Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κήρυξη "Περιοχής Ελεύθερης από Πλαστικές Τσάντες"

- Οδηγός -
Αν ψάξει κάποιος στο ίντερνετ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τις πλαστικές τσάντες είναι εύκολο να αντιληφθεί γιατί ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες, οι ίδιοι οι πολίτες τις αποφεύγουν και φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα.
Στην Κύπρο όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα περιορισμού του αριθμού που καταλήγει σε χωματερές, για διάφορους λόγους δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπάρχει ωστόσο πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες σε βαθμό που πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να προτείνουν επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες.
Ακόμη πιο ευχάριστο όμως είναι το γεγονός ότι ορισμένες Τοπικές Αρχές ενδιαφέρθηκαν για να μειώσουν τις πλαστικές τσάντες στη περιοχή τους ή ακόμη να κηρύξουν την περιοχή τους "ελεύθερη από πλαστικές τσάντες"
Ποια όμως είναι τα βήματα που πρέπει μια Τοπική Αρχή να κάνει για να πετύχει αυτό το στόχο; Με βάση τις μέχρι τώρα εμπειρίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα πιο κάτω:
  1. Να υπάρχει οργανωμένο σύνολο, κατά προτίμηση Νεολαίας το οποίο να αναλάβει τη προώθηση της ιδέας στους κατοίκους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής.
  2. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία των επιχειρήσεων της περιοχής ή τουλάχιστον αυτών με τη μεγαλύτερη πελατεία.
  3. Αν η περιοχή έχει προβλήματα αλλά οι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερη αγάπη και υπερηφάνεια για το τόπο τους αυτό θα βοηθήσει πολύ στην επιτυχία της προσπάθειας. Το αίσθημα ότι η Τοπική Αρχή θα πρωτοπορήσει, ότι θα προβληθεί θετικά από τα ΜΜΕ και ότι θα κάνουν καλό στο περιβάλλον θα βοηθήσει τα μέγιστα.
  4. Αν για παράδειγμα η περιοχή είναι τουριστικός προορισμός, αν είναι σε καλή τοποθεσία ή αν με διάφορους τρόπους μπορεί να προσφέρει προβολή στο πρόγραμμα, αυτό θα βοηθήσει και στην εξεύρεση χρηματοδότη.
Ποια όμως είναι τα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος;
  • Θα πρέπει να καθοριστεί ο αριθμός και το μέγεθος των τσαντών που θα δοθούν σε κάθε κατοικία. Για παράδειγμα οι γυναίκες σε μια κοινότητα πρότειναν δύο μεγέθη, μια μεγάλη και μια πιο μικρή για κάθε σπίτι. Το σχέδιο και οι χρωματισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι που να μπορούν να τις χρησιμοποιούν άνετα άντρες και γυναίκες.
  • Ορισμένοι καταστηματάρχες οι οποίοι εξυπηρετούν και πελάτες εκτός από τη περιοχή πιθανό να ενδιαφέρονται για επιπλέον τσάντες για να πωλούν στους πελάτες τους.
  • Καταστήματα με μικρού μεγέθους προϊόντα μπορεί να χρειάζονται χάρτινα σακούλια διαφόρων μεγεθών.
  • Ορισμένοι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα με τη παρασκευή και συσκευασία των προϊόντων τους, π.χ. σουβλάκια και κρεοπώλες. Επομένως σε περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να λειτουργήσει η επιχείρηση χωρίς έστω και λίγες τσάντες, θα επιχορηγηθεί η αγορά Βιοδιασπώμενων τσαντών.
  • Στις περιπτώσεις όπου χορηγούνται υλικά (τσάντες, και χάρτινα σακούλια) θα πρέπει να είναι σε αρκετές ποσότητες για να καλύψουν τον πρώτο χρόνο.
  • Τέτοιου είδους δραστηριότητες αντιμετωπίζονται συνήθως με περηφάνια από τους νέους και τους ενημερωμένους πολίτες. Ένα διακριτικό σήμα στις τσάντες που θα δοθούν θα ανεβάσει αυτό το αίσθημα ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα αν κάνει αναφορά στην περιοχή διαμονής.
  • Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η τοποθέτηση μιας αισθητικά και περιβαλλοντικά ωραίας σήμανσης στο κύριο δρόμο που θα αναγγέλλει στους περαστικούς και επισκέπτες ότι εισέρχονται σε "περιοχή ελεύθερη από πλαστικές τσάντες".

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια ιδέα είναι να φτιαχτούν τσάντες που επαναχρησιμοποιούνται και να δίδονται δωρεάν στους πολίτες (π.χ. σπίτι σε σπίτι) και πάνω μπορούν να έχουν διαφημίσεις από εταιρίες που θα της χορηγήσουν... Δωρεάν τσάντες – Διαφήμιση

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...