Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων 2

Σήμερα πήρα απάντηση από τον Υπ. Γεωργίας για τα δηλητήρια.
Η επιστολή μου 01/08/2008 Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων
Επίσης τα σχόλια του acera που προκαλούν σιοκ !!Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ ...

Η απάντηση του Υπουργού Γεωργίας:

"Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακέλου 02.03.002 και ημ. 25 Ιουλίου 2008 και
επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα εξής
1. Η διάθεση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠ) στην κοινοτική αγορά, ρυθμίζεται με την Οδηγία 91/414/ΕΟκ. Η Οδηγία αυτή έχει ως στόχο την αξιολόγηση όλων των δραστικών ουσιών που περιέχονται στα ΦΠ, έτσι ώστε να παραμείνουν στην αγορά μόνο αυτά που θεωρούνται ασφαλή για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων και επιπλέον δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
2. Στα πλαίσια της εφαρμογής της π!ο πάνω Οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αποφασίσει την απόσυρση σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες carbofuran (με το γνωστό εμπορικό όνομα Φουρατάν) και methomyl (με το γνωστό εμπορικό όνομα Λανέϊτ), με τη χρήση τους να επιτρέπεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2008 και 31 Μαρτίου 2009, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν αυτές τις ουσίες στην αγορά, εφόσον βελτιώσουν τις ιδιότητές τους με τέτοιο τρόπο που να συνάδουν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
3. Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται ότι με την απόσυρση των ουσιών αυτών θα επιλυθεί ή θα μετριαστεί το πρόβλημα της κακόβουλης δηλητηρίασης ζώων. Οι ανυπόληπτοι πολίτες που δηλητηριάζουν ζώα θα μπορούσαν εύκολα να βρουν «άλλες λύσεις», πχ άλλα
φυτοφάρμακα, αντιψυκτικά υγρά, καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, βενζίνη,
αιθανόλη, εκχυλίσματα από είδη φυτών, ακόμη και ανθρώπινα φάρμακα. Ως εκ τούτου,
θεωρείται μη αποτελεσματική η λύση της απαγόρευσης ουσιών που επιτρέπονται για μια
συγκεκριμένη χρήση, με το σκεπτικό και μόνο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα
και κακόβουλα για τη δηλητηρίαση ζώων.
4. Η εφαρμογή του συνταγολογίου έχει συζητηθεί τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και με τοπικούς φορείς (Παγκύπρια Ένωση Γεωπόνων, Αγροτικές Οργανώσεις) και θεωρείται πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα λόγω της απουσίας ικανοποιητικού αριθμού εξειδικευμένων και έμπειρων επιστημόνων για κάλυψη των αναγκών. Επιπλέον, η συνταγογράφηση ίσως να μην παρεμπόδιζε την πρόσβαση των πολιτών στα φυτοφάρμακα, εάν ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της μικρής κοινωνίας μας (εύκολη πρόσβαση σε μικρές ποσότητες από γεωργούς που είναι συγγενείς, φίλοι κ.τ.λ.
5. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμερίζεται τις ανησυχίες για την κακόβουλη ή τυχαία δηλητηρίαση ζώων με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Συγκεκριμένα, έχει ήδη προβεί ή σκοπεύει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες, σε μια προσπάθεια καταστολής του φαινόμενου:
• Το Τμήμα Γεωργίας προβαίνει σε σχετική ενημέρωση των γεωργών και του κοινού για θέματα που αφορούν τη διάθεση και ορθή χρήση γενικά των φυτοφαρμάκων, τόσο σε διάφορες εκπαιδεύσεις, όσο και με ειδικά φυλλάδια που εκδίδει ή με σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
• Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που εφαρμόζουν τον περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο, λαμβάνουν παρόμοια με τα πιο πάνω μέτρα για τη συμμόρφωση και ενημέρωση των πολιτών.
• Μετά από πιέσεις των κρατών μελών, η κύρια παρασκευάστρια εταιρεία των σκευασμάτων methomyl, έχει προσθέσει στα σκευάσματά της ειδική πικραντική και ειδική εμετική ουσία, έτσι ώστε να αποτρέπεται η λήψη του σκευάσματος από τα θηλαστικά.
Με το νέο κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να υιοθετηθεί περί τα τέλη του 2008, τα φυτοφάρμακα θα διαχωριστούν σε επαγγελματικής και ερασιτεχνικής χρήσης. Τα επαγγελματικής χρήσης θα διατίθενται μόνο σε επαγγελματίες χρήστες που θα διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό, μετά από παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων. Πιστοποιητικά μετά από σχετική εκπαίδευση προνοούνται επίσης και για τους διανομείς και πωλητές φυτοφαρμάκων. Το γεγονός αυτό θα διασφαλίζει την αγορά φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας μόνο από γεωργούς.
6. Τέλος, πεποίθησή μας είναι ότι το πρόβλημα της κακόβουλης χρήσης χημικών ουσιών για δηλητηριάσεις ζώων είναι θέμα παιδείας και κατ' επέκταση ανθρωπιάς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι' αυτό, η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για επίλυση του προβλήματος."

1 σχόλιο:

rose είπε...

κάθε φορά που διαβαζω απο επισημη κυβερνητική πηγή την αναφορά σε υφισταμενο νομικό πλαίσιο γίνομαι καχύποπτη..

η εμπειρια μου μού λέει ότι η νομοθεσία είναι τόσο καλή όσο και η εφαρμογή της... και στην εφαρμογή υπάρχει πρόβλημα.

Κάθε φορά που ακούω απο Υπουργούς
για ενημερωση κοινού και ενδιαφερομενων γίνομαι ακόμα πιο καχύποπτη, να μας πει που, πότε, με ποιο τρόπο, σε ποια συχνότητα και σε ποια ποσότητα δόθηκε το υλικό της πληροφόρησης.. Ειδατε εσείς διαφημισεις στην τηλεόραση ή το εντυπο Τυπό; Μια τοσο σημαντικη ενημερωση δεν θα γινόταν αντιληπτή; Το μηνυμα της δε θα έπρεπε να αφορούσε απο μικρά παιδια μέχρι υπερήλικες;

Καθε φορά που ακούω ότι:
"Γι' αυτό, η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη για τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για επίλυση του προβλήματος."

έδω ένας φορέας συνέδραμε, εσείς κ Υπουργέ απαντήσατε ... ε και;!!!

πόσα δώσατε στους φορείς να κάνουν την εκστρατεία, πότε τους στηρίξατε; κάνατε καμια συνατηση στρογγυλής ή άλλου σχηματος τραπέζης με τους εμπλεκόμενους, τους ακουσατε όλους μαζί ή ξεχωριστά... Ποιοι εινια αυτοι οι φορείς κ Υπουργέ.. Τους ξερετε; τους ενισχύετε;

Κάθε φορά που ένας Υπουργός μου δίνει "θεωρητικό" υπόβαθρο (άλλα φάρμακα κλπ) θελω να του πω 'ότι εσύ δεν είσαι εκπαιδευτικός να μας διδαξεις ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ εκτελεστική εξουσία, με όρους εντολής και δικαιοδοσία...

ΕΣΥ δεν είσαι ο παιδαγωγός της Κύπρου ή των διαμαρτυρόμενων φορέων

ΕΣΥ είσαι αυτός που δεν θα πρεπει να γραφεις μεγάλες επιστολές θεωρητικου περιεχομενου αλλά συντομες επιστολές με αποτίμηση του έργου που επιτέλεσες / εκτελεσες για να το ελεγξουμε οι υπόλοιποι ..

ΕΣΥ εισαι εκεινος που μια επιστολή τη δεχεσαι για να κινητοποίήσεις τους μηχανισμους υλοποιησης και όχι τη γραμματέα σου και 1-2 λειτουργους στην καλύτερη περίπτωση για να ενισχύσουν τη θεωρητικη σου θέση

με το μπαρντόν δηλαδή...
δηλητηριωδης η πρακτική σας κ Υπουργέ και επικινδυνη για τη δημοσια υγεία

Related Posts with Thumbnails