Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Φυτοφάρμακα: Όλα ξεκίνησαν όταν μια φιλόζωη μου έστειλε μήνυμα

"Με το νέο φάρμακο που κυκλοφορεί τώρα τα δηλητηριασμένα ζώα πεθαίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Το ψάξαμε και είναι το  Furandan" Κάπου  έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Φιλόζωοι, ΜΚΟ οργανισμοί οι εισαγωγείς και πάνω από όλα ο Υπουργός κάναμε όλοι τη δουλειά που μας αναλογεί και έτσι φτάσαμε τώρα εδώ και είμαι πολλά χαρούμενος γιατί δοκίμασα και πριν και δεν τα κατάφερα....


Επικίνδυνα για τους καταναλωτές, τους παραγωγούς και την κυπριακή γεωργία τα παράνομα φυτοφάρμακα

Στην ασφαλή και ορθή χρήσηστοχεύει εκστρατεία του ΚΥΣΥΦ

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΚΥΣΥΦ) επικροτεί τις προσπάθειες της  αστυνομίας για πάταξη του φαινομένου της παράνομης εισαγωγής φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα, η χρήση των οποίων περικλείει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των αγροτών και των καταναλωτών, το φυσικό περιβάλλον και τη φήμη των κυπριακών γεωργικών προϊόντων.

Πρόκειται για φυτοφάρμακα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, τα οποία έχουν ήδη αξιολογηθεί ως επικίνδυνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Η νομοθεσία που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ προβλέπει αυστηρές ποινές για τη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Όποιος κατέχει, διακινεί, εμπορεύεται και χρησιμοποιεί παράνομα φυτοφάρμακα διαπράττει ποινικό αδίκημα που επισύρει βαρύτατες ποινές μέχρι και 2 χρόνια φυλάκιση και €20.000 πρόστιμο. Σχετικές καταγγελίες μπορούν να γίνονται στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο ΚΥΣΥΦ ενημερώνει τους γεωργούς ότι είναι προς το συμφέρον τους και της γεωργίας της Κύπρου γενικότερα, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

O ΚΥΣΥΦ, μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA), υποστηρίζει και προωθεί την ασφαλή και ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενημερωτική εκστρατεία που εγκαινίασε πρόσφατα η οποία περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες διαφώτισης και επιμόρφωσης, όπως επιδείξεις νέων μέσων εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εκπαίδευση παραγωγών στην ορθή και ασφαλή χρήση τους, έκδοση 28σέλιδου οδηγού ασφαλούς χρήσης για τους παραγωγούς, τρίπτυχου εντύπου με τον «Δωδεκάλογο της Ορθής Φυτοπροστασίας» καθώς και δύο αφισών -μίας για τη σημασία της ασφαλούς χρήσης και μίας για την επικινδυνότητα της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων. 
Όλο το πληροφοριακό υλικό της εκστρατείας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΥΣΥΦ www.ccpa.com.cy και στο facebook.

4 σχόλια:

Bananistanos είπε...

Λίγο άσχετο, τι εισηγήσε για ποντικούς; Πέρσι έπιασα 10-12 στον κομποστοποιητή με την κλασσική τσάκρα. Φέτος ξαναπαρουσιαστήκαν στον κήπο (εν το μεταξύ σταμάτησα να βάζω φρουτα και ψωμιά στον κομποστοποιητή).Η πιο καλή λύση είναι το ποντικοφάρμακο αλλά σκέφτουμε τους σκύλλος και γάτους της γειτονιάς. Υπάρχουν ποντικοφάρμακα που είναι ασφαλή όταν φαγωθούν β χέρι, πχ όταν γάτος φάει ποντικό που έχει φάει ποντικοφάρμακο;

Ανώνυμος είπε...

Παράνομα φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα χρησιμοποιούν πολλοί γεωργοί στην Περιστερώνα και στον Αστρομερίτη.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

@Bananistanos
Το Τμήμα Γεωργίας ετοιμάζει ένα οικολογικό 9 αν υπάρχει έτσι πράγμα) δηλητήριο το οποίο διαθέτουν μέσω των συνεργατικών. Δεν ξέρω στις πόλεις που μπορεί να το βρει κάποιος. Τα τηλέφωνα του τμήματος νομίζω ότι είναι αυτά:
Λύσσανδρος Λυσσανδρίδης - Λειτουργός Γεωργίας Α΄
Tel : 22408643
Email : doagrg@da.moa.gov.cy


Χρίστος Κασκίρης - Λειτουργός Γεωργίας
Tel : 22408642
Email : doagrg@da.moa.gov.cy


Ανδρέας Χατζηγεωργίου - Λειτουργός Γεωργίας
Tel : 22408636
Email : doagrg@da.moa.gov.cy

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

@Ανώνυμος
Στείλε μου λεπτομέρειες για να κάνω την καταγγελία
στο 22803460 ctheopemptou@ec.gov.cy μπορείς και ανώνυμα ή χωρίς να αναφέρω πιο κάτω τα στοιχεία σου

Related Posts with Thumbnails