Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

Η Θάλασσα στα χέρια των Κυπρίων

Ξεκίνησα να γράφω ένα κείμενο για τη θάλασσα και παρασύρθηκα στο να καταγράψω τα πιο κάτω όσον αφορά τη κακομεταχείριση που κάναμε των κυπριακών θαλασσών:
α) Η πρώτη εκβάθυνση του λιμανιού Λεμεσού αν και εκφράστηκαν ανησυχίες και για τα νεότερα έργα που εκτελέστηκαν και εκτελούνται έχει σκορπίσει τεράστιες ποσότητες λάσπης στη περιοχή.
(β) Όταν βυθίστηκε το πλοίο Φάρσα με εκατοντάδες τόνους από το πιο βλαβερό είδος αμιάντου τη δεκαετία του '80 κλείναμε τα μάτια, αν και ακόμη 20 χρόνια μετά χρειάζονται πιέσεις για να καθαριστεί σωστά.
(γ) Κατασκευάστηκαν μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και λιμάνια χωρίς πρόνοιες για τις αποχετεύσεις των σκαφών που ακόμη καταλήγουν στη θάλασσα παρά τη σχετική απαγορευτική νομοθεσία. Στο λιμάνι Λεμεσού τα αφορούν με βυτιοφόρο παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκεί σύνδεση του αποχετευτικού. Στη περιοχή "μπάνια" στην Πάφο βγαίνουν σωστά λύματα ...
(δ) Ακόμη ρίχνουμε οικιακά λύματα πλησίον ή μέσα στη θάλασσα λόγω έλλειψης αστυνόμευσης π.χ. Κάβο Γκρέκο.
(ε) Παρά τις υποδείξεις δύο διαφορετικών μελετών με σοβαρότατες προειδοποιήσεις για τη ζημιά στο παραλιακό μέτωπο λόγω λανθασμένης χωροθέτησης και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως για μη εκτέλεση περιβαλλοντικής μελέτης, η απόφαση για κατασκευή της μαρίνας στο Ζύγι προχώρησε.
Δεν υπάρχει στον αρχικό προγραμματισμό ούτε εδώ διαχείριση των λυμάτων και ο "τοίχος" των κυματοθραυστών που θα χτιστούν για να προστατευθεί η παραλία μέχρι τη πόλη της Λάρνακας λόγω της χωροθέτησης στο Ζύγι, θα στοιχίσει εκατομμύρια.
(ζ) Σε όλες τις παραλιακές πόλεις μας, έστω και αν η τοπική οικονομία τους βασίζεται στον τουρισμό, σχεδιάζουμε αγωγούς των νερών της βροχής που καταλήγουν σε τουριστικές περιοχές λουομένων μαζί με λύματα και νερά των υπογείων πολυκατοικιών που ρίχνονται μέσα παράνομα.

Μέσα σε όλο αυτά προστέθηκε και η απόφαση για την κατασκευή μαρίνων χωρίς να γίνει η Στρατηγική Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που προβλέπει ο νόμος για τις συνολικές πρόνοιες του κυβερνητικού σχεδιασμού των μαρίνων.
Τώρα ψάχνουμε για καινούργια (και πολλά) λατομεία .... βλέπεται οι πέτρες που χρειάζονται για να κτιστούν οι μαρίνες είναι πολλές ... μα πάρα πολλές.

8 σχόλια:

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Χαράλαμπε, μην ανησυχείς. Όσο κι αν τα κάνουμε θάλασσα με τη θάλασσα, αυτή θα εκδικηθεί σύντομα. Αναμένεται αύξηση της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως λόγω του λιώσιμου των πάγων στους πόλους. Ας κτίσουν όσες μαρίνες και όσα λιμάνια θέλουν. Μακροπρόθεσμα τα τα χαίρονται μονάχα τα ψάρια και τα φύκια...

Aceras Anthropophorum είπε...

Να πάμεν να αγναντέψουμεν την ανατολή του ήλιου στο παραλιακό μέτωπο στην Λάρνακα πριν να μας βάλουν τον τοίχο μπροστά. Σε λλία χρόνια δηλαδή οι Λαρνακείς τζιαι οι Βοροκλινιώτες θα πααίννουν στην Βοκολίδαν ποτζιεί στα τούρτζικα για να νοιώσουν καθαρόν θαλάσσιον ορίζονταν.

Όταν ήρτα φέτος Κύπρον ορκίστηκα να μεν ξανάρτω καλοκαίριν. Μπορεί να καθαρίζουμεν την παραλίαν που τα ποτσίαρα, αλλά η Θάλασσα δεν είναι πλέον θάλασσα. Όπου έχει λλίον άμμον εκατάντησεν λουνα παρκ με εκατοντάδες φούσκες, σημάνσεις, πορτοκκαλιά τζιτρινα, σημαιούες να πλέουν μες το νερόν. Πλοιάρια, παιχνίθκια, πλαστικά, ελεξίπτωτα. Θόρυβος των θαλασσομοτορούων, θόρυβος των πλοιαρίων, των σπιτ μπόουτ.

Ο τοίχος μας έλειψεν τωρά, από τον Κότ στην Πύλα μέχρι την Σκάλα. Όποιος δεν αντιλαμβάννεται τι σημαίνει να μην έχεις θαλάσσιον ορίζονταν, ας πάει να πιεί έναν καφέν στον Κοτ της Πύλας.

Γιατί εν κάμνουμεν δημοψήφισμαν για το μέλλον του παραλιακού μετώπου όπως καμνει η Ελένη για το ΓΣΠ; Ας αρωτήσουν τον κόσμον εν θέλει τοίχον να δούμεν αν του αρέσκει; (άσε που μπορεί τζιαι να του αρέσκει διότι θα του πούν ότι θα έχει παραπάνω άμμον...)

Εφάαμεν την γήν, τωρά θα φάμεν τζιαι την θάλασσαν. Προσωρινά δηλάδή, όστι να μας φάει τζιείνη.

Terra Incognita είπε...

Έλα ένα γυρό που το Coral Bay Acera μου τζαι θα δεις πως καταστράφηκε η πιο ωραία παραλία της Πάφου μέσα σε μια δεκαετία.

Που 'σαι ακόμα να πάεις μια βόλτα στον παραλιακό που την Κισσόνεργα ώς τη Γεροσκήπου..
Ο τοίχος που λαλείς, στο μεγαλείο του

Verity Devotee είπε...

...
η) η ανύπαρκτη και καταλεηλατημένη 'ζώνη προστασίας της παραλίας' που συρρικνώνεται ανάλογα με την εναπόθεση...χρήματος από τους developers
θ) οι παράνομοι προβόλοι και κυματοθραύστες σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχης Γερμασόγειας και μπροστά απ'τα ξενοδοχεία και η ανύπαρκτη πρόσβαση στην παραλία
ι) η τοπιοτέχνηση της Ακτής Ολυμπίων που έλαβε χώρα προτού ολοκληρωθεί ακτομηχανική μελέτη και τα έργα 'σκληρής προστασίας' που έγιναν στη συνέχεια για να προστατεύσουν τα προηγούμενα έργα
κ) το παράνομο ψάρεμα με χλωρίνες
λ) το σκουπιδαριό που μαζεύεται με κάθε νότιο άνεμο στην παραλία της Λεμεσού, αλλά και το σκουπιδαριό που μαζεύεται στην απανεμιά απ'τους λουόμενους
μ) τα ιχθυοτροφεία που λειτουργούν με μισές άδειες ή και χωρίς, σε περιοχές που δεν θα πρεπε καν να υπάρχουν ιχθυοτροφεία
ν) σχεδιασμοί για μαρίνες και σταθμούς αφαλάτωσης στο Χα-πoτάμi πάνω από οικολογικά ευαίσθητη περιοχή λιβαδιών Posidonia oceanica
ξ) η γενική ανικανότητα των αρμοδίων αρχών να ελέγξουν ουσιαστικά την οικολογική ισορροπία -καταρχάς των περιβαλλοντικά ευαίσθητων ενδιαίτημάτων- της μικροσκοπικής κατα τ'άλλα αυτής νήσου, αλλά και γενικότερα

Και θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες αλλά το να μιλάμε για τα προβλήματα δεν θα τα επιλύσει δυστυχώς.

Theopemptou είπε...

Ετοιμάζω και την έκθεση μου για το 2008 και ότι έχεται να μου πείτε μου ειναι πολύ χρήσιμο ...

Ανώνυμος είπε...

xehasete kai to epexergasmeno nero pou kata periodous gnwrizw pws dioxetevetai se thalassies lekanes..kanenaas ma kanenas stin kypro den ekane kamia erevna gia ti diaspora twn diktwn rypansis sin perioxi k tin poiotita k sxesi aktis thalassas.
To gegonos oti i ''prostasia'' tis aktis sti thalassia perioxi lemesou germasogia ithele epanasxeidasmo kai metapioisi....

k meta leei o kabadias...thee mou ti ble xodeves gia na min se vlepoume...

Ανώνυμος είπε...

zo sti larnaca oli mou tin zoi kai san latris tis thalassas perno polles ores konta tis. apo tin mera pou thimame den exo di kati kalo na ginete stin larnaca kai stin evriteri thalasia perioxi tis larnakas.logo ton drastiriotiton me tis opies asxoloume ime se thesi na vlepo kai ton vitho tis thalassas (distixos) exo di ta panta apo nekres xelones pegmenes sto kefali.. mexri nekra delfinia skotomena me ton idio tropo i pnigmena me dixtia,vithous nekrous apo tin xlorini xalazia ktl, exo di petrelaiokilides mikres kai megales, exo di apovlita (boukalia sakoulia plastika k.a.) se axtina 1enos tetragonikou xiliometrou na petiountai sti thalassa apo plia pou barkaroun sto limani. exo mazepsi o idios apo to vitho dixtia paratimena apo asiniditous.exo kani katagelies se astinomia, tmima aliias kai alous foris.. xoris antapokrisi.paranomi aliia me 1000tropous ime 29 eton ime sto nero apo ta 12 mou kai akoma perimeno na do kati kalo gia tin thalassa pou agapo.

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

https://www.eprocurement.gov.cy/ceproc/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=247246

Παροχή υπηρεσιών για την απομάκρυνση των φυκιών από την παραλία της Λάρνακας που βρίσκεται εντός δημοτικών ορίων .

Kata ta alla i Larnaka εχει προβληματα διαβρωσης των ακτων...

Related Posts with Thumbnails