Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Κοκκινοχώρια -Μερικά περιβαλλοντικά θέματα

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα ότι έχει πολλά προβλήματα η περιοχή Κοκκινοχωριών και ότι έχω παράπονα. Ιδού ένας κατάλογος:
 1. Σκουπιδότοποι:
  Παραλιμνι - περιοχή κόκκινος κρεμμός με κλαδέματα που τα ανάβουν. Υπάρχουν κάτοικοι κοντά που κάνουν συχνά παράπονα.
  Αγια Ναπα - Κάβο Γκρέκο ο σκυβαλότοπος είναι σε προστατευόμενη περιοχή Νατούρα 2000. Ευτυχώς τώρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πριν.
  Φρέναρος - Συχνά φωτιές
 2. Καύσεις Νάυλον και ελαστικών
  Κοντά στη θάλασσα του Παραλιμνιού καίονται συχνά ελαστικά αυτοκινήτων και τα νάυλον των θερμοκηπίων
  Λάστιχα καίγονται και μέσα στη Λίμνη του Παραλιμνίου
 3. Λατομείο στον Άγιο Κενδέα
  Δόθηκε θετική γνωμάτευση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος μετά από μια συνάντηση στην οποία δεν είχε απαρτία (!) Στη Βουλή οι Κοινοτάρχες και άλλες υπηρεσίες αρνήθηκαν ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Το θέμα όμως προχωρεί. Το μοναστήρι είναι δίπλα από τη προτεινόμενη λατομική περιοχή ΚΑΙ από εκεί περνά και ο Νότιος αγωγός που μεταφέρει νερό άρδευσης στα Κοκκινοχώρια. Στην γνωμάτευση δεν γίνεται αναφορά στη μονή.
 4. Ο Πεζόδρομος του Πρωταρά
  Περνά πάνω από την άμμο και την παραλία. Από ότι είδα σε φωτογραφίες η ανάπτυξη δεν είναι τόσο ήπιας μορφής όσο άρμοζε σε έργο σε παραλία. Ελπίζω όμως να έχω καλύτερη ενημέρωση στη συνάντηση.
 5. Κτηνοτροφικές μονάδες κοντά σε οικιστικές περιοχές.
  Κάνουν συνεχώς παράπονα οι κάτοικοι της περιοχής. Φυσικά οι μονάδες ήταν εκεί από καιρό και ήρθαν τα σπίτια και τις βρήκαν. Τέτοια προβλήματα έχουμε παντού στην Κύπρο ιδιαίτερα με τις μεμονωμένες κατοικίες.
 6. Λίμνη του Παραλιμνιού
  Μπήκε Νατούρα 2000 θεωρητικά, η Υπηρεσία περιβάλλοντος ενώ απαγορεύει στους μικροιδιοκτήτες να χτίσουν, επέτρεψε ένα μέρος της που ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία να αφαιρεθεί από την ζώνη προστασίας και να κτιστούν 304 κατοικίες.
  Εδώ είναι και το φίδι Natrix Natrix Cypriaca το γνωστό νερόφιδο ή whipsnake ή grass snake για το οποίο η ΕΕ θα μας πάρει δικαστήριο αφού πέρασαν όλες οι προειδοποιήσεις.
  Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι καταπέλτης
 7. Αναφορές για μεγάλους αριθμούς ασθενών
  Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στο κέντρο του Δήμου υπάρχει ένα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών και θανάτων. Οι κάτοικοι τα έχουν με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 8. Φράγμα της Άχνας
  Αυτό το θέμα είναι για να σε κάνει να απορείς. Υπάρχει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, να παίρνουν το νερό από το αποχευτικό της Ανθούπολης, να το "αφαλατώνουν" στη Λάρνακα και το νερό να φυλάγεται στο φράγμα της Άχνας. Γιατί όλα αυτά; Μου έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρεται να παίρνει κανείς το νερό στη Λευκωσία !!!  Φαίνεται οι χωραίτες δεν ξέρουν να καλλιεργούν ...
 9. Ποταμός στο Λιοπέτρι
  Όμορφος τόπος σωστά; Τι γίνεται θα τον κτίσουμε και αυτό όπως ήδη υπάρχουν πιέσεις; Έχουν ήδη εκδοθεί άδειες ! Ενδιαφέρεται κανείς από την περιοχή; [Απάντηση1 και Απάντηση2]
 10. Παραλία Λάντα
  Είναι σωστά που δόθηκε άδεια από το Δήμο Αγίας Νάπας σε ιδιώτη να κτίσει κέντρο πάνω στη παραλία με πρόσβαση μόνο μέσω πεζόδρομου μπροστά από το κέντρο Λάντα; σχεδόν πάνω στον άμμο από ότι μου έχουν πει; Με πεζόδρομο που περνά από δασική γη για τον οποίο πάρθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών;
 11. Αποβάθρες
  Στην περιοχή Παραλιμνίου υπάρχουν παράνομες αποβάθρες που κατασκευάστηκαν από ιδιώτες. Ακόμη και πρόσφατα παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι ένας γνωστός κύριος θα έκτιζε δική του αποβάθρα μπροστά από την έπαυλή του κανένας δεν τον σταμάτησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails