Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επάγγελμα: Δεντροκλέφτης

Ένα από τα πρώτα παράπονα που πήρα όταν διορίστηκα Επίτροπος ήταν από κάποιο που μου ανάφερε με μεγάλη λεπτομέρεια και στοιχεία, πως ένας στην περιοχή του έκλεβε δέντρα.
Στην αρχή δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι φτάσαμε και σε τέτοια χάλια αλλά ήταν πολύ πειστικός.
Ο συγκεκριμένος κλέφτης δέντρων, οδηγούσε ένα εκσκαφέα και τον συνόδευε ένα φορτηγό. Έμπαινε με τον εκσκαφέα μέσα σε χωράφια άλλων, κατά προτίμηση ελαιώνες και με τον εκσκαφέα έριχνε κάτω το δέντρο και το φόρτωνε στο φορτηγό. Ο οδηγός του εκσκαφέα αφιέρωνε και χρόνο να καλύψει το έγκλημα του ισοπεδώνοντας το χώμα και όλα τα στοιχεία που καταδείκνυαν ότι εκεί υπήρχε κάποτε μια μεγάλη ελιά ή τερατσιά.
Μέχρι να τα κάνει αυτά και να μετακινηθεί στο νέο σημείο κλοπής κάπου αλλού, το φορτηγό επέστρεφε και το έγκλημα επαναλαμβανόταν κάπου αλλού.
Ο συγκεκριμένος εγκληματίας κατασκεύαζε κάρβουνα και προμήθευε και σπίτια με ξύλα για το τζάκι.

Μια άλλη φορά περπατούσα στον Πεδουλά όπου ξαφνικά με σταμάτησαν δυο γυναίκες που με αναγνώρισαν. Ήταν και οι δυο τους όλο θυμό. Το πατρικό τους σπίτι ήταν στον Πρόδρομο αλλά ζούσαν και εργάζονταν στη Λευκωσία. Εκείνη τη μέρα ανακάλυψαν ότι κάποιοι μπήκαν στην πευκόφυτη αυλή τους, έκοψαν τρεις τεράστιους πεύκους, τους τεμάχισαν, φόρτωσαν τα ξύλα και έφυγαν. Τα μάτια τους ήταν όλο δάκρυα όταν μου περίγραφαν όλα αυτά.

Έχω ακούσει πολλές τέτοιες ιστορίες μέχρι τώρα για ένα φαινόμενο που φαίνεται ότι συνεχώς αυξάνεται. Όποτε δοκιμάσω να συζητήσω το θέμα με κάποιο ακούω όλο και χειρότερες ιστορίες.

Πριν λίγες μέρες μιλούσα σε καμιά τριανταριά κατοίκους στο Μιτσερό. Όταν ανέφερα ότι γίνεται και αυτού του είδους η κλοπή αρκετοί με κοίταξαν με δυσπιστία. Δυστυχώς όμως οι υπόλοιποι άρχισαν να λεν ιστορίες πολύ χειρότερες από τις δικές μου και να περιγράφουν περιοχές στην κοινότητά όπου τα δέντρα και κυρίως οι αιωνόβιες ελιές χάνονται πλέον καθημερινά.
Η έκταση του προβλήματος φαίνεται να είναι πολλές φορές πιο μεγάλη από ότι φανταζόμουν.

Εκείνο το βράδυ στο Μιτσερό, όταν δοκίμασα να εξηγήσω επίσης το πλήγμα στην πανίδα και χλωρίδα του τόπου που είχε η ανομβρία, κάποιος κύριος με διέκοψε και μεταξύ άλλων είπε όλο συγκίνηση "και να σας πω ότι είχαμε ποταμούς και λίμνη με χέλια, με κάβουρες με χελώνες και ακόμη και νερόφιδα. Τώρα πια δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα".

Σχόλια

Ο χρήστης antidrasi25 είπε…
Όταν κόβουν τα δέντρα και τα κάνουν καυσόξυλα, ‘’εξαφανίζονται’’ τα τεκμήρια.
Όταν μεταφέρουν δέντρα από την μια περιοχή και τα μεταφυτεύουν σε κάποια άλλη, αυτό λέγετε έγκλημα και υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία.

Τώρα τελευταία είδα πάλι αυτό το φαινόμενο και τα πήρα στο κρανίο. Χτίζεται ολόκληρο ινστιτούτο για την υγεία (δεν θυμάμαι σωστά το όνομα, αλλά είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ του Ορφανίδη και της περιοχής που είναι το ‘’μανιτάρι’’) και έχει μεταφυτέψει ελιές μεγάλης ηλικίας. Μην μου πείτε ότι τις αγόρασε από κανένα φυτώριο. Η ηλικία τους δείχνει άλλα πράγματα.

Υπάρχουν πολλές παραδείγματα από αυτό το φαινόμενο και θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος νόμος με τον οποίον να απαγορεύεται αυτό το έγκλημα. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα. Αφήσαμε που αφήσαμε πέντε δέντρα, (όσα δεν ανακαλύψαμε ακόμα) ας τα αφήσουμε τουλάχιστον στο φυσικό τους περιβάλλον και να τα προστατέψουμε.
ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ο κάθε …….
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς όσα αναφέρει ο κ. Επίτροπος είναι πέρα για πέρα αληθινά και συμβαίνουν καθημερινά. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις παγκύπρια.
Όμως το πρόβλημα δεν είναι νομοθετικό, με βάση την νομοθεσία απαγορεύεται η κοπή χαρουπιών, ελιών, κυπαρισσιών κλπ, το θέμα είναι ότι κανείς δεν εφαρμόζει τους νόμους.

Ακόμη και το Τμήμα Δασών που υποτίθεται ότι είναι η υπεύθυνη κρατική υπηρεσία προστασίας των δασών και των δένδρων, εφαρμόζει επιλεκτικά τους νόμους. Το παράδειγμα της Κυριάκου Μάτση όπου το Τμήμα Δασών βάφτισε άρρωστα τα Κυπαρίσσια για να μπορέσει να τα κόψει ο Δήμος Λευκωσίας είναι ενδεικτικό της κατάντιας των κρατικών υπηρεσιών.

Φίλε antidrasi25 αναφέρεσαι στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς.
http://www.aiwnobia.org/e-20090209metafytefseis.html
Το θέμα των μεταφυτεύσεων είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και δυστυχώς επιτρέπεται από την νομοθεσία μας.
Τώρα γιατί επιτρέπεται καλύτερα να μας απαντήσει το Τμήμα Δασών, αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγα χρόνια προβλέπω ότι θα μετονομαστεί σε Τμήμα Αδασών...
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Τελικά έτσι κλέβανε τα δένδρα !!!,ολόκληρη επιχείρηση και πολύ άδικο.Μακάρι να τους πιάσουν ,τι είναι τα δένδρα του καθενός? πέτρα για να σκύψεις να την πάρεις?
Ο χρήστης Unknown είπε…
και ειχα και γω την απορια τοοοσοι που πωλουν καυσοξυλα, που τα βρίσκουν και τα πωλουν...
Ή ποσα ιδιοκτητα δαση πρέπει να εχουν για να εχουν τετοια επιχειριση (νόμιμη???)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παιδιά, πράγματι, είναι συγκλονιστικό το τι συμβαίνει εκεί έξω και μάλιστα μπροστά στα μάτια μας ή κάτω απ' την μύτη μας πολλές φορές. Φαντάζομαι, τώρα, πόσο ευχάριστο θα είναι για τον κο Επίτροπο το να αντιλαμβάνεται πόσος κόσμος είναι με το μέρος του, είτε ηθελημένα, είτε λόγω της θέσης και της δύναμης του, ίσως. Εμείς εδώ στην Πράσινη Ασπίδα είμαστε μαζί σας τόσο σαν οργάνωση όσο και σαν εφημερίδα, την οποία μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί. Είναι Δωρεάν και είναι "φιλική" προς το περιβάλλον. Για πληροφορίες στο 22311217 ή στο 96710646.

Ευχαριστώ,
Τάσος Ο Περιβαλλοντιστής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ