Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008

Η χολή που εισπράττω για τις σπουδές στην Αγγλία

Αποφάσισα να κάνω αυτή την ανάρτηση ούτως ώστε όσους με "κατηγορούν" να τους στέλνω εδώ.

Για πολλούς φαίνεται ότι το γεγονός ότι σπούδασα στην Αγγλία είναι μεγάλο αμάρτημα.
Με βασάνισε πολύ γιατί κάποιος που διαφωνεί μαζί μου για κάτι να περιλαμβάνει και χαρακτηρισμούς που έχουν σχέση με το που σπούδασε κάποιος.

Αγγλία = πλούσιος;
Για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν ίσως, τα παλαιότερα χρόνια πιο πολύς κόσμος σπούδαζε στην Αγγλία παρά οπουδήποτε αλλού. Τα δίδακτρα ήταν αστεία χαμηλά (250 λίρες) και μπορούσες πολύ εύκολα να βρεις δουλειά για να μη χρειάζεται να σου στέλνουν λεφτά. Για όσους ενδιαφέρονται εγώ σιδέρωνα φορέματα (πάνω από την αγορά του Angel), δούλευα σε κατάστημα τα Σάββατα (Finsbury road) και έκανα διανομές σε όλη την Αγγλία μέχρι ακόμη και τη Σκωτία.
Ενα κόλπο που έκαναν πολλοί ήταν να πηγαίνεις σε διετές κολλέγιο, να μένεις μια φορά ιδία τάξη και μετά να πηγαίνεις σε πανεπιστήμιο. Ετσι όχι μόνο δεν πλήρωνες πανεπιστήμιο, αλλά σου έδιναν σχεδόν όλα τα λεφτά που χρειαζόσουν για να ζήσεις.

Όλα αυτά σταμάτησαν όταν άλλαξε η πολιτική το 1977 και άρχισαν να χρεώνουν τεράστια ποσά. Όσοι έκαναν το κόλπο μπόρεσαν να συνεχίσουν με μεταπτυχιακά ενώ οι υπόλοιποι τα μαζέψαμε και φύγαμε.
Από τότε οι αριθμοί όσον σπούδαζαν στην Αγγλία μειώθηκαν δραματικά.

Οι αναφορές μου στην Αγγλία;
Δεν τα κατάφερα ποτέ να μάθω άλλη γλώσσα! ότι βρίσκω είναι στα Αγγλικά. Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όμως με το να ερευνάς τι γίνεται στην Αγγλία. Έχουν μείνει πίσω σε τόσα πολλά περιβαλλοντικά θέματα σε σχέση με την Ευρώπη που είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις πως σχεδιάζουν να φτάσουν την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με γνώσεις, φοιτητές, καθηγητές πανεπιστημίων και οι απίστετοι και φοβεροί Bloggers! Χωρίς αυτούς δε θα τα κατάφερνα γιατί μου στέλνουν συνήθως ανώνυμα πάρα πολλές πληροφορίες για το τι γίνεται σε άλλες χώρες, απαντούν σε ερωτήματα και μου γράφουν ολόκληρες εκθέσεις.
Παραδείγματα ;
- ο Aceras με τις υψηλού επιστημονικού επιπέδου γνώσεις του για κτίρια, ενέργεια, νερό και δεν ξέρω τι άλλο, που ζει στην Ελβετία και τις διασυνδέσεις του.
- η Verity Devottee που δεν έχω ιδέα ποια είναι. Ξέρω όμως ότι ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ επιστήμονας και ευαίσθητος άνθρωπος. ΟΤΙ ΘΕΣ για τη θάλασσα.
- η Ολυμπία Neverland που και πάλι δεν γνωρίζω με τη Βιοποικιλότητα. Με έκανε να φαίνομαι πολύ καλός στις παρουσιάσεις στα σχολεία.
- Ο Αλέξης με τις πολεοδομικές γνώσεις τις Γερμανίας
- Ο Ιάκωβος Με τις γνώσεις του για τους Υδροβιότοπους

και πολλοί άλλοι. Σας ευχαριστώ όλους !!!

Τέλος
Δεν έχω πρόβλημα για τη κριτική που μου κάνουν οι άνθρωποι των αφαλατώσεων, οι κυνηγοί, οι λατόμοι, διάφοροι πολιτικοί, οι πάρα πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι κλπ.
Αυτά τα αντέχω, τα δημόσια αξιώματα συνοδεύονται και από αυτά. Όταν κάνεις κριτική πρέπει να είσαι έτοιμος και εσύ ο ίδιος να δεχτείς κριτική.
Αυτό ενοχλεί φυσικά αλλά επειδή είναι συζήτηση σε επιχειρήματα μπορείς να το χειριστείς σε όλα τα επίπεδα.

4 σχόλια:

Αντρέας είπε...

Η ανάρτηση σου άγγιξε κάτι το οποίο έχω ζήσει σχεδόν καθημερινά με την επιστροφή μου στην Κύπρο μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Έζησα και εργαστηκα σε αριθμό χωρών και λόγω εργασίας ταξίδευα πολύ συχνά. Συνεργαζόμουν με εταιρείες και κόσμο σε όλες τις ηπείρους. Αυτά όμως με τα οποία βρέθηκα αντιμέτωπος στην Κύπρο δεν τα είδα πουθενά (και όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι). Ούτε κατά προσέγγιση. Δεν μιλάμε για κριτική, μιλάμε για μίσος προερχόμενο από ανεπάρκεια, ανικανότητα, ανευθυνότητα, διαφθορά. Έγραψα και ένα σχετικό άρθρο στο ιστολόγιο Κύπριος Παρατηρητής πριν από λίγο καιρό: http://www.cyprusmonitor.eu/2008/08/30/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

Αρέθουσα είπε...

Επίτροπε μας, μη πτοήσαι από την κακοήθεια του κόσμου... Δε ξέρω ποιος και πως σου επιτίθεται, και τι πρόβλημα έχει. Ξέρω όμως ότι όποιος δε μπορεί να δέρει το γάδαρο, δέρνει το σάμα. Αγνόησέ τους. Τόσα καταλαβαίνουν, τόσα λένε. Όσα έκανες εσύ ο "αγγλοσπουδαγμένος" για την Κύπρο, αυτοί δε θα τα κάνουν έστω κι αν ζήσουν 300 ζωές... Σε ευχαριστούμε που μας ανέχεσαι...

Andreasp είπε...

Μην ακους και μην βαζεις υποψη σου κανεναν αγαπητε κ. Χαραλαμπε, να ξερεις ότι υπαρχουν άτομα που εκτιμούν την δουλεία σου. Ποτε δεν πρεπει να σκεφτομαστε τι σκεφτονται οι αλλοι και ειδικα αυτοι που λανθασμενα σκαρφιζονται λόγια για να νιωσουν περισσοτερη αυτοπεποιθηση...ειμαστε μαζι σου και σε υποστηριζουμε σε καθε σου βημα.

Καλες Γιορτες να εχεις

Ανώνυμος είπε...

ena quote pou prospathw na efarmoso sti zwi mou...diskolo nemen ala polu ortho...
''The higher we soar the smaller we appear to those who cannot fly''...
:)

Related Posts with Thumbnails