Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικολογικά είδη υγιεινής

Στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την κατανάλωση νερού από τα είδη υγιεινής.
Αυτό γίνεται είτε μέσω καθορισμού της ποσότητας νερού ανά ένοικο είτε μέσω υποχρεωτικών προδιαγραφών του ιδίου του εξοπλισμού.

Καζανάκια αποχωρητηρίων

Μετά από μια μικρή έρευνα αγοράς διαφάνηκε ότι οι πιο σωστές προδιαγραφές για τέτοια είδη θα ήταν:

- Καζανάκια με χωρητικότητα 6 λίτρων
- Σύστημα dual flash ή ευχέρεια τερματισμού της ροής του νερού με τον ίδιο μοχλό.

Για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα στην αγορά με επιστολή μου ημερομηνίας 20/11/2008 ζήτησα τις απόψεις του ΚΕΒΕ και του ΟΕΒ (επισυνάπτονται) για το πιο πάνω θέμα.

Η απάντηση που πήρα από το ΚΕΒΕ (επισυνάπτεται) αναφέρει ότι οι προδιαγραφές αυτές είναι ορθές και ότι η πρόταση για υποχρεωτική εγκατάσταση των ειδών αυτών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η απάντηση (επισυνάπτεται) που πήρα από την ΟΕΒ αναφέρει ότι οι προτεινόμενες προδιαγραφές είναι σωστές, συμφωνεί με την πρόταση και θα συστήσει και η ίδια στα μέλη της όπως εγκαταστήσουν τέτοια καζανάκια.

Αντρικά ουρητήρια με ή χωρίς νερό
Το συνηθισμένο παλιό "αυτόματο" σύστημα πλύσης στα αντρικά ουρητήρια, αποτελείται από ένα μικρό καζανάκι χωρητικότητας 6 με 10 λίτρα το οποίο χρειάζεται περίπου 10 λεπτά να γεμίσει με πόσιμο νερό. Μόλις αυτό γεμίσει, ανοίγει αυτόματα μια βαλβίδα και αφήνει το νερό να τρέξει στα ουρητήρια των αντρών για πλύσιμο σπαταλώντας έτσι πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.

Τα συστήματα αυτά είναι πολύ διαδεδομένα στην Κύπρο και μπορούμε να βρούμε πέραν το ενός από αυτά σε εκπαιδευτήρια, γήπεδα, δημόσιους χώρους, κυβερνητικά κτίρια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, εστιατόρια, στρατόπεδα και σε πολλούς άλλους χώρους.

Και όμως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως:
(α) το αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα που αφήνει νερό μόνο μετά από κάθε χρήση
(β) το χειροκίνητο σύστημα όπου ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα μοχλό στο πάνω μέρος
(γ) τα νέας τεχνολογίας "άνυδρα" αποχωρητήρια αντρών. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες άνυδρων συστημάτων και ορισμένα έχουν ήδη εγκατασταθεί και στην Κύπρο.

Εισήγηση:
Με βάση τις πιο πάνω απαντήσεις θα πρέπει κατά την άποψή μου:
• να εξεταστεί η υποχρεωτική χρήση ειδών υγιεινής με καζανάκια όπως και στις πιο πάνω προδιαγραφές σε νέες κατοικίες και σε μεγάλης έκτασης ανακαινίσεις.
• Να δοθεί μια διορία μετά την οποία θα πρέπει όλοι να υποχρεωθούν να αφαιρέσουν τα παλαιού τύπου ουρητήρια αντρών και να τα αντικαταστήσουν με ένα από τους πιο πάνω τύπους ουρητηρίων.

[Στάλθηκε στους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών και στην Ένωση Δήμων]
[Προηγούμενες αναρτήσεις εδώ]

Σχόλια

Ο χρήστης PASYBIO είπε…
Δεν μπορώ να καταλάβω Χαράλαμπε γιατί κάθεσαι ΕΣΥ και ασχολήσαι με την κατανάλωση νερού στα αποχωρητήρια ζαλίζοντας τα υπουργεία για θέματα με τα οποία τα ΙΔΙΑ δεν θέλουν να ασχοληθούν μια κια δεν το θεωρούν αναγκαίο. Σάμπως και έχουμε στην Κύπρο λυψειδρία...
Ο χρήστης koutso είπε…
Κάποιοι απο μας πρέπει να τους λέμε και τα αυτονόητα διαφορετικά θα μείνουμε αδρανείς....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Nomizo oti ama zitoume to autonoito exoume to miso tou aftonoitou. Nomizo oti tha eprepe na zizisete kai moratorio 15 xronon na afairethoun ola ta ifistamena apoxoritiria ano ton 8 litron. Stin Genevi prin 15 xronia kapoios eskeftike kai evale nomo oti to 2010 prepei na afairethoun ola ta single glazings apo ta parathira. ta 90% afairethikan kai twra to 10% pou menei to bréiskei poli logiko na allaksei ta parathira afou exei 15 xronia pou to kserei oti kapoia stigmi prepei na to kamei.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά όταν σε σύσκεψη με τον Υπ Γεωργίας ζήτησα να έχουμε υποχρεωτικά οικολογικά αποχωρητήρια σε νέες τουλάχιστο κατοικίες το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν το ήθελα γιατί θα "αναστατωνόταν η αγορά".
Ο Υπουργός επέμενε κα τους ζήτησε να το ερευνήσουν αλλά δεν ...
Έτσι βρήκα τα specs και έστειλα επιστολές σε ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για επιβεβαίωση.
Τα έστειλα του Υπουργού ...
Τώρα διερωτώμαι ποιο θα είναι το επόμενο πρόβλημα ... κάτι θα βρεθεί ... το συνήθισα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ