Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
(και την προστασία του περιβάλλοντος)

... Πράσινες θέσεις εργασίας αποκαλούνται στο εξωτερικό οι θέσεις που δημιουργούνται λόγω των περιβαλλοντικών νομοθεσιών.
Τέτοιες θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν, για παράδειγμα, στην Κύπρο αν:

  • Το διάταγμα που τώρα εκκρεμεί για την έκδοση του τελικού πιστοποιητικού για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων αποφασιστεί να εκδίδεται από ιδιώτες επιστήμονες μετά από επίσκεψη στο εργοτάξιο και με την συμπλήρωση της κατασκευής. Ένα τέτοιο διάταγμα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς νέους και άνεργους επιστήμονες.
  • Χορηγίες για αλλαγή παλαιών συστημάτων θέρμανσης (π.χ. 15 χρόνων) σε σπίτια λόγω της χαμηλής τους ενεργειακής απόδοσης. Τα συστήματα αυτά είναι πολλά σε αριθμό και η αλλαγή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων και τη λιγότερη κατανάλωση καυσίμων.
  • Eπισπευθεί η εφαρμογή της πρόνοιας για την ενεργειακή απόδοση που αφορά τον έλεγχο των μεγάλων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
  • Εκπαιδευτούν και πιστοποιηθούν εταιρείες και άτομα για διενέργεια ελέγχων και παροχή συμβουλών σε ιδιωτικές εταιρείες με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό θα δώσει ευκαιρίας σε νέους και μικρές εταιρείες με σχεδόν μηδαμινό κόστος για την κυβέρνηση και με μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος.
  • Προωθηθεί το συντομότερο η ανακύκλωση των αποβλήτων κατασκευών, των ελαστικών και η διαχείριση του αμιάντου.
  • Προωθηθεί η δημιουργία ιδιωτικών συνεργείων για συμβουλές και πιστοποίηση της υγείας του δικτύου υδροδότησης εντός των ιδιωτικών περιουσιών. Αυτό θα μειώσει τη ζήτηση νερού, θα μειώσει τις διαρροές και θα δημιουργήσει μια θετική κινητικότητα στην αγορά για νέο εξοπλισμό.
  • Ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου καθαρισμού της υπαίθρου από ογκώδη απόβλητα. Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν ένα περίπου χρόνο (σας έχω απευθύνει και ειδική επιστολή για το θέμα), έχει κοστολογηθεί προς £2.3εκ και έχει δύο σοβαρά πλεονεκτήματα: (α) θα καθαρίσουμε το κυπριακό ύπαιθρο από ένα μέρος των πολλών αποβλήτων που είναι διάσπαρτα και (β) τα λεφτά που θα ξοδευτούν με λίγη προσοχή θα καταλήξουν σε βιοπαλαιστές.
  • Υποχρεωθούν ξενοδόχοι, γήπεδα, στρατόπεδα, σχολεία και δημόσια κτίρια να αφαιρέσουν τα παλιού τύπου ουρητήρια αντρών που καταναλώνουν άσκοπα τεράστιες ποσότητες νερού, είτε με άνυδρα ουρητήρια είτε με αυτόματο σύστημα. Το κάθε ένα από αυτά μπορεί να σπαταλά μέχρι και 1000 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα. Η εργασία αυτή θα εκτελεστεί από μικρές εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η έκδοση του διατάγματος που αφορά τα προσόντα όσων λαμβάνουν μέρος στην εκπόνηση Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Η έκδοση του διατάγματος που καθυστερεί για χρόνια θα δώσει ευκαιρίες εργοδότησης σε νέους επιστήμονες σε ένα τομέα με δυσκολίες εργοδότησης και με συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς. Φυσικά το όφελος για το περιβάλλον θα είναι πολλαπλό εφόσον θα αναβαθμιστεί σοβαρά το επίπεδο των μελετών.
  • Τα μεταχειρισμένα λάδια της κουζίνας μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε βιοντίζελ. Θα πρέπει να οργανωθεί σύστημα συλλογής των λαδιών αυτών από κατοικίες και εστιατόρια για να προωθηθούν στις εταιρείες επεξεργασίας. Το όφελος είναι πολλαπλό, τα λάδια προκαλούν ζημιά στα αποχετευτικά συστήματα, υπάρχουν πολλοί μικροί βιοτέχνες που ασχολούνται με την επεξεργασία τους και η χρήση του βιοντίζελ θα συνεισφέρει στη μείωση των ρύπων.
  • Με βάση κυπριακή νομοθεσία, θα πρέπει το 2010 να μειωθούν κατά 25% τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε σκυβαλότοπους. Ένα μεγάλο ποσοστό θα καλυφθεί από τους ΧΥΤΥ αλλά η συλλογή τους θα βοηθήσει και στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση των αποβλήτων και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το νησί. Αυτό γίνεται ήδη από το 2006 στην ΕΕ γι αυτό υπάρχουν καλά παραδείγματα για μελέτη.
  • Μια τεχνική εμπλουτισμού των υπογείων υδάτων και της αύξησης της υγρασίας του εδάφους είναι και η δημιουργία μικρών "φραγμάτων" ανάσχεσης, 2 με 3 μέτρα το καθένα σε επιλεγμένες πλαγιές. Το όφελος θα είναι τεράστιο για την κυπριακή φύση και η εργασία θα εκτελεστεί από εργάτες και οικοδόμους σε ολόκληρο το νησί. Ένα από τα κλασσικότερα παραδείγματα αυτής της τεχνικής είναι το νησί της Νάξου.

Σχόλια

Ο χρήστης antidrasi25 είπε…
Μιας και είμαι Περιβαλλοντολόγος-Διαχειριστής Περιβάλλοντος θα ήθελα να προσθέσω ακόμα δυο σημεία που (με) μας αφορούν άμεσα σαν Περιβαλλοντολόγους.

1. Ελπίζω στην έκδοση του διατάγματος που αφορά τα προσόντα όσων λαμβάνουν μέρος στην εκπόνηση Μελετών Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον να περιλαμβάνεται και η δική μας η ειδικότητα (για όσους από εμάς έχουμε πρώτο πτυχίο περιβαλλοντολόγου και όχι αυτοί που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο). Αυτό το λέω σαν κακία και με το ίδιο σκεπτικό που το ΕΤΕΚ μου απαγορεύει να γραφτώ στο «γκέτο» του γιατί δεν έχω πρώτο πτυχίο Μηχανικού, άσχετα με το ότι κάνω μεταπτυχιακό στην Μηχανική Περιβάλλοντος. (Σημείωση ότι στο ΕΤΕΚ υπάρχουν και ειδικότητες που δεν είναι μηχανικοί).

2. Στα Περιβαλλοντικά Κέντρα να γίνεται στελέχωση από την δική μας ειδικότητα και όχι να γίνεται απόσπαση ανθρώπων από τα σχολεία.
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Τι γίνεται με τα "γκρίζα νερά"; Το έψαξα λίγο στο google και φαίνεται ενταξει το πότισμα του κήπου με το νερό του πληντυρίου
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Antidrasi25
Λυπούμαι πάρα πολύ που κατέληξε έτσι αλλά η κυβέρνηση πήρε πρόταση το πιστοποιητικό να εκδίδεται από τον Πολιτικό Μηχανικό ή Αρχιτέκτονα προτού κτιστεί το σπίτι !!!
Η ανάρτηση που έκανα μετά από αυτή σε ενδιαφέρει ..

@bananistanos
Έχω ακούσει και άλλους να το κάνουν αλλά δεν ειμαι σίγουρος ποια φυτα αντέχουν κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως πρέπει να προσέχεις γιατί εξαρτάται και τι καθαριστικά (βλέπε χημικά) χρησιμοποιείτε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
delivery boy me podilata den einai epaggelma???
sunodeia paideiwn se dimotika sxoleia apo sunodo kai oxi me autokinito
kai para polla
ftanei na uparxei politiki boulisi kai endiafero
i efarmogi tis sunodou tou RIO NTE TZANERIO 1992 mesa sta plaisia tis AEIFOROU ANAPTYXIS..................
Ο χρήστης PASYBIO είπε…
Ακόμα λίγες ιδέες κι από μένα για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης:

* Ενθάρρυνση της βιοκαλλιέργειας με κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των βιολογικών προϊόντων από το κράτος κατά την αγορά κρατικών προμηθειών.

* Κατασκευή (ομοιόμορφων και λειτουργικών) πεζοδρομίων στις πόλεις, όπου η εικόνα που δίνουν είναι κατά κανόνα τριτοκοσμική.

* Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία βιομηχανίας κατασκευής υλικών για τη θερμομόνωση υφιστάμενων κτηρίων και χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης.

* Πρόγραμμα κατασκευής ηλιοθεριμών μονάδων αφαλάτωσης και παραγωγής ρεύματος.

* Υποχρεωτική συμμετοχή ανωτάτων στελεχών ξενοδοχειακών, κατασκευαστικών και βιομηχανικών μονάδων σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

* Κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...