Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παίρνουν μας δικαστήριο για τα απόβλητα


Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δελτίο Τύπου
Βρυξέλλες, 21 Ιουνίου 2012
Δύο κράτη μέλη δεν έχουν ερμηνεύσει ή εφαρμόσει ορθώς τους νόμους της ΕΕ περί αποβλήτων: η Κύπρος (για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων) και η Λιθουανία (για τα απορρίμματα συσκευασίας), προκαλώντας βλάβη στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον, δημιουργώντας ενδεχομένως εμπόδια στο εμπόριο και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό. Κατόπιν συστάσεως του αρμόδιου για το περιβάλλον Επιτρόπου κ. Janez Potočnik, η Επιτροπή παραπέμπει την Κύπρο στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποστέλλει στη Λιθουανία αιτιολογημένη γνώμη με την οποία ζητά τροποποιήσεις στην εθνική νομοθεσία της χώρας. Εάν η Λιθουανία δεν απαντήσει εντός δύο μηνών, η Επιτροπή ενδέχεται επίσης να παραπέμψει τη σχετική υπόθεση στο Δικαστήριο.
Η ενωσιακή οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποσκοπεί στην πρόληψη ή μείωση των δυσμενών επενεργειών που ασκεί η υγειονομική ταφή αποβλήτων στο περιβάλλον, ιδιαίτερα στα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, τον ατμοσφαιρικό αέρα και την υγεία του ανθρώπου. Με βάση την οδηγία, οι υφιστάμενοι χώροι υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) οφείλουν να πληρούν ορισμένους όρους ώστε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι διάφοροι ΧΥΤΑ λειτουργούσαν κατά παράβαση της οδηγίας. Ενώ σημειώθηκε πρόοδος μέσω του κλεισίματος και της αποκατάστασης ορισμένων από αυτούς τους ΧΥΤΑ και της καθιέρωσης κατάλληλου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων, έξι σκουπιδότοποι εξακολουθούν να λειτουργούν κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας. Οι εν λόγω ΧΥΤΑ εξακολουθούν να απορροφούν τα απόβλητα που παράγονται στους δήμους της Λευκωσίας και της Λεμεσού, επειδή δεν έχει ακόμη κατασκευαστεί στους εν λόγω δήμους κατάλληλη υποδομή υποδοχής αποβλήτων. Η Επιτροπή απέστειλε σχετική αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο τον Ιανουάριο 2012, στην απάντηση όμως αναφέρθηκε ότι δεν αναμενόταν πλήρης συμμόρφωση πριν το 2015. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.
Η οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας καλύπτει τα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο υλικό, αποσκοπεί δε στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων και στην ενθάρρυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Επειδή η Λιθουανία δεν έχει ενσωματώσει ορθώς τις διατάξεις της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή απέστειλε επιστολή επίσημης προειδοποίησης τον Μάιο 2011. Η Λιθουανία έκτοτε διόρθωσε το πλείστο των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης, ένα όμως ζήτημα εξακολουθεί να χρειάζεται ορθή αποτύπωση στη νομοθεσία της χώρας: η απαίτηση να ανταποκρίνονται οι συσκευασίες στα σχετικά εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ. Με αυτό εξομαλύνεται η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς επειδή έτσι διασφαλίζεται ότι οι συσκευασίες που κατασκευάζονται σε ένα κράτος μέλος μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεμπόδιστα σε κάποιο άλλο. Η Επιτροπή για τον λόγο αυτό αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη.
Ιστορικό
Η οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποτελεί καίριας σημασίας μέσο πρόληψης ή μείωσης, στο μέτρο του δυνατού, των αρνητικών επενεργειών που ασκεί η ταφή των αποβλήτων στο περιβάλλον στη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του ΧΥΤΑ. Η οδηγία απαγορεύει την ταφή ορισμένων αποβλήτων ή μειώνει την ποσότητά τους, και ορίζει τεχνικές απαιτήσεις για την αδειοδότηση, τη μελέτη, την εκμετάλλευση, το κλείσιμο και τη μετέπειτα μέριμνα για τους ΧΥΤΑ. Για ΧΥΤΑ που ήδη λειτουργούσαν όταν η οδηγία κατέστη εφαρμοστέα δόθηκαν χρονικά περιθώρια μέχρι τις 16 Ιουλίου 2009 για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της οδηγίας.
Η οδηγία για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να προλαμβάνουν τη δημιουργία απορριμμάτων συσκευασίας, να μεριμνούν ώστε το βάρος και η ποσότητα των συσκευασιών που κυκλοφορούν στην αγορά να περιορίζεται στο ελάχιστο και να αναπτύσσουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης συσκευασιών για να μειώνεται η επίπτωσή τους στο περιβάλλον. Προβλέπει επίσης στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης για τις συσκευασίες από γυαλί, χαρτί, χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά και ξύλο που θα έπρεπε να πληροί η Λιθουανία ήδη το 2008. Η οδηγία καλύπτει τις πάσης φύσεως συσκευασίες σε όλο το μήκος της αλυσίδας, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
Περαιτέρω πληροφορίες:
Για τρέχοντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραβάσεις εν γένει:
Βλ. επίσης: MEMO/12/464
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ασκούμενες από την ΕΕ πολιτικές στον τομέα των αποβλήτων:
Αρμόδιοι επικοινωνίας:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Σχόλια

Ο χρήστης the Idiot Mouflon είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης the Idiot Mouflon είπε…
Φαντάστου να πετάσσαμεν τζιαι τους πολιτικούς μας...
Ο χρήστης osr είπε…
μόνο με τέτοια πίεση καταλάβει τούντο άθλιο κωλόκρατος που εξευτελίζει τα πάντα τζαι τους πάντες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...