Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

Απόβλητα κουζίνας και κήπου ... κομποστοποίηση

Πήρα αυτή την ερώτηση:
"Θα μου ήταν πολύ ενδιαφέρον να διάβαζα κάτι από σας, σχετικά με την την μετέπειτα χρήση του κομμένου γρασιδιού από τους κήπους μας. κάθε εβδομάδα κόβεται το γρασίδι, γεμίζουμε μερικά μαυροσάκκουλα και τα παίρνουν οι σκουπιδιάριδες (αν τα πάρουν, αλλιώς σαπίζουν στον ήλιο). Υπάρχει κάποια άλλη χρήση τους που να μην έχουμε ακούσει ακόμα; Τροφή για ζώα, λίπασμα;"

Η απάντησή μου:
Τα γνωστά ως απόβλητα κήπου στο εξωτερικό δεν τα πετούν και τα μετατρέπουν σε "φυτόχωμα".
Για να γίνει αυτό χρειάζεσαι μια μικρή κατασκευή στον κήπο ή ένα έτοιμο κάδο κομποστοποίησης.
Στο τέλος θα δεις ένα κατάλογο που ετοίμασα από στοιχεία του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ για τους εισαγωγείς κάδων κομποστοποίησης.

Στη μηχανή αναζήτησης του Google θα βρεις πολλές σελίδες με βοήθεια. Μία σελίδα με καλές οδηγίες (στα Αγγλικά) είναι και αυτή.

4 σχόλια:

stalamatia είπε...

Στη Κύπρο που τα περισσότερα σπίτια έχουν αυλή ειδικά αυτά με το γρασίδι απαιτεί μεγάλη αυλή. Θα μπορούσαν να σκάψουν σε μια γωνιά του κήπου τους αν δεν θέλει κάποιος να αγοράσει το ειδικό δοχείο και εκεί να βάζει τα απόβλητα της κουζίνας ,λίγο χώμα από πάνω κάθε φορά και το λίπασμα θα είναι έτοιμο αργότερα για τα λουλούδια , τα μαρουλάκια και ότι μπορεί να φυτέψει κάποιος στην αυλή του.

Theopemptou είπε...

Πραγματικά έχω εκπλαγεί από το πόσος κόσμος το κάνει αυτό στην Κύπρο. Μου το έχουν πει τόσοι πολλοί ότι θάβουν τα οργανικά τους στον κήπο ....

Bananistanos είπε...

Ποια η άποψη σας για το τεχνιτό/πλαστικό γρασίδι; Εγώ το βλέπω σαν μια καλή λύση αφού δεν θέλει νερό, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κούρεμα.

Theopemptou είπε...

Ρώτησα ποδοσφαιρόφιλους και αθλητικούς συντάκτες. Μου έχουν πει ότι στο εξωτερικό το χρησιμοποιούν αντί γρασίδι σε κορυφαία γήπεδα ποδοσφαίρου αλλά και ότι υποψιάζονται ότι είναι ακριβό.

Αν αναφέρεσαι σε άλλες χρήσης όπως π.χ. σε σπίτι ή μικρά κομμάτια γης η απάντηση είναι ναι αλλά να διαλέξετε προσεκτικά.

Related Posts with Thumbnails