Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντές για το περιβάλλον


Τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου βρίσκονται αυτή την εποχή σε ένα σημείο όπου χρειάζεται η άμεση ανάμιξη εθελοντών ή ακόμη η δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων για να προωθηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση ορισμένες πολιτικές.
Ορισμένα παραδείγματα εθελοντικής δράσης είναι:

Οικιακός εξοπλισμός.
Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων στην Κύπρο είναι τα ογκώδη οικιακά απόβλητα και ιδιαίτερα τα έπιπλα. Πολλά από αυτά τα έπιπλα είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση και άλλα πολύ εύκολα μπορεί να διορθωθούν.
Μια συνηθισμένη πρακτική για διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι η δημιουργία ενός εθελοντικού σώματος το οποίο θα παραλαμβάνει τα έπιπλα και μετά από απολύμανση και την απαιτούμενη επιδιόρθωση να τα διαθέτει προς πώληση ή να τα δωρίζει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Με τα έσοδα θα μπορεί να εργοδοτηθεί για μερικές ώρες την εβδομάδα ένας επιπλοποιός για να κάνει τις επιδιορθώσεις.
Ένα τέτοιο σύστημα για παράδειγμα στη Φινλανδία παραλαμβάνει δωρεάν την επίπλωση αλλά χρεώνει ένα μικρό ποσό αν χρειάζεται επιδιόρθωση.
Χρειάζεται να οργανωθεί ένας μικρός αριθμός τέτοιων οργανώσεων για να διαχειρίζονται τα ογκώδη αυτά απόβλητα διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα.

Κομποστοποίηση.
Η κομποστοποίηση προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα γι αυτό προωθείται πολύ σε Αμερική και Ευρώπη.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προώθηση της είναι η ανάγκη για εκπαίδευση του κοινού και κάποτε η τιμή των κάδων.
Χρειάζεται η συμβολή εθελοντών οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τη διαδικασία αλλά επίσης και την κατασκευή ορισμένων κάδων από άχρηστα υλικά.
Κάδοι μπορούν να κατασκευαστούν από παλιά μπαλέτα, από βαρέλια, από κοινό πλέγμα (τέλι) και άλλα υλικά.

Δεντροφυτεύσεις και πράσινο.
Τα δέντρα μας προσφέρουν τόσα πολλά αφού καθαρίζουν τον αέρα, βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά, αυξάνουν την αξία της περιοχής και βοηθούν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Η οργάνωση μιας δεντροφύτευσης σημαίνει την εξεύρεση του χώρου και την εξασφάλιση άδειας, την ανόρυξη των λάκκων, την εξασφάλιση και φύτευση των δέντρων και τη συντήρηση τους για τα πρώτα δυο με τρία χρόνια της ζωής τους.
Με τη βοήθεια της τοπικής αρχής όλα αυτά μπορούν να οργανωθούν πιο εύκολα και σε τακτικά διαστήματα με αποτέλεσμα να ομορφύνει πραγματικά μια περιοχή.
Η συμβολή εθελοντών στην απλή διανομή δενδρυλλίων σε όσους θέλουν να φυτεύσουν στην ιδιοκτησία τους είναι επίσης πολύ σημαντική με το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα.
Η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συνεργασία με την Τοπική Αρχή για τη φροντίδα των πολλών χώρων πρασίνου είναι σχεδόν απαραίτητη για πολλές τοπικές αρχές που δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ή/και το προσωπικό.

Εκπαίδευση πώς να οδηγάς ποδήλατο και η νομοθεσία.
Μπορεί για τους πιο παλιούς να είναι αυτονόητο αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν ποδηλασία και χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν. Επίσης, η νέα νομοθεσία για την προώθηση του ποδηλάτου περιέχει πρόνοιες που είναι σημαντικό για ποδηλάτες και αυτοκινητιστές να γνωρίζουν. Τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες είναι πολύ χρήσιμες και σώζουν ζωές.

Επαφή με το κοινό
Μια ομάδα ανθρώπων που περπατά σε μια γειτονιά και κάνει ενημέρωση ή ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Τοπική Αρχή και να μεταφέρει πίσω σημαντική πληροφόρηση. Τέτοιες πρακτικές επίσκεψης σε κατοικίες είναι πολύ διαδομένες στο εξωτερικό και μπορεί αυτό να συνδυαστεί και με ερωτήσεις αλλά και ενημέρωση για διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα πώς γίνεται η ανακύκλωση.

Τα πιο πάνω είναι μερικά μόνο από τα πιθανά παραδείγματα δράσης των εθελοντών που σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Και να μη ξεχνούμε ότι εθελοντική εργασία μπορεί να προσφέρουν και οι ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής μέσα από την Εταιρική τους Περιβαλλοντική Ευθύνη, ιδιαίτερα αν διαθέτουν και μηχανήματα ή/και τεχνογνωσία που η τοπική αρχή χρειάζεται.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

2 σχόλια:

Eólica είπε...

Ωραία! Πού δηλώνουμε συμμετοχή τωρά;

Bananistanos είπε...

Εκπαιδευση του κοινού για συντήρηση της απομόνωσης των σωλήνων ζεστού νερού και κλιματιστικών. Αν κοιτάξεις τις περισσότερες εγκαταστάσεις πάνω από 3-4 χρόνων θα δεις ότι οι απομονώσεις είναι καταστρεμμένες.

Related Posts with Thumbnails