Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κομποστοποίηση στο σπίτι


Ο κανονισμός Κ.Δ.Π. 562/2003 που καθορίζει τη λειτουργία των Χώρων Υγιεινής Ταφής των αποβλήτων αναφέρεται σε μια σειρά από απόβλητα των οποίων η απόρριψη σε ΧΥΤΑ απαγορεύεται.

Στον Κανονισμό υπάρχει επίσης και εκτεταμένη αναφορά στα οργανικά απόβλητα και στην απαιτούμενη με βάση το νόμο συνεχή μείωσή τους στο 35% μέχρι το 2016 με ενδιάμεσους στόχους 75% το 2010 και 50% το 2012.

Μια λύση φυσικά είναι να αφήνουμε τα οργανικά απόβλητα να φτάνουν στο χώρο των ΧΥΤΑ και να αφαιρούνται. Η πλειοψηφία όμως των Ευρωπαϊκών χωρών προωθούν την οικιακή κομποστοποίηση μειώνοντας έτσι σοβαρά τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε χωματερές και ΧΥΤΑ.

Σε πολλές χώρες η κομποστοποίηση διδάσκεται σε σχολεία και νηπιαγωγεία και για να βοηθηθεί μάλιστα η διάδοση της πρακτικής αυτής, πολλές τοπικές αρχές προσφέρουν επιχορηγημένους κάδους σε χαμηλές τιμές.

Η οικιακή κομποστοποίηση χρησιμοποιεί κατάλοιπα λαχανικών, φρούτων, πατατών κλπ, μαζί με διάφορα απόβλητα του κήπου όπως ξηρά φύλλα, κλαδέματα και κομμένο γρασίδι. Με τη χρήση κατάλληλου κάδου ή με ένα απλό σωρό των υλικών σε ένα σκιερό μέρος του κήπου, μετά από λίγο καιρό, έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα εδαφοβελτιωτικό υλικό που πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο και από το καλύτερο χημικό λίπασμα.

Ένα επίσης πλεονέκτημα είναι ότι αυξάνει την ικανότητα των φυτών να αντιστέκονται σε ορισμένες αρρώστιες.

Για να πετύχει η κομποστοποίηση χρειάζεται να έχουμε καλή γνώση για το πώς λειτουργεί, τα σωστά υλικά, ένα κάδο και, αν βιαζόμαστε, υπάρχουν μικρόβια ή ακόμη και ζωντανά σκουλήκια που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία (accelerators).

Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να παραβλέπουμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οικιακή κομποστοποίηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εισαγωγή της πρακτικής στους δικούς της χώρους και να προσφέρει την απαιτούμενη εκπαίδευση στους πολίτες που διαθέτουν αυλή για να μπορούν να την εφαρμόσουν.

Η διάδοση της οικιακής κομποστοποίησης είναι ακόμη πιο επιτακτική σε μικρές, απομονωμένες και αγροτικές κοινότητες εφόσον μειώνει το βάρος των αποβλήτων που διαφορετικά θα χρειαζόταν να ταξιδεύσουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά προσφέρει και ένα πρώτης τάξης υλικό για τις καλλιέργειες.

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ έχουν ήδη ειδοποιηθεί για αναμενόμενη ζήτηση σε κάδους και το

Γραφείο μου διαθέτει κατάλογο αναρτημένο και στο ίντερνετ (perivallon.eu) όπου μπορείτε να πάρετε τα στοιχεία των εμπόρων.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Όταν δεν έχουν κάδο για κομποστοποίηση πρέπει να σκάβουν ένα μικρό λάκο και αφού βάλουν τα οικιακά απόβλητα από πάνω πρέπει να ρίχνουν λίγο χώμα κ.ο.κ. Το καλοκαίρι να ρίχνουν και λίγο νερό αφού ρίξουν το χώμα. Όχι για να φυτρώσουν οι φλούδες,(κάνουμε και λίγο χιούμορ).
Ο χρήστης AZ είπε…
Ενα TIP για την κομποστοποιηση:
χρησιμοποιουμε παντα σε ισα μερη "πρασινα" και "καφε" οργανικα αποβλητα. ( ποτε περισσοτερο απο ενα λεμονι, που λογο της οξυτυτας του θα σκωτοσει τα βακτηρια). μαζι με τα αποβλητα βαζουμε 1-2 κουταλιες σουπας μαγειρικη σοδα κσι δυο ποτιρια πριονιδι ή ξερα φυλλα ή ξερο γρασιδι (ο λογος ειναι για να γινει καλυτερη ζυμοση αλλα και να καλυφτουν καπως οι μυρωδιες, [αν μυριζει μπορουμε να προσθεσουμε ακομα λιγο πριονιδι])
χρειαζετε ανακατεμα τουλαχιστον μια φορα την ημερα, και σταθερες θερμοκρασιες, μπορουμε να επυτιχουμε το κομποστο σε περιπου 2 με 3 εβδομαδες.
TIP2: οσο πιο μικρα κομματακια [κατω των 4 εκατοστων] τοσο γρηγοροτερα γινονται κομποστο.
Ο χρήστης Lefteris Sozou είπε…
Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι και αυτοχρηματοδοτημένη από τη μείωση του κόστους απόρριψης σκυβάλων και από τα έσοδα της πώλησης του οργανικού λιπάσματος. Αυτοί που μπορούν να την εφαρμόσουν είναι η τοπική αυτοδιοίκηση σαν συλλέκτης σκυβάλων. Εισηγούμαι την εισαγωγή προγράμματος ενθάρρυνσης. Η δική μας προσπάθεια σαν περιβαλλοντικός Όμιλος προς το Κοινοτικό Συμβούλιο απέτυχε να τοποθετήσει την κομποστοποίηση στις προτεραιότητες του Κοινοτικού συμβουλίου Καλαβασού
Ο χρήστης Unknown είπε…
Έχω κομποστοποιητή και δυστυχώς έχω μεγάλο προβλημα με τα έντομα. Μόλις τον ανοίξω για να προσθέσω κάτι χιλιάδες έντομα βγαίνουν έξω. Τι πρέπει να κάνω;
Υ.Γ στην ΑΖ πως μπορούμε να βάλουμε ίσες ποσότητες αφου βαζουμε μέσα τα απόβλητα;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...