Ενέργεια
Θέρμανση - Ψύξη
Για καινούργια κτήρια υπάρχει νομοθεσία που καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης [διπλά παράθυρα, μόνωση εξωτερικών τοίχων και οροφής κλπ) και υποχρέωση για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα για ζεστό νερό και πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
- Ίσως το πιο σημαντικό σημείο είναι η σωστός προσανατολισμός του κτηρίου για να μπορεί το κτήριο να εκμεταλλευτεί σωστά την ενέργεια του ήλιου από τον νότο.
- Για μειωμένες απώλειες από τα τοιχώματα θα πρέπει η τοιχοποιία να είναι μονωμένη. Για κτήρια χωρίς μόνωση μπορεί να γίνει εφαρμογή μόνωσης εξωτερικά με εξαιρετικά αποτελέσματα
- Μόνωση της οροφής αν αυτή δεν είναι ήδη μονωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να γίνεται και μια υδατοστέγαση προτού μπει η μόνωση για προστασία του κτηρίου από την υγρασία.
- Μια νέα επιλογή για μόνωση της οροφής είναι και η πράσινη στέγη η οποία προσφέρει και μόνωση, υγρομόνωση και αλλαγή του μικροκλίματος στην οικία.
- Τα διπλά παράθυρα προσφέρουν σοβαρή μείωση στις απώλειες και μπορούν φυσικά να αντικαταστήσουν παλιά παράθυρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές υλικών (ξύλινα, αλουμίνια και πλαστικά) όπως και διάφορες επιλογές στα χαρακτηριστικά του γυαλιού (χρώμα, αντανάκλαση, πάχος, αέριο στο κενό κλπ).
- Τα παράθυρα και πόρτες πρέπει να έχουν σωστά σχεδιασμένη σκίαση η οποία να εμποδίζει τον ήλιο από το να μπαίνει μέσα το καλοκαίρι αλλά να επιτρέπει στον ήλιο να μπαίνει μέσα το χειμώνα. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό μέγεθος σκιάστρου πάνω από το παράθυρο.
- Οι χοντρές κουρτίνες βοηθούν στη μείωση των απωλειών ιδιαίτερα το χειμώνα.
- Τα σωστά τοποθετημένα φυλλοβόλα δέντρα μπορούν μειώσουν μέχρι και 30% την κατανάλωση ενέργειας ιδιαίτερα αν το σπίτι δεν έχει μόνωση. Η φύτευση γίνεται ούτως ώστε να προσφέρεται σκιά σε επιλεγμένα παράθυρα και τοίχους το καλοκαίρι και να επιτρέπει στον ήλιο το χειμώνα να ζεσταίνει το κτήριο αφού τα φύλλα του έχουν πέσει.
- Σε ένα προσεγμένο κτήριο, ο αρχιτέκτονας μπορεί να ρυθμίσει τον προσανατολισμό και τα ανοίγματα (π.χ. φεγγίτες) ούτως ώστε η φυσική ροή του αέρα να δροσίζει το σπίτι. Αυτό γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με ένα μικρό πίδακα ή/και ράντισμα του πατώματος της βεράντας με νερό το καλοκαίρι.
- Σε παλιά σπίτια όπου μπορεί να υπάρχουν χαράδρες κάτω από τις εξωτερικές πόρτες ή παράθυρα θα πρέπει αυτές να κλείσουν. Υπάρχουν ειδικά λάστιχα στην αγορά που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα για να μειωθεί το πρόβλημα.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η κάλυψη των εξωτερικών χώρων με τσιμέντο ή πλάκες γιατί αυτό θα δημιουργήσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι πέραν από την φυσιολογική της περιοχής.
Ηλεκτρισμός
- Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος που να επιτρέπει στους ένοικους να μην ανάβουν φώτα για όσο το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το άπλετο φως σε όλο το δωμάτιο δεν προσφέρει ένα ξεκούραστο περιβάλλον. Η μοντέρνα πλέον πολιτική σχεδιασμού απαιτεί διαφορετικά επίπεδα φωτισμού στο χώρο.
- Όλος ο φωτισμός πρέπει να είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι πιο αποδοτικοί λαμπτήρες είναι οι LED. Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και οι halogen απαγορεύονται σταδιακά.
- Ο ηλεκτρικός εξοπλισμός πρέπει να επιλέγεται βάσει της ενεργειακής του κατανάλωσης και να μην αφήνονται συσκευές στην αναμονή (standby).
- Η εγκατάσταση ενός εξειδικευμένου μετρητή κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του κτηρίου να παρακολουθεί και να εντοπίζει ακόμη και μικρές απώλειες ενέργειας Τέτοια συστήματα μπορούν ακόμη να δώσουν στοιχεία στο διαδίκτυο με αναλύσεις και γραφικά.
Ανανεώσιμες πηγές
- Η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε μέγεθος που να ικανοποιεί τις ανάγκες των ενοίκων είναι απαραίτητος.
- Η εγκατάσταση Φωτοβολταικών στο κτήριο θα συνεισφέρει στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
- Για το σύστημα θέρμανσης και ψύξης του κτηρίου υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όπως ηλιακά συστήματα και γεωθερμία.
Νερό
- Ο κήπος πρέπει να είναι σχεδιασμένος για χαμηλή κατανάλωση νερού με ξηρανθεκτικά και είδη από τον τόπο μας και φυσικά χωρίς γρασίδι.
- Να υπάρχει ξεχωριστό δίκτυο διανομής του νερού σε αποχωρητήρια για να μπορεί να συνδεθούν εύκολα με μη πόσιμο νερό όταν επιλέξει ο ιδιοκτήτης (προσθήκη 17/06/10)
- Τα καζανάκια των αποχωρητηρίων πρέπει να είναι διπλής επιλογής (Dual Flash) εφόσον καταναλώνουν περίπου το ένα τρίτο του νερού σε μια κατοικία. Υπάρχουν απλά εξαρτήματα στην αγορά που μετατρέπουν παλιά καζανάκια σε Dual Flash.
- Αν υπάρχει πιεστικό σύστημα του νερού αυτό θα πρέπει να είναι ρυθμισμένο στην ελάχιστη δυνατή πίεση για μείωση των διαρροών και της σπατάλης νερού.
- Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα εξαρτήματα που εφαρμόζουν σε υφιστάμενες βρύσες και περιορίζουν τη ροή του νερού σε ικανοποιητικό επίπεδο για μείωση της σπατάλης.
- Η χρήση νερού σε καζανακιά από γεώτρηση θα μειώση επίσης σημαντικά την κατανάλωση πόσιμου νερού στα αποχωρητήρια.
- Η εφαρμογή κυκλοφορητή νερού μειώνει σημαντικά την κατανάλωση νερού στο μπάνιο ιδιαίτερη αν το ζεστό νερό είναι σε απόσταση (π.χ. ψηλά στην οροφή)
- Κατά τη διάρκεια κατασκευής του κτηρίου τα βαρέα οχήματα πρέπει να περιορίζονται στον ελάχιστο χώρο για να μην συμπιέσουν το έδαφος. Διαφορετικά δεν θα απορροφά το νερό της βροχής και θα δυσκολεύει φυτά και δέντρα αφού θα υπάρχει μειωμένη υγρασία στο έδαφος.
- Η κάλυψη των εξωτερικών χώρων με τσιμέντο ή πλάκες πρέπει να αποφεύγεται γιατί αυτό θα εμποδίζει τη απορρόφηση των νερών. Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει κάλυψη, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες πλάκες και τεχνική τοποθέτησης παραδοσιακών πλακών που επιτρέπουν την απορρόφηση του νερού της βροχής.
- Το νερό της βροχής από την οροφή θα πρέπει να συλλέγεται και να φυλάγεται σε ντεπόζιτα για πότισμα κήπων και επαναχρησιμοποίηση στα αποχωρητήρια (αυτό μπορεί να συνδυαστεί με νερό από γεώτρηση). Για το λόγο αυτό οι χωλέτρες πρέπει να έχουν σχεδιαστεί σωστά από πριν για να κατευθύνουν το νερό στο σημείο αποθήκευσης. Μετά από απλή επεξεργασία αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πλυντήρια ρούχων.
- Ο γενικός σχεδιασμός δε θα πρέπει να στέλνει το νερό της βροχής έξω στο δρόμο δημιουργώντας έτσι προβλήματα στο Δημόσιο. Πρόσφατη μελέτη εισηγείται την αποθήκευση του επιπλέον νερού της βροχής σε ειδικά σχεδιασμένα φρεάτια ή ακόμη σε εγκαταλειμμένα φρεάτια των λυμάτων.
- Ιδιαίτερα σε μεμονωμένες κατοικίες είναι ορθό να εφαρμόζεται σύστημα επεξεργασίας όλων των υγρών αποβλήτων της κατοικίας. Το νερό μπορεί να σταλεί πίσω στα αποχωρητήρια ή για πότισμα.
Απόβλητα
- Τα πιο πολλά απόβλητα δημιουργούνται στην κουζίνα. Για να είναι εύκολη η ανακύκλωση θα ήταν καλά να σχεδιαστεί από πριν ο χώρος που θα τοποθετούνται οι κάδοι με τα διάφορα υλικά (PMD, μπαταρίες, χαρτί, γυαλί, συσκευασίες, πράσινα απόβλητα και τα υπόλοιπα απόβλητα).
- Εκτός από το χώρο κοντά στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια και στο σύνορο με το δρόμο όπου θα τοποθετούνται τα απόβλητα και τα ανακυκλώσιμα υλικά για συλλογή.
- Στην αυλή πρέπει να υπάρχει χώρος για ένα ή δύο κάδους κομποστοποίησης. Εδώ θα καταλήγουν όλα τα πράσινα απόβλητα της κουζίνας. Τα κλαδέματα μπορούν να θρυμματιστούν εύκολα (shredder) προτού καταλήξουν στο κάδο κομποστοποίησης.
Μεταφορές
- Ένα σωστό οικολογικό σπίτι πρέπει να διαθέτει χώρο για την ασφαλή φύλαξη των ποδηλάτων της οικογένειας.
- Επειδή τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή θα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρική πρόνοια (π.χ. στο γκαράζ) για νυκτερινή φόρτωση των ηλεκτρικών οχημάτων το βράδυ όταν η οικογένεια αποκτήσει τέτοιο όχημα.
Εσωτερικοί χώροι
- Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι βαμμένοι με οικολογικές μπογιές με τη σήμανση Ecoflower.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν χώροι όπου μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα και όπου αυτή υπάρχει αυτή να καθαρίζεται και οι λόγοι που έχει δημιουργηθεί να αντιμετωπίζονται.
- Δεν πρέπει να υπάρχουν κατασκευαστικές προεξοχές στις οποίες θα μαζεύεται σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια
- Αποφεύγονται τα χαλιά που μπορεί να μαζεύουν σκόνη και προτιμούνται πατώματα που δεν μαζεύουν σκόνη.
- Για βελτίωση της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας υπάρχουν ειδικά συστήματα που εφαρμόζουν συνήθως στα παράθυρα που εισάγουν ελεγχόμενο φιλτραρισμένο αέρα στο εσωτερικό της κατοικίας. Υπάρχουν και συστήματα που εφαρμόζονται σε κεντρικά συστήματα μεγάλων κτηρίων. Για υπάρχουσες κατοικίες υπάρχουν μικρά συστήματα καθαρισμού του αέρα που τοποθετούνται μέσα στο δωμάτιο.
- Η ξυλεία και τα έπιπλα θα πρέπει να είναι από ξύλο που προέρχεται από αειφόρα διαχειριζόμενα δάση και όχι π.χ. από παράνομη υλοτομία.
- Η ξυλεία και τα έπιπλα δεν πρέπει να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και δηλητήρια, να μην εκπέμπουν επικίνδυνες οσμές και να είναι βαμμένα με οικολογικές μπογιές. Υπάρχει ευρωπαϊκή σήμανση και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το παιδικό δωμάτιο.
Χημικά και Καθαριστικά
- Αποφεύγεται η χρήση επικίνδυνων χημικών μέσα στο σπίτι.
- Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο κήπο πρέπει να αγοράζονται μετά από συμβουλή γεωπόνου και να ακολουθείται πιστά η δοσολογία.
- Προτιμούνται τα οικολογικά καθαριστικά τα οποία είναι φιλικά και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι πλέον γνωστό ότι βελτιώνουν σημαντικά και το επίπεδο υγείας των ενοίκων αλλά κυρίως του χρήστη.
Σχόλια
Τι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για τέτοιου είδους μόνωση? Και με ποιο περίπου κόστος?
Από στρώματα υλικού τύπου επίστρωσης μέχρι μόνωση μέσα σε πλέγμα που εφαρμόζει στον εξωτερικό τοίχο και μετά γίνεται τρίτο χέρι σουβάς και μπογιατίζεται.
Υπάρχουν επίσης πλακάκια που στο κάτω μέρος τους έχουν μονωτικό υλικό και τα οποία επικολούνται συνήθως σε ταράτσες ή ακόμη και σε εξωτερικούς τοίχους.
Η ποικιλία είναι μεγάλη αλλά πρέπι να διαλέξει κάποιος προσεκτικά.
Π.χ. αν εχεις παιδιά που παίζουν έξω από το σπίτι μπορεί να μην αντέχει για παράδειγμα να κτυπήσει πάνω δυνατά μια μπάλα ποδοσφαίρου.
Μικρή διόρθωση:
Ηλεκτρισμός, bullet 2, αποδοτικοί.
Για το δροσισμό, το κύριο είναι η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ηλιακή προφύλαξη, ΚΑΙ ο νυχτερινός αερισμόs . Ένα κτήριο που αερίζεται φυσικά το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωΐ μειώνει δραστικά την περίοδο αναγκαίου κλιματισμού κατά το ίμιση (μάης, μέχρι μέσα ιουνίου και από τα μέσα αυγούστου και μετά χωρίς καθόλου κλιματιμό), και κατά τον Ιούλιο με τις θερμές νύχτες, μειώνει τον αναγκαίο κλιματισμό. Η γεννική μείωση είναι 30% σε σχέση με έναν καλά θερμομονωμένο ΚΑΙ σκιασμένο κτήριο χάρη μόνο στο νυχτερινό δροσισμό (50-80% κάτω από ένα στάνταρ χωρίς ηλιακή προφύλαξη). Επιπλέον μείωση 20% σε συνδιασμό νυχτερινού δροσισμού χάρη σε ceiling fans.Όταν έχει ανεμιστήρες χαμηλής ταχύτητας που δεν κάνουν turbulence και χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος, η θερμοκρασία θερμικής άνεσης ανεβαίνει στους 30°C, ακόμα και 31 με ξηρό αέρα (Λευκωσία). Έχει σημασία να μην έχει θερμή ακτινοβολία από θερμές επιφάνειες ή ηλεκτρικές συσκευές, εξ ού και η ανάγκη για θερμομονωμένα πλαίσια και χαμηλής κατανάλωσης οθόνες ή άλλα ηλετρικά.
Η ενεργειακή απόδωση ενός κτηρίου ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ. Δυστυχώς κανένας κανονισμός δεν βασίζεται στη κατανάλωση ενέργειας αλλά σε ποιοτικές γεννικολογίες του στύλ U value των γυαλιών και των τοίχων. Μια βόρεια όψη μπορεί να έχει βάσει του κανονισμού U value 3.5 W/m2K αν είναι γυαλλινη, ή 0.75 W/m2K αν είναι κούγκρενη. Κανένας δεν σε αναγκάζει να βάλεις 0.75 αντί 3.5. Το 3.5 έχει 5 φορές περισσότερες απώλειες από το 0.75). Επίσεις το compacity του κτηρίου που είναι η κύρια παράμετρος της θερμικής του απόδωσης δεν λαμβάνεται υπόψη από τον κανονισμό. Ένα κτήριο μπορεί να έχει 2 τετραγωνικά μέτρα τοίχους ανά τετραγωνικό δαπέδου ή 0.8. Επίσεις τα θερμικά φορτία από τους υαλοπίνακες είναι το κύριο πρόβλημα σε νότια κλίματα, αλλά επειδή αντιγράψαμε τους κανονισμούς από τους γερμανούς ή τους εγγλέζους που μας τους επιβάλαν με την Ευρωπαϊκήν ένωση δεν λέμε τίποτα στον κανονισμό. Για να καταλάβετε, ένα γραφείο σύφωνα θαρμομονωμένο σύμφωνα με τον κανονισμό χρειάζεται 7.3 κιλοβατώρες για την θέρμανση και 55 για τη ψήξη αν είναι σωστά σκιασμένο. Και ΤΙΠΟΤΑ δεν λέει στον κανονισμό για την σκίαση.
Ένα οικολογικό κτήριο καταναλώνει κάτω από 15 κιλοβατώρες ρεύμα ανά τετραγωνικό για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, δηλαδή κάτω από ανάμισι €. Ένα διαμέρισμα 200 μ2 καταναλώνει κάτω από 300 € το χρόνο για φούλ άνεση θέρμανση, ψήξη και για τες ανάγκες ζεστού νερού σε σχέση με 2000 € ένα κανονικό λογικό διαμέρισμα (δε μιλάμε για τα κακοκτισμένα που πληρώνουν τόσα αλλά έχουν και κακή θερμική άνεση).
Νομίζω ότι έτσι κτήριο δεν έχει ακόμα στην Κύπρο (με μετρημένη την ενέργεια που καταναλώνει τζιαι όι μόνο λόγια τζιαι καλές προθέσεις). Υπάρχει στόχος να είναι τέτοιο το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας.
Ναι σωστά το τσιμέντο είναι καλός αγωγός της θερμοκρασίας.
Γι αυτό δεν μου αρέσουν καθόλου τα κτήρια του πανεπιστημίου Κύπρου που είναι όλο τσιμέντο Fare Face. Θα έχουν σοβαρές απώλειες!!!
@Leni
Σε ευχαριστώ ... έκανα τη διόρθωση.
@Aceras
Άμα είσαι είπες ότι είναι πολύ καλό ... ε τότε είμαι χαρούμενος !
Θα εκμεταλλευτώ δεόντως τις πληροφορίες που δίνεις.
ευχαριστώ!
Όλα εξαρτώνται από την κατασκευή
Ένα παράθυρο έχει το εσωτερικό και το εξωτερικό του μέρος. Ένα καλό ενεργειακά παράθυρο δεν επιτρέπει στη θερμοκρασία να μεταφερθεί από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτό στα ελληνικά το αποκαλούν "Θερμική γέφυρα" - Thermal Bridging στα αγγλικά.
Γι αυτό στα καλά αλουμινένια παράθυρα οι 2 πλευρές του παραθύρου είναι ενωμένες με θερμομονωτικό υλικό όπως για παράδειγμα Mica ή πλαστικό κάποιου είδους.
Με άλλα λόγια αν αγγίξει κάποιος το παράθυρο μέσα στο σπίτι το χειμώνα δεν πρέπι να είναι κρύο αν το εσωτερικό του σπιτιού είναι ζεστό.
Μια και μιλάμε για παράθυρα υπάρχουν πάρα πολλές απώλειες επίσης από τα μαρμάρινα ή μωσαϊκά περιβάζια που βάζουν κάτω από τα παράθυρα. Αγγίξτε τα το χειμώνα και θα δείτε πόσο κρύα είναι αφού ειναι καλοί αγωγοί της θερμότητας.
αλλά ακούεται μου πως για να τα κάμεις τούτα ούλλα, εννά φάεις όσα επιχειρείς να γλυτώσεις! χεχ
Μερικά σχόλια:
-ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ:Είναι επιθυμητό οι βοηθητικοί χώροι να τοποθετούνται στη βόρεια πλευρά για σκοπούς ανάσχεσης των θερμικών φορτίων.
-ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ:Ολες ανεξαιρέτως οι εξωτερικές επιφάνειες πρέπει να καλύπτονται με θερμομονωτικό υλικό,30ΜΜ εξηλεασμένη πολυστερίνη για τοίχους και σκελετό,50ΜΜ για οριζόντιες και κεκλιμμένες πλάκες,30ΜΜ σε υποστρώματα δαπέδων με επαφή το χώμα (για ψυχρά κλίματα).
-ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ:Αλουμίνια με θερμοφραγή με ειδικούς διπλούς υαλοπίνακες σε συνδυασμό με αέριο στο διάκενο.
-ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ:Η δημιουργία του φαινομένου της καπνοδόχου στα κτίρια βοηθά την μείωση της θερμικής συσσώρευσης στις μάζες του κτιρίου και επιτυγχάνεται με την δημιουργία ρευμάτων προς τα έξω κατα την διάρκεια της νύκτας. Συνεπώς τα κλιματιστικά θα ξεκινήσουν να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες με μειωμένες εσωτερικές θερμοκρασίες.
-ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ:Οι σκιεροί εξωτερικοί χώροι δημιουργούν ρεύματα κίνησης του αέρα
νοουμένου ότι οι οριζόντιες επιφάνεις δεν αντανακλούν την θερμότητα αλλά την απορροφούν.
-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ:Η γεωθερμία δεν συστήνεται για κατοικίες αλλά για μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα λόγω κόστους.Η σκίαση των ανοιγμάτων με σωστό σχεδιασμό και υπολογισμό βασισμένο στο ηλιοστάσιο και το γεωφραγικό πλάτος του τόπου είναι αρκετό για το καλοκαίρι,ενώ το χειμώνα η ηλιακή ενέργεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την θέρμανση του νερού αλλά για ενίσχυση του συστήματος θέρμανσης και μείωση της κατανάλωσης ρεύματος/πετρελαίου.
-ΓΕΝΙΚΑ:Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι ο σωστός σχεδιασμός αυξάνει το αρχικό κόστος της οικοδομής,όμως,μακροπρόθεσμα μειώνει τόσο το κόστος λειτουργείας,όσο και το κόστος συντήρησης.
Tziai prasino spiti na esieis, an den skeftesai prasina en kamneis tipote.
Μπορούμε να έβρουμε κάπου ακόμα παραπάνω λεπτομέρειες ή εισηγήσεις για κάθε ένα που τούτα τα θέματα; πχ. ποιος είναι ο πιο οικολογικός τρόπος θέρμανσης ενός σπιτιού (οι πλείστοι επαγγελματίες στην Κύπρο άμαν τους ρωτάς δεν έχουν και πολλές γνώσεις ως προς το τι είναι "πράσινο", φυσικά μπορεί εμείς να μεν ξέρουμε τα σωστά άτομα).
Τα θέματα που δεν καλύπτονται εδώ είναι κυρίως η εξωτερικές σκιάσεις είτε τεχνητές είτε με έξυπνη φύτευση φυλλοβόλων δέντρων.
Στα σχόλια θα βρεις απόψεις και από φίλους που έχουν βαθιές γνώσεις για το θέμα.
Υπόψη επίσης ότι από την 1/1/2021 μπαίνει σε εφαρμογή η ευρωπαική οδηγία και όποιος κάνει πολεοδομική αίτηση για να κτίσει το κτήριο θα πρέπει να είναι Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης με βάση το πρότυπο του Υπ Εμπορίου και Ενέργειας.