Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα Αγρινά στερούν το κρασί

27/09/2016 - Στην Επιτροπή Γεωργίας το θέμα ήταν:
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις παραγωγές και τις περιουσίες τους και τρόποι αντιμετώπισής τους.
(Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση των βουλευτών κ. Αντρέα Καυκαλιά, Γιώργου Κ. Γεωργίου και Νίκου Κέττηρου).

Οι Κοινοτάρχες ( ο κατάλογος των προσκεκλημένων είναι στο τέλος) εξήγησαν ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα

  • Προβλήματα με την κατασκευή περίφραξης λόγω όρων που μπαίνουν, ψηλό κόστος και δυσκολίες στην κατασκευή αφού τους επιβάλλουν τσιμέντο σε περιοχές χωρίς πρόσβαση.
  • Κλείνουν ακόμη και αυλάκια του νερού από την κίνηση των αγρινών
Η κυβερνητική πλευρά:
  • Το Τμήμα Γεωργίας δεν έχει καμιά βοήθεια άλλη από μια μικρή επιχορήγηση για την κατασκευή περίφραξης
  • Το Τμ Περιβάλλοντος εισηγείται το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπου όμως και πάλι τα λεφτά είναι λίγα
  • Η Θήρας είπε ότι έγινε διαχειριστικό σχέδιο το 2011 με μέτρα όπως π.χ. 150 ποτίστρες, σπορές, ανοίγματα, κλπ. Εισηγούνται μέτρα αποτροπής όπως π.χ. κορδέλες, απωθητικά χημικά, ηλεκτρική περίφραξη. Ανάφεραν ότι προς το δάσος Τροόδους αυξάνονται και προς τα δυτικά μειώνονται.
Ήταν φανερό ότι το κράτος δεν πρόσφερε καμιά βοήθεια.

Οι Βουλευτές

Η άποψη που εξέφρασα ήταν ότι έπρεπε να γίνει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο με κοστολογημένα μέτρα προστασίας των κατοίκων της περιοχής.
Αϊτή ήταν και η άποψη που επικράτησε αλλά είχαμε έντονες φωνές για να επιτραπεί το κυνήγι για ένα χρόνο. Προσπάθησα να εξηγήσω ότι το αγρινό είναι προστατευόμενο είδος και δεν πρόκειται η ΕΕ να επιτρέψει το κυνήγι του απλά επειδή έτσι σκεφτήκαμε χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Ευτυχώς την επομένη όλοι ευθυγραμμίστηκαν ....

Το κρασί
Μέσα σε όλα αυτά ο ένας Κοινοτάρχης φώναξε πολλές φορές τη φράση "Δεν έχουν κρασί να πιουν"
Δε ξέρω πόσοι κατάλαβαν τι εννούσε αλλά μετά εξήγησε ότι τα αγρινά έφαγαν τα αμπέλια και δεν μπόρεσαν να κάνουν κρασί .....

Πιο κάτω το δημοσίευμα του ΚΥΠΕ για το θέμα:
Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου για την προστασία των αγρινών, ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών για τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις καλλιέργειες τους.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της, Άντρέας Καυκαλιάς, το κράτος έχει εγκαταλείψει τις κοινότητες και «τις έχει αφήσει ουσιαστικά στο έλεος των αγρινών».

Ανέφερε εξάλλου ότι εντός της Επιτροπής, τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν για το μέγεθος των ζημιών και να αναγνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.

Τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά ούτε και εφαρμόσιμα, όπως καταγγέλλουν οι επηρεαζόμενοι, λόγω διαφόρων περιορισμών που τίθενται, συνέχισε ο κ. Καυκαλιάς.

Είπε εξάλλου ότι ομόφωνα η Επιτροπή κατέληξε πως επιβάλλεται να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία των αγρινών, άλλα και τη στήριξη των κατοίκων. Στο μεσοδιάστημα, συνέχισε, η Κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μέχρι το Δεκέμβριο συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, το «συμπαθέστατο είδος» των αγρινών πρέπει να προστατευτεί, την ίδια ώρα όμως η Πολιτεία πρέπει να προστατεύσει και τους ανθρώπους.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «υπάρχει μια διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια τα αγρινά έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σήμερα διαχειριστικό σχέδιο που να προβλέπει αποζημιώσεις προς τους γεωργούς αλλά και να ελέγχει τον πληθυσμό των αγρινών.

«Έχουμε ως Επιτροπή καταλήξει ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα επαναλάβουμε τη συνεδρίαση με ζητούμενο να έρθουν οι αρμόδιες επιτροπές και Αρχές με συγκεκριμένες και εφαρμοσμένες εισηγήσεις», είπε.

«Πέραν τούτου έχουμε ζητήσει ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που να αφορά και την προστασία των αγρινών αλλά και την προστασία των γεωργών και των περιουσιών τους», είπε.

Ως ΔΗΣΥ, είπε, «θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες ακόμα και την εισήγηση για να υπάρχει περιορισμένο κυνήγι των αγρινών ως μέτρων προστασίας των περιουσιών», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι «είναι ένα θέμα που χρειάζεται να το χειριστούμε με πολύ μεγάλη προσοχή», εκφράζοντας την ανάγκη εκπόνησης ενός διαχειριστικού σχεδίου.

Το σχέδιο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να καταρτιστεί από επιστήμονες και να περιλαμβάνει τις μετρήσεις, την επέκταση, τις ζημιές που κάνουν και όλα τα θέματα που αφορούν το αγρινό περιλαμβανομένης και της προστασίας των αγροτών».

«Δεν γίνεται να συζητούμε – όπως έχουν ακουστεί προτάσεις – για να δίνουμε άδειες για ένα χρόνο για το κυνήγι του αγρινού χωρίς να κάμουμε οποιαδήποτε μελέτη».

Το αγρινό, κατέληξε, «είναι προστατευόμενο είδος και γι' αυτό πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί και η ίδια η ΕΕ δεν επιτρέπει το κυνήγι του».
Πηγή: ΚΥΠΕ
-------------------------------------------------------------------------------------------
Σημ.: Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το πρώτο θέμα

  1. εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, 
  2. του Τμήματος Περιβάλλοντος του ίδιου υπουργείου, 
  3. της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, 
  4. της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, 
  5. ο Κοινοτάρχης του Παλαιόμυλου, 
  6. ο Κοινοτάρχης Αγίου Δημητρίου, 
  7. ο Κοινοτάρχης Τριών Ελιών, 
  8. ο Κοινοτάρχης Καμιναριών, 
  9. ο Κοινοτάρχης Προδρόμου, 
  10. ο Κοινοτάρχης Λεμύθου, 
  11. ο Κοινοτάρχης Φοινιού, 
  12. ο Κοινοτάρχης Κάμπου, 
  13. ο Κοινοτάρχης Τσακκίστρας, 
  14. εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, 
  15. του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria)
    και των αγροτικών οργανώσεων 
  16. ΠΕΚ, 
  17. ΕΚΑ, 
  18. Νέα Αγροτική Κίνηση, 
  19. Παναγροτικός Σύνδεσμος και 
  20. Ευρωαγροτικός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ