Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αρχή του τέλους για τους παραδοσιακούς λαμπτήρες

Μέσα από τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας, η ΕΕ έχει καθορίσει ένα καθοδηγητικό πλαίσιο (αρχές, όροι και κριτήρια) οικολογικού σχεδιασμού για τον εξοπλισμό που καταναλώνει ενέργεια.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ δεν καθορίζει τώρα υποχρεωτικές προδιαγραφές για τα διάφορα προϊόντα το οποίο θα γίνει μετά και μετά από δημόσιο διάλογο για το κάθε προϊόν.
Λεπτομέρειες για τα πιο πάνω υπάρχουν στην ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα της ΕΕ

Τα προϊόντα στα οποία η ΕΕ έχει πρόθεση να επικεντρωθεί πρώτα είναι:
• Τα συστήματα θέρμανσης και συστήματα για ζέσταμα του νερού
• Ηλεκτρικά μοτέρ
• Φωτισμό σε οικιακό και εργασιακό επίπεδο
• Εξοπλισμό οικιακής χρήσης
• Εξοπλισμό γραφείου
• Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές οικιακής χρήσης
• Συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και ψύξης (HVAC)
Ο κανονισμός καλύπτει προϊόντα που κατασκευάζονται σε χώρες κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και σε προϊόντα που εισάγονται από αλλού.
Βασικά καλύπτονται όλες οι πηγές ενέργειας, είτε αυτή είναι ηλεκτρισμός, υγρό, στερεό ή αέριο καύσιμο, εξαιρούνται όμως τα εμπορικά και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Με βάση την οδηγία 2005/32/ΕΚ, η ΕΕ έκδωσε στις 18/03/2008 κανονισμό με τον οποίο καθορίζεται η σταδιακή απαγόρευση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με την πρώτη απαγόρευση να μπαίνει σε εφαρμογή φέτος, την 1η Σεπτεμβρίου του 2009.
Έτσι φέτος, από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η εισαγωγή και η κατασκευή λαμπτήρων πυρακτώσεως με κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη από 100W.
Την 01/09/2010 θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των λαμπτήρων πυρακτώσεως με κατανάλωση 75W, την 01/09/2011, των λαμπτήρων με κατανάλωση 60W.
Παράλληλα με το πιο πάνω θα επιβάλλεται και σταδιακή απαγόρευση στους λαμπτήρες τύπου Halogen με ολική απαγόρευση του τύπου αυτού των λαμπτήρων το 2013.

Η μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι πιο πάνω αποφάσεις της ΕΕ είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο στη σελίδα www.eup4light.net

Στην Κύπρο καλούμε εδώ και καιρό όλους τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τους νέους λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Η μεγαλύτερη αποδοτικότητα και η μεγάλη διάρκεια ζωή των λαμπτήρων αυτών είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα.
Υπάρχουν ακόμη περιβαλλοντικά προβλήματα με τους λαμπτήρες αυτούς αλλά τα μειονεκτήματα τους θα ξεπεραστούν με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την επέκταση της ανακύκλωσης σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Υπάρχει όμως και μια νέα τεχνολογία η οποία εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά, και δεν είναι άλλη από αυτή των LED η οποία προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και εξαιρετικά ψηλή αποδοτικότητα.
Όλοι γνωρίζουν τη τεχνολογία αυτή στη μικρή της μορφή γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από το μικρό κόκκινο ή πράσινο φωτάκι που χρησιμοποιείται εδώ και δεκάδες χρόνια στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το πρόβλημα που έχουμε ακόμη με τα LED είναι το μικρό τους μέγεθος. Έτσι για να μπορούν να εκπέμπουν ικανοποιητικά οι σχεδιαστές βάζουν πολλά τέτοια LED μαζί.
Ήδη βλέπουμε τη τεχνολογία αυτή σε χρήση σε αυτοκίνητα, σε φώτα τροχαίας, σε φανάρια χεριού, σε διακοσμήσεις κλπ.

Σχόλια

Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Κάπου άκουσα/διάβασα ότι για να συμφέρουν οι λαμπες φθορισμού πρεπει να ανάβουν για τουλάχιστον 15 λεπτά (κάτι με τη κατανάλωση με το άναμμα) και ότι πρέπει να αποφευγονται σε περιπτώσεις με συχνά on-off. Άρα υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζονται οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πχ στο μπάνιο όπου οι περισσότερες επισκέψεις διαρκουν λιγότερο απο 15λεπτά (αν όχι να τρώτε περισσότερες ίνες :))
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Χα .. χα ... με έκανες και γέλασα με τις ίνες !
Όχι δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Αλά το διάστημα που καμιά λάμπα δεν πρέπει να αναμοσβήνεις είναι 2 δευτερόλεπτα γιατί καίνε περισσότερο ηλεκτρισμό!
Παλιά άναβαν αργά και είχαν λάθος χρώμα ... τώρα ειναι μια χαρά απλά δεν συνδέονται με dimmers ...
Ο χρήστης naive citizen είπε…
"επέκταση της ανακύκλωσης σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές."
Τώρα που το ανάφερες, έχουν μαζέυτή αρκετές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευες στο σπίτι και δεν ξέρω που να τες πάρω.
Υπάρχει ανακύκλωση για αυτές;
Ο χρήστης ιων είπε…
Είναι σωστό το ότι οι φλορένσες δεν πρέπει να αναβοσβύνουν γιατί καίνε περισσότερο ηλεκτρισμό;

Στο γραφείο εχουμε φλορένσες στην κουζίνα και σε παρότρυνση των συναδέλφων να σβύνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε απο την κουζίνα, ένας συνάδελφος επιμένει ότι καταναλώνει περισσότερο ηλεκτρισμό μια φλορένσα όταν την αναβοσβύνεις, παρά να είναι αναμμένη από τις 7.30 ως τις 2.30.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ