Στον Κανονισμό υπάρχει επίσης και εκτεταμένη αναφορά στα οργανικά απόβλητα και στην απαιτούμενη με βάση το νόμο συνεχή μείωσή τους στο 35% μέχρι το 2016 με ενδιάμεσους στόχους 75% το 2010 και 50% το 2012.
Μια λύση φυσικά είναι να αφήνουμε τα οργανικά απόβλητα να φτάνουν στο χώρο των ΧΥΤΑ και να αφαιρούνται. Η πλειοψηφία όμως των Ευρωπαϊκών χωρών προωθούν την οικιακή κομποστοποίηση μειώνοντας έτσι σοβαρά τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε χωματερές και ΧΥΤΑ.
Σε πολλές χώρες η κομποστοποίηση διδάσκεται σε σχολεία και νηπιαγωγεία και για να βοηθηθεί μάλιστα η διάδοση της πρακτικής αυτής, πολλές τοπικές αρχές προσφέρουν επιχορηγημένους κάδους σε χαμηλές τιμές.
Η οικιακή κομποστοποίηση χρησιμοποιεί κατάλοιπα λαχανικών, φρούτων, πατατών κλπ, μαζί με διάφορα απόβλητα του κήπου όπως ξηρά φύλλα, κλαδέματα και κομμένο γρασίδι. Με τη χρήση κατάλληλου κάδου ή με ένα απλό σωρό των υλικών σε ένα σκιερό μέρος του κήπου, μετά από λίγο καιρό, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό που πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο και από το καλύτερο χημικό λίπασμα.
Ένα επίσης πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει την ικανότητα των φυτών να αντιστέκονται σε ορισμένες αρρώστιες.
Για να πετύχει η κομποστοποίηση χρειάζεται να έχουμε καλή γνώση για το πώς λειτουργεί, τα σωστά υλικά, ένα κάδο και, αν βιαζόμαστε, υπάρχουν μικρόβια ή ακόμη και ζωντανά σκουλήκια που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία (accelerators).
Η διάδοση της οικιακής κομποστοποίησης είναι ακόμη πιο επιτακτική σε μικρές, απομονωμένες και αγροτικές κοινότητες εφόσον μειώνει το βάρος των αποβλήτων που διαφορετικά θα χρειαζόταν να ταξιδεύσουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά προσφέρει και ένα πρώτης τάξης υλικό για τις καλλιέργειες.
Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ έχουν ήδη ειδοποιηθεί για αναμενόμενη ζήτηση σε κάδους και το
Γραφείο μου διαθέτει κατάλογο αναρτημένο και στο ίντερνετ (perivallon.eu) όπου μπορείτε να πάρετε τα στοιχεία των εμπόρων.
Σχόλια
χρησιμοποιουμε παντα σε ισα μερη "πρασινα" και "καφε" οργανικα αποβλητα. ( ποτε περισσοτερο απο ενα λεμονι, που λογο της οξυτυτας του θα σκωτοσει τα βακτηρια). μαζι με τα αποβλητα βαζουμε 1-2 κουταλιες σουπας μαγειρικη σοδα κσι δυο ποτιρια πριονιδι ή ξερα φυλλα ή ξερο γρασιδι (ο λογος ειναι για να γινει καλυτερη ζυμοση αλλα και να καλυφτουν καπως οι μυρωδιες, [αν μυριζει μπορουμε να προσθεσουμε ακομα λιγο πριονιδι])
χρειαζετε ανακατεμα τουλαχιστον μια φορα την ημερα, και σταθερες θερμοκρασιες, μπορουμε να επυτιχουμε το κομποστο σε περιπου 2 με 3 εβδομαδες.
TIP2: οσο πιο μικρα κομματακια [κατω των 4 εκατοστων] τοσο γρηγοροτερα γινονται κομποστο.
Υ.Γ στην ΑΖ πως μπορούμε να βάλουμε ίσες ποσότητες αφου βαζουμε μέσα τα απόβλητα;