Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθελοντές για το περιβάλλον


Τα περιβαλλοντικά θέματα του τόπου βρίσκονται αυτή την εποχή σε ένα σημείο όπου χρειάζεται η άμεση ανάμιξη εθελοντών ή ακόμη η δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων για να προωθηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση ορισμένες πολιτικές.
Ορισμένα παραδείγματα εθελοντικής δράσης είναι:

Οικιακός εξοπλισμός.
Ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων στην Κύπρο είναι τα ογκώδη οικιακά απόβλητα και ιδιαίτερα τα έπιπλα. Πολλά από αυτά τα έπιπλα είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση και άλλα πολύ εύκολα μπορεί να διορθωθούν.
Μια συνηθισμένη πρακτική για διαχείριση των αποβλήτων αυτών είναι η δημιουργία ενός εθελοντικού σώματος το οποίο θα παραλαμβάνει τα έπιπλα και μετά από απολύμανση και την απαιτούμενη επιδιόρθωση να τα διαθέτει προς πώληση ή να τα δωρίζει σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Με τα έσοδα θα μπορεί να εργοδοτηθεί για μερικές ώρες την εβδομάδα ένας επιπλοποιός για να κάνει τις επιδιορθώσεις.
Ένα τέτοιο σύστημα για παράδειγμα στη Φινλανδία παραλαμβάνει δωρεάν την επίπλωση αλλά χρεώνει ένα μικρό ποσό αν χρειάζεται επιδιόρθωση.
Χρειάζεται να οργανωθεί ένας μικρός αριθμός τέτοιων οργανώσεων για να διαχειρίζονται τα ογκώδη αυτά απόβλητα διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα.

Κομποστοποίηση.
Η κομποστοποίηση προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα γι αυτό προωθείται πολύ σε Αμερική και Ευρώπη.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προώθηση της είναι η ανάγκη για εκπαίδευση του κοινού και κάποτε η τιμή των κάδων.
Χρειάζεται η συμβολή εθελοντών οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για τη διαδικασία αλλά επίσης και την κατασκευή ορισμένων κάδων από άχρηστα υλικά.
Κάδοι μπορούν να κατασκευαστούν από παλιά μπαλέτα, από βαρέλια, από κοινό πλέγμα (τέλι) και άλλα υλικά.

Δεντροφυτεύσεις και πράσινο.
Τα δέντρα μας προσφέρουν τόσα πολλά αφού καθαρίζουν τον αέρα, βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά, αυξάνουν την αξία της περιοχής και βοηθούν στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Η οργάνωση μιας δεντροφύτευσης σημαίνει την εξεύρεση του χώρου και την εξασφάλιση άδειας, την ανόρυξη των λάκκων, την εξασφάλιση και φύτευση των δέντρων και τη συντήρηση τους για τα πρώτα δυο με τρία χρόνια της ζωής τους.
Με τη βοήθεια της τοπικής αρχής όλα αυτά μπορούν να οργανωθούν πιο εύκολα και σε τακτικά διαστήματα με αποτέλεσμα να ομορφύνει πραγματικά μια περιοχή.
Η συμβολή εθελοντών στην απλή διανομή δενδρυλλίων σε όσους θέλουν να φυτεύσουν στην ιδιοκτησία τους είναι επίσης πολύ σημαντική με το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα.
Η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε συνεργασία με την Τοπική Αρχή για τη φροντίδα των πολλών χώρων πρασίνου είναι σχεδόν απαραίτητη για πολλές τοπικές αρχές που δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ή/και το προσωπικό.

Εκπαίδευση πώς να οδηγάς ποδήλατο και η νομοθεσία.
Μπορεί για τους πιο παλιούς να είναι αυτονόητο αλλά υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν ποδηλασία και χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν. Επίσης, η νέα νομοθεσία για την προώθηση του ποδηλάτου περιέχει πρόνοιες που είναι σημαντικό για ποδηλάτες και αυτοκινητιστές να γνωρίζουν. Τέτοιες εθελοντικές πρωτοβουλίες είναι πολύ χρήσιμες και σώζουν ζωές.

Επαφή με το κοινό
Μια ομάδα ανθρώπων που περπατά σε μια γειτονιά και κάνει ενημέρωση ή ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην Τοπική Αρχή και να μεταφέρει πίσω σημαντική πληροφόρηση. Τέτοιες πρακτικές επίσκεψης σε κατοικίες είναι πολύ διαδομένες στο εξωτερικό και μπορεί αυτό να συνδυαστεί και με ερωτήσεις αλλά και ενημέρωση για διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα πώς γίνεται η ανακύκλωση.

Τα πιο πάνω είναι μερικά μόνο από τα πιθανά παραδείγματα δράσης των εθελοντών που σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Και να μη ξεχνούμε ότι εθελοντική εργασία μπορεί να προσφέρουν και οι ιδιωτικές εταιρείες της περιοχής μέσα από την Εταιρική τους Περιβαλλοντική Ευθύνη, ιδιαίτερα αν διαθέτουν και μηχανήματα ή/και τεχνογνωσία που η τοπική αρχή χρειάζεται.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Σχόλια

Ο χρήστης Eólica είπε…
Ωραία! Πού δηλώνουμε συμμετοχή τωρά;
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Εκπαιδευση του κοινού για συντήρηση της απομόνωσης των σωλήνων ζεστού νερού και κλιματιστικών. Αν κοιτάξεις τις περισσότερες εγκαταστάσεις πάνω από 3-4 χρόνων θα δεις ότι οι απομονώσεις είναι καταστρεμμένες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ