Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Πράσινες” σπουδές



Ένα πολύ συνηθισμένο τηλεφώνημα στη δουλειά μου είναι γονείς που προσπαθούν να μαζέψουν πληροφορίες για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο πολύ αυξήθηκε ο αριθμός των νέων που θέλουν να σπουδάσουν κάτι σχετικά με το περιβάλλον και αυτό μας δίνει ελπίδες για το μέλλον και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι όσο πιο πολλούς τέτοιους επιστήμονες έχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να προωθήσουμε την Πράσινη Ανάπτυξη που τόσο προωθούν και τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι σημαντικό πρώτα να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν οι καθαρά περιβαλλοντικές σπουδές αλλά και το ότι μπορεί κάποιος μετά από ένα πρώτο πτυχίο σχεδόν σε οποιοδήποτε θέμα, να “πρασινίσει” τις σπουδές του κάνοντας ένα μεταπτυχιακό σχετικά με το περιβάλλον.
Οι παραδοσιακές σπουδές με τη λέξη “περιβάλλον” στον τίτλο τους, είναι ο Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Περιβαλλοντική Διαχείριση και οι Περιβαλλοντικές σπουδές μαζί με ορισμένες μικρές παραλλαγές.
Υπάρχουν πολλά πρώτα πτυχία που μπορούν να γίνουν δεχτά σε Μεταπτυχιακά προγράμματα όπως π.χ. την Περιβαλλοντική Διαχείριση, την Περιβαλλοντική εκπαίδευση ή την Δημόσια υγεία.
Περιβαλλοντικές επιλογές έχουν οι Χημικοί και εύκολες επιλογές προς Χημικούς Μηχανικούς να μετατραπούν σε Μηχανικούς Περιβάλλοντος.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι οι πολιτικές της ΕΕ για μείωση των ρύπων και προστασία από τις Κλιματικές αλλαγές, η αποδοτική χρήση ενέργειας και τα κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης τα οποία αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον κατασκευαστικό τομέα στην Κύπρο. Όλα αυτά επιπλέον της καθημερινής καταστροφής του περιβάλλοντος, το μαζικό εξαφανισμό των ειδών και τη μόλυνση σε εδάφη, νερά και θάλασσες.
Με βάση τα πιο πάνω είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους που τα διάφορα πανεπιστήμια προσφέρουν μια σειρά από επιλογές για άτομα με πρώτο πτυχίο φαινομενικά άσχετο με το περιβάλλον. Για παράδειγμα:
Ο πρώτος που πρέπει να δουλέψει σωστά σε ένα κτήριο είναι ο Αρχιτέκτονας στον οποίο προσφέρονται επιλογές για αειφόρες κατασκευές, Βιοκλιματικό σχεδιασμό και Κτήρια Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Συγγενικές σπουδές είναι η Αρχιτεκτονική Τοπίου με ειδίκευση στο σχεδιασμό ανοικτών χώρων, η Πολεοδομία

Ένας Μηχανολόγος Μηχανικός μπορεί να επιλέξει ειδίκευση μέσω ενός μεταπτυχιακού, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα ψύξης και θέρμανσης κτηρίων ή ειδικεύσεις όπως π.χ. σε αιολική ενέργεια, γεωθερμία κλπ.

Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί έχουν επιλογές για αυτόματα συστήματα διαχείρισης κτηρίων, τα φωτοβολταικά συστήματα και γενικότερα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί είναι αυτοί φυσικά που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια με ειδικεύσεις στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές.

Υπάρχουν φυσικά και οι Φυσικές Επιστήμες και αυτό που οι ξένοι  αποκαλούν Earth Sciences. Αυτές είναι σπουδές όπως η Βιολογία με δυνατότητα μεταπτυχιακού π.χ. σε Περιβαλλοντική Τοξικολογία ή ακόμη ειδικεύσεις σε διάφορα φυτά και ζώα. Πρώτο πτυχίο μπορεί κάποιος να πάρει σπουδάζοντας Θαλάσσια Βιολογία.
Άλλες σπουδές αυτού του τύπου είναι η Δασολογία, η Ωκεανογραφία, η Γεωπονία (π.χ. ειδίκευση σε Βιολογικές καλλιέργειες)η Γεωλογία με ειδίκευση στο Γεωπεριβάλλον ή την Ιατρική Γεωλογία, και η Μετεωρολογία με τις ειδικεύσεις της σε ατμοσφαιρικές σπουδές και κλιματικές αλλαγές.

Τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα σε μια πόλη τα εκτελούν οι Πολιτικοί Μηχανικοί με ειδίκευση σε Συστήματα Αποχετεύσεων και σχεδιασμού και διαχείρισης των νερών της βροχής αλλά και επιλογή μεταπτυχιακού στην Υδρολογίας. Επιλογές υπάρχουν επίσης και για την Ακτομηχανική.

Σπουδές όμως για τις οποίες πολλοί νιώθουν έκπληξη για τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται είναι μεταπτυχιακά προγράμματα σε Οικονομολόγους για Περιβαλλοντική Οικονομία και Χρηματιστήρια ρύπων, σε Ψυχολόγους για Περιβαλλοντική Ψυχολογία και Δικηγόρους για Περιβαλλοντικές Νομοθεσίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ