναρμολογούνται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο θα έρχεται λίγες φορές το χρόνο στην Κύπρο.
INFO
Wee Electrocyclosis, τηλ. 70000090, www.electrocyclosis.com.cy
ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ
Κωδικός άρθρου: 897642
ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/09/2009, Σελίδα: 51
[γιατί να το γράψω εγώ αφου η Χρύστα τα λέει καλύτερα;]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ole ole ole.Epitelous na ksefortotho tis mpataries kai tis ilektronikes siskeves pou efilaksa toso tziero (gia na men molinoume to perivallon:)))
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Efharistoume ki esas k. Pampo mas pou simvallete gia ton eksevropaismo tou nisiou mas mias kai anakiklosi = politismos
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
gia na kamneis diafimisi tou Politi as poume... ksexases oti mesa stis armodiotites sou einai to oti den prepei na diafimizeis... min anisixeis gia to anwnymos mporw na sto pw kai epwnyma otan tha syntrexoun oi logoi... (syntoma)
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Δεν περίμενα ποτέ ότι η εύκολη λύση που βρήκα με το να αντιγράψω το άρθρο για να γλιτώσω το γράψιμο, θα θεωρείτο διαφήμιση ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O tritos anonimos en ehsi me ta post 1 kai 2.Ta posts 1 kai 2 ekama ta ego.
Anonimako 3 evre kati pio simantiko mana mou n asholithis kai aistin ikologia.En gia politismenous touta i toulahiston osoi theloun na ekpolitistoun.
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@theopemptou

Μία απορία. Τα κόστη για την διαδικασία ανακύκλωσης πώς κατανέμονται; Δηλαδή πώς θα βγάζει κέρδος η Weee; Θα υπάρχει κόστος στους καταναλωτές; Αν ναι πόσο;

Όταν ζούσα στο Βέλγιο στην τιμή μίας ηλεκτρικής συσκευής περιλαμβανόταν και το κόστος ανακύκλωσης της. Ήταν αναγκαστική η αναγραφή στην τιμή, ξεχωριστά, του τέλους ανακύκλωσης ώστε να μην χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από τις εταιρείες για αύξηση των τιμών των προϊόντων.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Αντρέας
΄Για συκευασίες, ηλεκτρικές συσκευές και μπαταρίες ο νόμος λέει ότι είναι ευθύνη όσων βάζουν τα προιόντα στην αγορά να αναλαμβάνουν και την ανακύκλωσή τους. Έτσι οι εταιρείες έκαναν την Green Dot για συσκευασίες, την WEEE Electrocyclosis για τις συσκευές και την ΑΦΗΣ για τις μπαταρίες. Ο κάθε εισαγωγές /κατασκευαστής πληρώνη ανάλογα με τις πωλήσεις του, το είδος της συσκευασίας ή της ηλεκτρικής συσκευής που πούλησε. Ετσι οι 3 οργανισμοί εχουν λεφτά να χρηματοδοτούν τη συλλογή και εξαγωγή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ειναι λογικό νομίζω ότι οι εταιρείες θα μετακυλίσουν το κόστος σιγά σιγά στον καταναλωτή. Η νομοθεσία από ότι γνωρίζω δεν έχει κάποιο άρθρο όπως αυτό που ανάφερες για προστασία του καταναλωτή.
Υπόψη ότι από τα πιο πάνω, το πιο ακριβό είναι η ανακύκλωση των συσκευών.
Ο χρήστης ιων είπε…
Απίστευτο και όμως αληθινό. Μέσα σε δύο λεπτά διάβασα στο μλόγκ του επιτρόπου δύο πολύ πολύ ευχάριστα νέα. Ανβακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικων συσκευών. Μπράβο σε όλους στους συντελεστές και στον επίτροπο που τα προωθεί. Ατε, πάμε για άλλα.
Ο χρήστης Dimna είπε…
Υπάρχουν σημεία συλλογής αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε) και που βρίσκονται;
Έψαξα μάταια στην σελίδα του WEEE Electrocyclosis Cyprus Ltd http://www.electrocyclosis.com.cy/gr/index.php και δεν βρήκα σχετικές πληροφορίες. Τους έστειλα και email πριν από 2 εβδομάδες και με αγνόησαν – φαίνετε το mail που έχουν είναι απλά διακοσμητικό.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Doshka
Προς το παρόν τα παίρνουν ορισμένα μεγάλα καταστήματα αν είναι 1 με 2 τεμάχια.
Για μεγαλύτερες ποσότητες θα πρέπει να τηλεφωνήσετε στον οργανισμό.
Έχουν παραγγείλει από εξωτερικό κάδους που θα μπαίνουν έξω από τα καταστήματα αλλά ακόμη να φτάσουν όλοι. Ειναι ζήτημα (από ότι μου εχουν πει) 4 - 5 εβδομάδων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ενδιαφερομαι να παρω το αυτοκινητο μου για σνακυκλωση.που μπορω να μαθω περισσοτερα?
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
εδώ θα βρεις όλους τους ανακυκλωτές.
Ανακυκλωτές αυτοκινήτων υπάρχουν τώρα σε όλες τις πόλεις
http://theopemptou.com/portal/index.php/downloads25/doc_details/394-katalogos-adeiodotimenon-monadon-diaxeirisis-apovliton
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΦΙΛΕ ΕΙΣΕ ΔΥΝΑΤΟΣ 'ΠΑΙΧΤΗΣ' ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΜΕ ΣΙΓΟΥΡΟΣ!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ..
Ο χρήστης Unknown είπε…
Απο tassissp@gmail.com

Καλη σας ημέρα.
Έχω κάποιες απορίες οσον αφορά τη κρυφή πλευρά της κατά τα άλλα εξαιρετικής αυτής κίνησης.
Ειμαι κάτοχος συσκευής η οποία έχει καταστραφεί (ασύμφορη η επισκευή της) και επιθυμία μου είναι να ανακυκλωθεί.
Για την εν λόγω συσκευή κατέβαλα ,οταν την αγόρασα, περίπου 15,00 ευρώ σαν τέλος (φόρος)ανακύκλωσης
Ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω ?
Θα επιβαρυνθώ περισσότερο ?
Θα χρειαστεί ,παρ'οτι έχω καταβάλει σχετικό φόρο , να πληρώσω και για τη παραμικρή ,έστω, μεταφορά της συσκευής οπουδήποτε μου ζητήσουν ?
Θα γίνει η παραλαβή της απο το χώρο μου ?
Πόσο θα περιμένω ?
Σας ευχαριστώ για το χώρο και το χρόνο σας.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Νομίζω εδώ θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις
http://theopemptou.com/portal/index.php/faqenv/216-wastefaq

ή απλά τηλεφώνησε μου στο 22803460

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ