Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος εποχής για μένα ..

Αύριο θα είναι η τελευταία μου μέρα σαν Επίτροπος
Ευχαριστώ όλους που συμμετείχαν, που με βοήθησαν, με υποστήριξαν και με βοήθησαν να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου.

Αυτό το Blog το λειτουργώ από την πρώτη μέρα που έγινα Επίτροπος .. δεν ξέρω τι θα κάνω τώρα με αυτό ...

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Εκπαιδευτικά σεμινάρια εμπειρογνωμόνων ενέργειαςΕκπαιδευτικά Σεμινάρια και Εξετάσεις για υποψήφιους ειδικευμένους εμπειρογνώμονες που θα εκδίδουν Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης για κτίρια που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται ως κατοικίες

Η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκδώσει ανακοίνωση για το πιο πάνω θέμα.
Οι λεπτομέρειες είναι εδώ, και το έντυπο συμμετοχής εδώ.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος περιβάλλοντος
Τηλ: +357 22803460 Fax: +357 22803464
Ιστοσελίδα: Perivallon.eu   Blog: Theopemptou.blogspot.com
 

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

LIFE+ Call for Proposals 2013

LIFE+ Call for Proposals 2013

The 2013 LIFE+ Call for Proposals was published by the European Commission on 19 February 2013.


The seventh LIFE+ call for proposals was published on 19 February, 2013, with up to €278 million available for co-financing of projects under three headings: Nature and Biodiversity (NAT); Environment Policy and Governance (ENV); and Information and Communication (INF).
Project proposals should be submitted to the relevant national authority using the eProposal tool no later than 16:00 hours (Brussels time) on 25 June, 2013.
Member States will forward proposals to the European Commission by 5 July, 2013. The earliest possible starting date for 2013 projects is 1 June, 2014.

Please note that applicants must only use the eProposal tool to create and submit proposal(s) under the 2013 LIFE+ Call for Proposals.
For more information on the call, click here.
A

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

“Πράσινες” σπουδέςΈνα πολύ συνηθισμένο τηλεφώνημα στη δουλειά μου είναι γονείς που προσπαθούν να μαζέψουν πληροφορίες για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο πολύ αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που θέλουν να σπουδάσουν κάτι σχετικά με το περιβάλλον και αυτό μας δίνει ελπίδες για το μέλλον και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι όσο πιο πολλούς τέτοιους επιστήμονες έχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να προωθήσουμε την Πράσινη Ανάπτυξη που τόσο προωθούν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι σημαντικό πρώτα να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν οι καθαρά περιβαλλοντικές σπουδές αλλά και το ότι μπορεί κάποιος μετά από ένα πρώτο πτυχίο σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα, να “πρασινίσει” τις σπουδές του κάνοντας ένα μεταπτυχιακό σχετικά με το περιβάλλον.
Οι παραδοσιακές σπουδές με τη λέξη “περιβάλλον” στον τίτλο τους, είναι ο Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Περιβαλλοντική Διαχείριση και οι Περιβαλλοντικές σπουδές μαζί με ορισμένες μικρές παραλλαγές.
Υπάρχουν πολλά πρώτα πτυχία που μπορούν να γίνουν δεχτά σε Μεταπτυχιακά προγράμματα όπως π.χ. την Περιβαλλοντική Διαχείριση, την Περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την Δημόσια υγεία.
Περιβαλλοντικές επιλογές έχουν οι Χημικοί και εύκολες επιλογές προς Χημικούς Μηχανικούς να μετατραπούν σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι οι πολιτικές της ΕΕ για μείωση των ρύπων και προστασία από τις Κλιματικές αλλαγές, η αποδοτική χρήση ενέργειας και τα κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης τα οποία αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο. Όλα αυτά επιπλέον της καθημερινής καταστροφής του περιβάλλοντος, το μαζικό εξαφανισμό των ειδών και τη μόλυνση σε εδάφη, νερά και θάλασσες.
Με βάση τα πιο πάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που τα διάφορα πανεπιστήμια προσφέρουν μια σειρά από επιλογές για άτομα με πρώτο πτυχίο φαινομενικά άσχετο με το περιβάλλον. Για παράδειγμα:
Ο πρώτος που πρέπει να δουλέψει σωστά σε ένα κτήριο είναι ο Αρχιτέκτονας στον οποίο προσφέρονται επιλογές για αειφόρες κατασκευές, Βιοκλιματικό σχεδιασμό και Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Συγγενικές σπουδές είναι η Αρχιτεκτονική Τοπίου με ειδίκευση στο σχεδιασμό ανοικτών χώρων, η Πολεοδομία

Ένας Μηχανολόγος Μηχανικός μπορεί να επιλέξει ειδίκευση μέσω ενός μεταπτυχιακού, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα ψύξης και θέρμανσης κτηρίων ή ειδικεύσεις όπως π.χ. σε αιολική ενέργεια, γεωθερμία κλπ.

Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί έχουν επιλογές για αυτόματα συστήματα διαχείρισης κτηρίων, τα φωτοβολταικά συστήματα και γενικότερα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί είναι αυτοί φυσικά που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια με ειδικεύσεις στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές.

Υπάρχουν φυσικά και οι Φυσικές Επιστήμες και αυτό που οι ξένοι  αποκαλούν Earth Sciences. Αυτές είναι σπουδές όπως η Βιολογία με δυνατότητα μεταπτυχιακού π.χ. σε Περιβαλλοντική Τοξικολογία ή ακόμη ειδικεύσεις σε διάφορα φυτά και ζώα. Πρώτο πτυχίο μπορεί κάποιος να πάρει σπουδάζοντας Θαλάσσια Βιολογία.
Άλλες σπουδές αυτού του τύπου είναι η Δασολογία, η Ωκεανογραφία, η Γεωπονία (π.χ. ειδίκευση σε Βιολογικές καλλιέργειες)η Γεωλογία με ειδίκευση στο Γεωπεριβάλλον ή την Ιατρική Γεωλογία, και η Μετεωρολογία με τις ειδικεύσεις της σε ατμοσφαιρικές σπουδές και κλιματικές αλλαγές.

Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα σε μια πόλη τα εκτελούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί με ειδίκευση σε Συστήματα Αποχετεύσεων και σχεδιασμού και διαχείρισης των νερών της βροχής αλλά και επιλογή μεταπτυχιακού στην Υδρολογίας. Επιλογές υπάρχουν επίσης και για την Ακτομηχανική.

Σπουδές όμως για τις οποίες πολλοί νιώθουν έκπληξη για τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται είναι μεταπτυχιακά προγράμματα σε Οικονομολόγους για Περιβαλλοντική Οικονομία και Χρηματιστήρια ρύπων, σε Ψυχολόγους για Περιβαλλοντική Ψυχολογία και Δικηγόρους για Περιβαλλοντικές Νομοθεσίες.

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

«Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας»Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.340, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη
«Έχω πληροφορηθεί για την ύπαρξη ευρωπαϊκής Οδηγίας που αφορά τη διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας, ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και με πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και στην οποία θα αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα η φράση “Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας”. Όπως πληροφορήθηκα, τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει εφαρμοστεί η πιο πάνω Οδηγία που αφορά τη διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας, σε ποιες χώρες έχει εφαρμοστεί, ποια είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής της και αν έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις πριν την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»
Απάντηση ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2013 της Υπουργού Υγείας κ. Ανδρούλας Αγρότου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.340, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. Ερ. 23.06.010.02.340 και ημερομηνία 29.11.2012 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
        Σύμφωνα με τουςOι Περί Σήμανσης, Παρουσίασης και Διαφήμισης Τροφίμων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2002”, οι χρονικές ενδείξεις στα τρόφιμα διατυπώνονται ανάλογα με την φύση του τροφίμου, είτε με την ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ή την ένδειξη «Ανάλωση μέχρι», ακολουθούμενη από την ημερομηνία η οποία θα πρέπει να αναγράφεται ως ημέρα, μήνας ή και χρόνος, ανάλογα με την περίπτωση.
        Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» αναφέρεται ως η «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας». Είναι η αρμόζουσα για τα πλείστα είδη τροφίμων και καταδεικνύει την χρονική περίοδο μέσα στην οποία είναι λογικά αναμενόμενο ότι το τρόφιμο διατηρεί τη βέλτιστη του κατάσταση, νοουμένου ότι αποθηκεύεται και συντηρείται σε συνθήκες οι οποίες δηλώνονται στη σήμανση του από τον παρασκευαστή. Τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας έχει παρέλθει, δυνατό να συνεχίσουν να διατηρούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά για συγκεκριμένο ακόμη χρονικό διάστημα ή να υποστούν ελαφρές οργανοληπτικές αλλοιώσεις που δεν τα καθιστούν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά υποβαθμισμένης ποιότητας.
        Εφαρμόζεται σε είδη τροφίμων που δεν ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και δεν αναμένεται να υποστούν τέτοιες αλλοιώσεις με την πάροδο του χρόνου οι οποίες να θέσουν σε κίνδυνο την Υγεία των καταναλωτών.
        Η ένδειξη «Ανάλωση μέχρι» αναφέρεται ως η «τελική ημερομηνία ανάλωσης».
Απαιτείται για όλα εκείνα τα τρόφιμα που είναι μικροβιολογικώς εξαιρετικά αλλοιώσιμα και κατά συνέπεια, ενδέχεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα να αποτελέσουν άμεσο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία εάν καταναλωθούν. Τρόφιμα που φέρουν τέτοια ημερομηνία, καθίστανται ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση αμέσως μετά που θα παρέλθει η συγκεκριμένη χρονική ένδειξη και δεν επιτρέπεται να εκτίθενται προς πώληση ή και να καταναλώνονται.
        Σε μια προσπάθεια να μην καταστρέφονται χωρίς λόγο τα τρόφιμα που φέρουν ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε πρόσφατα προς συζήτηση το όλο θέμα, με σκοπό την ετοιμασία ενός κώδικα πρακτικής ο οποίος θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πώληση σε ξεχωριστούς κατάλληλους χώρους, τροφίμων των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Έχει επίσης θέσει ως στόχο να ρυθμιστεί κατάλληλα το όλο θέμα ώστε να επιτευχθεί ομοιομορφία στην εφαρμογή του από όλα τα Κράτη Μέλη και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την Υγεία και τα συμφέροντα των καταναλωτών.
        Ο συγκεκριμένος κώδικας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ότι ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων που επιθυμεί, θα υποβάλει εκ των προτέρων αίτηση στην αρμόδια αρχή του Κράτους Μέλους για να του επιτραπεί η πώληση τέτοιων τροφίμων. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα τεχνολογικά και επιστημονικά δεδομένα και σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις που να τεκμηριώνουν ότι η διάρκεια ζωής του τροφίμου μπορεί να παραταθεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η εν λόγω αίτηση θα εξετάζεται και ανάλογα θα απορρίπτεται ή θα εγκρίνεται υπό όρους τους οποίους θα πρέπει να τηρεί πιστά ο ενδιαφερόμενος.
        Τονίζεται ότι το όλο θέμα εξακολουθεί να συζητείται στις Βρυξέλλες και ότι η πιο πάνω ρύθμιση θα αφορά μόνο τα τρόφιμα με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και σε καμία περίπτωση αυτά με τελική ημερομηνία ανάλωσης.»
NX/ΜΜ/Ap-23.06.010.02.340

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Ξεσηκώσου και χόρεψε για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικώνΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 14.02.2013
ΤΟΠΟΣ: The Mall of Cyprus, Entrance 1
ΩΡΑ: 17:30

Το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Creativity Dance Studio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, περήφανα λαμβάνουν μέρος στην παγκόσμια έκκληση για δράση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, One Billion Rising, με την διοργάνωση εκδήλωσης - έκπληξη προς το κοινό! 

Την εκστρατεία χορηγούν ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, το Μix Fm το ελεγκτικό γραφείο Nexia Poyiadjis, Panayiotides Promotional Ideas, και το Kemanes Digital Printing.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και άνδρες αναμένεται να διαμαρτυρηθούν, να χορέψουν και ξεσηκωθούν ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η εκστρατεία One Billion Rising ξεκίνησε ως μια πρόσκληση για δράση αφού ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα υποστούν βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, στη 15η επέτειο του κινήματος V-Day, άνδρες και γυναίκες σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τoν κόσμο, θα ενώσουν τις φωνές τους απαιτώντας τέλος στη βία κατά των γυναικών.
 
Μια στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη πέφτει θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια της ζωής της αρά αυτή τη στιγμή ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ μητέρες, κόρες, αδελφές, συνεργάτιδες και φίλες είναι ανάμεσα στα θύματα. Έφτασε η ώρα εκατομμύρια γυναίκες και άντρες σε όλο τον κόσμο να διακηρύξουν: “Αρκετά! Η βία και η σιωπή που την περιβάλλει σταματάει εδώ”.

Ήδη, χιλιάδες ακτιβιστές/τριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί, τεχνοκράτες και καλλιτέχνες/ιδες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε 186 χώρες.

Σας καλούμε να ξεσηκωθείτε και να χορέψετε για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στις 14 Φεβρουαρίου 2013! Το «One Billion Rising» θα αναταράξει τη γη μέσα από τη μουσική και το χορό, για να δείξει την αλληλεγγύη και τη συλλογική μας δύναμη σε διασυνοριακό επίπεδο.

ΑΣ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!

Για πληροφορίες επικοινωνήστε info@medinstgenderstudies.org, 22352563 ext. 114/115.

Αλεξάνδρα Ατταλίδου
Εκπρόσωπος ΤύπουAlexandra Attalides
Press Attaché
European Parliament
Office in Cyprus
30 Vyronos Avenue, CY-1096 Nicosia
P.O. Box 23440, CY-1683 Nicosia
Phone: +357 22 870500
Direct line:+357 22 451907
Fax  : +357 22 767733
alexandra.attalides@europarl.europa.eu
www.europarl.europa.eu
www.europarl.cy

Related Posts with Thumbnails