Επειδή έχω πάρει πολλά μηνύματα για το θέμα του καπνίσματος ιδού οι πρόνοιες του νόμου που ενδιαφέρουν τους πιο πολλούς:
Υποχρεώσεις από την εφαρμογή των Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νομών του 2002 έως 2004 και των Περί προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Τροποποιητικών Κανονισμών του 2004.
.......
Δ) ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΜΠΑΡ, ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΑΛΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.
1. Οι κάτοχοι των πιο πάνω χώρων οφείλουν Να διατηρούν χώρο ειδικά διαρρυθμισμένο για καπνιστές και να μεριμνούν όπως:
2. Υπάρχει ειδικός χώρος για άτομα που καπνίζουν με επαρκές σύστημα εξαερισμού.3. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα δωμάτια, καθορίζει τουλάχιστον ένα τέτοιο δωμάτιο για πρόσωπα που καπνίζουν ή που επιθυμούν να καπνίσουν
4. Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να καπνίζει σε περιοχή που προορίζεται για άτομα που δεν καπνίζουν ή δεν επιθυμούν να καπνίσουν.
5. Να τοποθετεί πινακίδα στους χώρους για μη καπνιστές, στην οποία να αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα ότι απαγορεύεται το κάπνισμα,
6. Να τοποθετεί σε περίοπτη θέση πινακίδες στους υπόλοιπους χώρους, στις οποίες να αναγράφεται ευανάγνωστα και ευδιάκριτα η γενική προειδοποίηση που καθορίζεται για το βλαβερό του καπνίσματος.
7. Να λειτουργεί στους χώρους για καπνιστές επαρκές σύστημα εξαερισμού.
Ε) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
1 Κάθε εργοδότης οφείλει, μετά από συνεννόηση με τους εργοδοτουμένους που πιθανόν να επηρεαστούν ή με τους εκπροσώπους των εργοδοτουμένων, να καθορίζει γραπτώς και να εφαρμόζει πολιτική σχετικά με το κάπνισμα σε κάθε χώρο εργασίας, η οποία να βασίζεται στην αρχή ότι οι εργοδοτούμενοι που δεν καπνίζουν ή δεν επιθυμούν να καπνίζουν στο χώρο εργασίας τους προστατεύονται από τον καπνό σε τέτοιο χώρο εργασίας.
2. Σε κάθε χώρο εργασίας ο εργοδότης μεριμνά για την τοποθέτηση ή τη διάθεση αντίγραφου πολιτικής που εφαρμόζεται για το κάπνισμα στο χώρο αυτό και προμηθεύει, κατόπιν αίτησης με αντίγραφο της πολιτικής αυτής κάθε εργοδοτούμενο, υποψήφιο εργοδοτούμενο, ή εκπρόσωπο τέτοιου εργοδοτουμένου.
3. Σε κάθε χώρο εργασίας ο εργοδότης μέριμνα για την τοποθέτηση σε περίοπτα μέρη ευανάγνωστων και ευδιάκριτων πινακίδων που υποδεικνύουν τις περιοχές στις οποίες το κάπνισμα απαγορεύεται ή επιτρέπεται.
4. Ο εργοδότης μπορεί να επιτρέψει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους με επαρκές σύστημα εξαερισμού και στους οποίους βρίσκονται αποκλειστικά εργοδοτούμενοι οι οποίοι είναι καπνιστές και εγγράφως ζητούν να επιτρέπεται το κάπνισμα σε τέτοιο χώρο.
Όποιος παραβαίνει τις πρόνοιες της Νομοθεσίας υπόκειται σε πρόστιμο μέχρι χίλιες λίρες ή σε ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί.
Εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί για εφαρμογή της νομοθεσίας είναι:·
Μέλος της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου,·
Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων·
Υγειονομικό Επιθεωρητή του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας·
Υγειονομικό Επιθεωρητή των Δήμων ή των Συμβουλίων Βελτιώσεως,·
Λειτουργό της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών.
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 22305349
Υπουργείο ΥγείαςΙατρικές Υπηρεσίες καιΥπηρεσίες Δημόσιας Υγείας 2006
http://www.moh.gov.cy/MOH/mphs/phs.nsf/All/1997E1ED4B8FDBDCC225718D0025756D?OpenDocument
Σχόλια
http://sxoliazomen.wordpress.com/2008/09/14/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%82/
Και καταλήγουν πάλε οι μη καπνιστές να τα πίνουν ούλλα.
Αλλα αν είναι όπως τις λύσεις που αναφέρει η leni ...
Όταν το διάβασα χαμογέλασα γιατί θυμήθηκα τι έγραψε η leni ..