Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Συχνές ερωτήσεις για τη νομοθεσία σκύλων1. Είναι επαρκής η νομοθεσία που έχουμε για σκύλους;
Ο Περί Σκύλων νόμος 184 του 2002 έχει σοβαρές ελλείψεις και χρειάζεται άμεσα αναθεώρηση. Πρέπει να περιληφθεί επαρκής αστυνόμευση στην εφαρμογή, να ρυθμιστεί ο αριθμός σκύλων σε κατοικημένες περιοχές με τρόπο επίλυσης των προβλημάτων οχληρίας που προκαλούν ορισμένοι. Η αστυνομία ζώων έχει επίσης καθυστερήσει πολύ γιατί η αστυνόμευση από τις Τοπικές Αρχές δεν λειτουργεί. Θα πρέπει επιπλέον να αναλάβει το κράτος την ευθύνη λειτουργίας των καταφυγίων ζώων αλλά και να ρυθμίσει όλα όσα αφορούν τα καταστήματα πώλησης ζώων – Pet Shops.

2. Γιατί δεν εφαρμόζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία χρειάζονται λεφτά για υποδομές και εργατικά. Αυτά τα λεφτά θα προέρχονταν θεωρητικά από τις άδειες σκύλων που εκδίδει η κάθε αρχή. Όμως οι πολίτες δεν βγάζουν άδεια σκύλου και έτσι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια.
3. Ο κάθε σκύλος μπορεί να γίνει επικίνδυνος κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες;
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πρώτα ο ιδιοκτήτης και μετά η ράτσα του σκύλου. Γι αυτό είναι σημαντικό κυρίως για μεγαλόσωμα ζώα να υποχρεούται ο ιδιοκτήτης α περάσει από εκπαίδευση μαζί με το σκύλο του αλλά και να λαμβάνει μέρος σε «κοινωνικές συναντήσεις» με διάφορα σκυλιά και ιδιοκτήτες που οργανώνουν οι Τοπικές Αρχές.
4. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα καταφύγια των ζώων;
Οι άνθρωποι που λειτουργούν τα καταφύγια το κάνουν με μεγάλες προσωπικές θυσίες εθελοντικά απλά και μόνο γιατί το κράτος αδυνατεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία του. Οι μεγάλοι αριθμοί σκύλων στα καταφύγια δημιουργούν καθημερινές απαιτήσεις και δυστυχώς τώρα έχουν αποσυρθεί χρηματοδότες αλλά και εταιρείες που έδιναν τροφή. Εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και κρατικές υπηρεσίες όπως φυλακές και κυρίως στρατόπεδα μπορούν να βοηθήσουν.
5. Τι χρειάζεται να γίνει;
Άμεση και αληθινή διαβούλευση όπου θα λάβουν μέρος όλοι και όχι μόνον ορισμένες ομάδες για τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τους σκύλους. Να δημιουργηθεί αστυνομία ζώων η οποία θα μπορεί να χρηματοδοτείται από τα διάφορα εξώδικα που θα εκδίδει. Χρειάζεται επίσης επειγόντως να γίνει ανοικτή διαβούλευση για την ετοιμασία νομοθεσίας που αφορά τα καταστήματα πώλησης ζώων τα οποία για ορισμένα χρόνια να μη δικαιούνται να πωλούν σκύλους μέχρι να μειωθούν οι αριθμοί στα καταφύγια. Παράλληλα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το επάγγελμα του εκτροφέα σκύλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails