Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη λόγω των κλιματικών Αλλαγών

[Για να πάρετε το κείμενο της Δημοσιογραφικής σε μορφή Word πατάτε εδώ]

Prof Manfred Lange presentation
[Δέστε επίσης τα πιο κάτω δημοσιεύματα βασισμένα στην Εκθεση:
Το ΒΗΜΑ:
*
Το 2080 θα παλεύουν με τις πλημμύρες σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη
* Η Αθήνα θα καταναλώνει κατά 30% περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι για κλιματισμό

και
Τι έγραψε η Ελληνική Εφημερίδα τα ΝΕΑ εδώ έχει και ένα ωραίο γραφικό βασισμένο στην έκθεση τις σημερινής διάσκεψης.]
Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος:


1 Θερμοκρασία:

* Η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη στην ανατολική Ευρώπη, στις Σκανδιναβικές χώρες το χειμώνα και στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο το καλοκαίρι.

2 Θερμοκρασία γενικά – Ευρώπη:

* Οι περιοχές της Ευρώπης έχουν θερμανθεί περισσότερο (1.2°C) από το παγκόσμιο μέσο όρο (1°C).

* Οκτώ από τα 12 χρόνια μεταξύ 1996 και 2007 ήταν μεταξύ των 12 πιο ζεστών χρόνων από το 1850.

* Αυτό τον αιώνα η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1-5.5°C (καλύτερη πρόβλεψη) με τις μεγαλύτερες αυξήσεις πάνω από την ανατολική και βόρεια Ευρώπη το χειμώνα και το καλοκαίρι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα είναι στη νοτιοδυτική Ευρώπη και στη Μεσογειακή Ευρώπη.

3 Βροχόπτωση Γενικά στην Ευρώπη:

* Τον 20ο αιώνα είχαμε αύξηση της βροχόπτωσης κατά 10%-40% στη βόρεια Ευρώπη και μείωση κατά 20% σε ορισμένα μέρη της νότιας Ευρώπης.

* Μέση βροχόπτωση του χειμώνα αυξήθηκε κατά 20% με 40% στη δυτική και βόρεια Ευρώπη και πιο ξηρούς χειμώνες σε νότια και κεντρική Ευρώπη.

* Μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν αλλαγές στη βροχόπτωση στις διάφορες εποχές του χρόνου και σε περιοχές της Ευρώπης με γενική αύξηση 5-20% στη βόρεια Ευρώπη και μείωση από -5% έως -30% στη νότια Ευρώπη γύρω στο 2080-2099.

* Άλλα σενάρια είναι χειρότερα!

4 Ακραίες θερμοκρασίες στην Ευρώπη:

* Τα συμβάντα με ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι πλέον συχνά ενώ τα συμβάντα με ακραία ψηλές θερμοκρασίες είναι τώρα πιο συχνά. Η συχνότητα των ακραία ζεστών ημερών στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1880 και του 2005.

* Τα κύματα καύσωνα θα είναι πιο συχνά, πιο ακραία και μεγαλύτερης διάρκειας.

* Οι αλλαγές στις καθημερινές χειμερινές θερμοκρασίες και ο αριθμός των ημερών με παγετό και ακραία χαμηλών θερμοκρασιών προβλέπεται να μειωθεί. Αυτά τα φαινόμενα προβλέπονται πιο εμφανή στην Ισπανία, Κεντρική Ευρώπη, στις Άλπεις και στη νότια Ελλάδα.

* Γεωγραφικά η μέγιστη καλοκαιρινή θερμοκρασία προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο στη νότια Ευρώπη. Στη βόρεια Ευρώπη θα μειωθούν οι ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Σενάρια προβλέπουν ότι η Κεντρική Ευρώπη θα έχει τον ίδιο αριθμό ζεστών ημερών όσο έχει τώρα η Ισπανία και η Σικελία.

5 Ακραίες Βροχοπτώσεις:

* Στην Ευρώπη σαν σύνολο, η ένταση των εξαιρετικά βροχερών γεγονότων αυξήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια ακόμα και σε περιοχές όπου η μέση βροχόπτωση έχει μειωθεί όπως για παράδειγμα η Κεντρική Ευρώπη και η Μεσόγειος.

* Ακραίες βροχοπτώσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 17% στη βόρεια και 13% στην κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Καμιά αλλαγή στη νότια Ευρώπη.

* Ο συνδυασμός της ψηλότερης θερμοκρασίας και της μειωμένης καλοκαιρινής βροχόπτωσης αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση της ανομβρίας σε όλη την Ευρώπη. Στη νότια Ευρώπη οι μέρες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά.

* Στη νότια Ευρώπη η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς βροχή θα επεκταθεί μέχρι 1 μήνα μέχρι το τέλος του αιώνα.

6 Μόλυνση από ΄Οζον:

* Στην κεντροδυτική Ευρώπη και στη Μεσόγειο η αύξηση στη μέγιστη καθημερινή θερμοκρασία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ημερών με συγκεντρώσεις όζοντος πέραν του ορίου.

* Στη νότια και κεντρική Ευρώπη οι μέρες με συγκέντρωση όζοντος πέραν του ορίου αυξήθηκε κατά 8 ανά έτος ή 17% τα τελευταία 8 χρόνια.

7 Θαλάσσια βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα:

* Στη μεσόγειο θάλασσα η θερμοκρασία του νερού προβλέπεται να αυξηθεί και η ροή γλυκού νερού να μειωθεί.

* Ζωή ξένη προς τη μεσόγειο θα εισβάλει και θα αναπτυχθεί σ΄ αντικατάσταση των ειδών που υπήρχαν. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν θαλάσσια οικοσυστήματα και τον τύπο και δραστηριότητα των ψαράδων όταν είδη που εμπορεύονται θα επηρεαστούν.

8 Στάθμη της θάλασσας:

* Μέσα στον 20ο αιώνα η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 17cm με ταχύτητα από -0.3 mm/χρόνο έως 2.8 mm/χρόνο.

* Τα τελευταία 15 χρόνια η στάθμη ανεβαίνει κατά 3.1 mm/χρόνο!

* 1.6 εκ. άνθρωποι στην Ε.Ε. θα επηρεαστούν από την εισροή της θάλασσας στη γη μέχρι το 2080.

* Εκτός από ορισμένες περιοχές, η Μεσόγειος δε φαίνεται να υποφέρει πολύ. Αύξηση της στάθμης κατά 1.5 mm το χρόνο σε σύγκριση με 7.5 mm στη μαύρη θάλασσα και 3.4 mm στο βόρειο ατλαντικό.

* Στην περίπτωση που θα έχουμε αυξημένες εκπομπές CO2 θα πληγεί η βόρεια μεσόγειος, η βόρεια και η δυτική Ευρώπη.

* Έστω και αν θέσουμε υπό έλεγχο τις εκπομπές του CO1 η στάθμη θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το 2100.

* Αν όμως λειώσει το χιόνι στη Γροινλανδία η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 7 m και αν χάσουμε και το χιόνι στην Ανταρκτική ακόμη 5-6m.

9 Θερμοκρασία της θάλασσας:

* Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας της Ευρώπης τα τελευταία 25 χρόνια είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης τον τελευταίο αιώνα και ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερος.

* Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη στην ανατολική Μεσόγειο στη βόρεια θάλασσα, τη Βαλτική.

10 Νερό:

* Η νοτιοανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος ήδη υποφέρουν από έλλειψη νερού. Αυτές οι περιοχές θα αντιμετωπίσουν πιο συχνές ανομβρίες μεγαλύτερης διάρκειας.

* Τα υπόγεια νερά θα μειώνονται στις ακτές και στη νότια Ευρώπη με νερά να γίνονται υφάλμυρα. Αυτό θα επιταχυνθεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

11 Φυτά:

* Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα πολλά φυτικά είδη θα μετακινηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα.

* Τα δάση θα μειωθούν στο νότο και 60% των ειδών που αναπτύσσονται σε ορεινές περιοχές θα εξαφανιστούν.

12 Ερημοποίηση:

* Οι κλιματικές αλλαγές θα αυξήσουν τους κινδύνους της ερημοποίησης που ήδη έχει ξεκινήσει στη Νότια Ευρώπη και που αναμένεται να κινηθεί πιο βόρεια.

* Η μείωση της υγρασίας στο έδαφος θα δημιουργήσει προβλήματα επιβίωσης σε φυτά και μικροοργανισμούς στο έδαφος με απρόβλεπτα αποτελέσματα στη βιοποικιλότητα.
Το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της Μεσογείου (πάντα υπήρχε). Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν προγράμματα βελτίωσης της ικανότητας των εδαφών να συγκρατούν υγρασία. (p132).

* Η καταστροφή των εδαφών που ήδη είναι εμφανής σε περιοχές της Μεσογείου, σε συνδυασμό με μεγάλης διάρκειας ανομβρίες και πυρκαγιές θα αυξήσουν τους κινδύνους της ερημοποίησης.

* Σε πολλές περιπτώσεις η ερημοποίηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

13 Δάση και καλλιέργειες:

* Η μειωμένη βροχόπτωση και αυξημένη θερμοκρασία θα επηρεάσουν επίσης την ανάπτυξη των φυτών και τις εποχές καλλιέργειας.

* Στην περιοχή της Μεσογείου, λόγω του ότι η βροχόπτωση όχι μόνο θα μειωθεί αλλά θα είναι έντονη για λίγες μέρες θα χρειαστεί να επανεξεταστούν οι επιλογές των φυτών που καλλιεργούνται και οι τεχνικές.

* Λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας νερού, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του τουρισμού για παράδειγμα και της γεωργίας. Χρειάζεται προγραμματισμός.

* Θα επεκταθεί η περίοδος ξηρασίας και θα αυξηθούν κατά πολύ οι κίνδυνοι πυρκαγιών.

14 Υγεία:

* Αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων που έχουν σχέση με τη θερμοκρασία το θερμό καλοκαίρι του 2003 στην Ευρώπη είχε σαν αποτέλεσμα 70000 θανάτους.
Αν συνεχίσουν οι εκπομπές σε μεγάλους ρυθμούς αυτό θα συμβαίνει κάθε χρόνο!

* Στη Μεσόγειο αναμένονται αρρώστιες που έχουν σχέση με κουνούπια, δηλητηριάσεις φαγητών με τη σαλμονέλα ως ο πιο συχνός λόγος, dengue - αρρώστια που μοιάζει με την μαλάρια, αλλά συναντάται σε αστικές πόλεις των Τροπικών και αυξημένους αριθμούς παθογόνων οργανισμών.

15 Οικονομικές Επιπτώσεις:

* Αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε σχέση π.χ. με την ανάγκη σε ενέργεια, αγροτική παραγωγή, νερό, επιπτώσεις στην υγεία, τον καλοκαιρινό τουρισμό, οικοσυστήματα.

* Έστω και αν όλες οι εκπομπές σταματήσουν σήμερα οι αλλαγές στο κλίμα θα συνεχίζονται για πολλές δεκαετίες.

16 Δάση και Γεωργία:

* Αναμένεται 10% αύξηση της γεωργικής παραγωγής στη βόρεια Ευρώπη και 10% μείωση στη Μεσόγειο.

* Αυξημένος κίνδυνος από πυρκαγιές.

17 Τουρισμός:

* H αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη θα κάνει τις δραστηριότητες στο ύπαιθρο πιο ευχάριστες και ελκυστικές αν υπολογίσει κανείς τους καύσωνες στη Μεσόγειο και το πρόβλημα εξεύρεσης νερού.

* Αν προγραμματιστούμε σωστά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αρχή και το τέλος του καλοκαιριού μια εποχή που το κλίμα θα είναι πιο καλό.

* Υπάρχουν όμως μεγάλες πιθανότητες να μένουν στη χώρα τους για εσωτερικό τουρισμό (π.χ. Βρετανία).


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

ctheopemptou@ec.gov.cy

Http://Perivallon.eu

http://theopemptou.blogspot.com/

Σχόλια

Ο χρήστης rose είπε…
καταθλιπτικο είναι

ερωτηση:
πόση ώρα σας εδωσαν τα ΜΜΕ για το μηνυμα σας κ Επίτροπε??
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@rose
Η δημοσιογραφική αποτελείτο από 2 παρουσιάσεις των 15 λεπτών και μετά ερωτήσεις.
Το βράδυ τα δελτία ειδήσεων το παρουσίασαν και την επομένη ήταν σε όλες τις εφημερίδες και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Την Παρασκευή το απόγευμα στις 5 η τηλεόραση του ΡΙΚ θα έχει ειδικό πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές.
Ο χρήστης Marlen είπε…
18 Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων σε συνάρτηση με χρονικές κλίμακες

19 Τρόποι προσαρμογής/Αντιμετώπισης

20 Αειφόρος ανάπτυξη





Δεν είναι καταθλιπτικό. Είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων. Καταθλιπτική θα είναι η αδυναμία προσαρμογής μας στις νέες συνθήκες.
Ο χρήστης rose είπε…
Χαιρομαι για την καλυψη που ειχατε, ελπιζω μονο να μην σταματησει εδω, μακαρι να εχετε πιο μεγαλη προσβαση στα ΜΜΕ και ιδιαιτερα εκει που χρειαζεται για να ειστε αποτελεσματικος...

Πιστευω οτι χρειαζονται συντομα και τακτα ενθετα στη ροη των προγραμματων, τα οποία σε ζωνες υψηλης ακροαματικοτητας να ενημερωνουν απο την μια για την θλιβερη πρ;αγματικοτητα και απο την αλλη για τις απαραίτητες δράσεις αντιμετωπισης..
μακαρι να αυξηθει ο βαθμος επιγνωσης στον απλό ΠΟλιτη για να δημιουργήσει και απαραίτητες πιεσεις προς τις κυβερνησεις..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...