Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
- Τα Κυπριακά προβλήματα -
Η 5η του Ιούνη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια μέρα που ορίστηκε για να μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία του περιβάλλοντος και τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία του.
Στην Κύπρο, πέρα από τη λεκτική παραδοχή ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη, περιβάλλον και άνθρωποι εξακολουθούν να καταπονούνται με σοβαρά προβλήματα όπως:
Νερό: Παρά το μέγεθος του προβλήματος καθυστερεί η άμεση λήψη έστω και απλών μέτρων για μείωση της ζήτησης, πέραν από τις περικοπές. Στοιχεία δεικνύουν ότι οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από την αύξηση του πληθυσμού. Οι αφαλατώσεις υποθηκεύουν απλά το μέλλον των παιδιών μας στο πετρέλαιο. Τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων που θα έδιναν τεράστιες ποσότητες νερού βρίσκονται σε πάρα πολύ καθυστερημένο στάδιο. Η τραγική κατάσταση με το υδατικό δεικνύει για ακόμη μια φορά την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Φορέα Υδάτων.
Ενέργεια: Οι αλλαγές στις διαδικασίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι νέες επιχορηγήσεις θα δώσουν νέα ώθηση. Οι καθυστερήσεις όμως στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανεπαρκής νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων και η μη αξιοποίηση άλλων ΑΠΕ, όπως η βιομάζα και η γεωθερμική ενέργεια, θα μας κοστίσουν πολύ! Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας πέραν αυτής των λαμπτήρων. Η λογικά αναμενόμενη δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ενεργειακή πολιτική δεν έχει γίνει.
Πολεοδομικά: Η πίεση στο φυσικό περιβάλλον από τη συνεχή ανάπτυξη από τις νέες τουριστικές και οικιστικές περιοχές και τη μεμονωμένη κατοικία είναι καταστροφική. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των πόλεων περιορίζεται μόνο στον καθορισμό ζωνών και οι συνεχείς διαπλατύνσεις δρόμων σε πόλεις και βουνά δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, εφόσον οι σχετικές νομοθεσίες για την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και μέτρων για την προστασία της φύσης και των οικότοπων, που απορρέουν από Ευρωπαϊκές Οδηγίες, δεν εφαρμόζονται στον καθορισμό των Τοπικών Σχεδίων.
Πολιτικές και Στρατηγικές: Η κυβερνητική μηχανή έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων πολιτικών (π.χ. Αειφόρος Ανάπτυξη, Μείωση των Ρύπων, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κλπ), οι οποίες όμως ουσιαστικά δεν εφαρμόζονται. Το κάθε Υπουργείο εργάζεται αυτόνομα και οι αντιπαλότητες των Υπηρεσιών εμποδίζουν την εφαρμογή τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όχι μόνο επειδή απειλούμαστε από κυρώσεις, αλλά και επειδή η περιβαλλοντική πολιτική στο τέλος δεν εφαρμόζεται.
Πανίδα και χλωρίδα: Υδροβιότοποι και αλυκές έχουν καταλήξει να είναι σκουπιδότοποι χωρίς καμιά φροντίδα, οι δηλητηριάσεις ζώων καθημερινή πρακτική, μέσα στη λίμνη της Ορόκλινης σχεδιάζεται δρόμος μαζί με άλλα έργα, η Πολεοδομία επιμένει να περάσει δρόμο μέσα από το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας και το δάσος της Ακαδημίας, περιοχή Νατούρα 2000 του Κάβο Γκρέκο είναι σκουπιδότοπος. Η έλλειψη διαχείρισης είναι εμφανής.
Κλιματικές αλλαγές: Βρισκόμαστε σε περιοχή του πλανήτη που θα πληγεί περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές. Με την ετοιμασία της Έκθεσης για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης θα πρέπει να ετοιμαστεί τάχιστα και μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στην οικονομία του τόπου. Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έχουν ληφθεί ακόμη.
Σχόλια
Μία κίνηση που τόσο πολύ προωθείται από τις αρχές, για να πληρώνουμε υποτίθεται φθηνότερο ρεύμα, ενώ θα παίζουμε την ίδια ώρα κορόνα-γράμματα την υγεία των παιδιών αυτού του τόπου.
Η Κύπρος μπορεί να γίνει πρότυπο χώρας που βασίζεται σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, και να αποδείξει παγκόσμια ότι είναι δυνατή η ενέργεια χωρίς να βιάζουμε το περιβάλλον, εννοώ την αιολική και την ηλιακή ενέργεια που άφθονη μας έχει δοθεί...
Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.Υπήρξε μια πρόταση από τους επαΐοντες τεχνοκράτες(όπως οφειλαν),απορρίπτεται από την πολτική ηγεσία και τέλος.
Άλλωστε πως θα διεκδικήσουμε την μη ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία?
Προχωρήστε το θέμα και επείγει! Είμαι σίγουρος ότι ειδικά εμείς η νέα γενιά του τόπου, θα αγκαλιάσει την προσπάθεια!!!
ορισμένα βήματα θα γίνουν γιατί έχουμε πάρει λεφτά από την ΕΕ. Τα σοβαρά θέματα όμως παραμένουν. Εχω εγνοια για το πως θα χειριστούν το θέμα οι κρατικές υπηρεσίες.