Χαίρομαι πραγματικά που το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει αρχίσει αυτό τον διάλογο για τις κλιματικές αλλαγές.
Δυστυχώς φαίνεται ότι όχι μόνο μας αφορά, αλλά και ότι βρισκόμαστε σε μια από τις περιοχές της γης όπου θα υποστούμε μερικά από τα χειρότερα επακόλουθα των κλιματικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση της βροχόπτωσης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και ενώ για τόσα χρόνια αναφορές στις κλιματικές αλλαγές έκαναν μόνο οι επιστήμονες, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το διάσημο βίντεο του, η έκθεση του Στερν στη Μεγάλη Βρετανία, οι συζητήσεις στα Ηνωμένα Έθνη και οι εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τον καιρό, έχουν πείσει και τον πιο δύσπιστο πολίτη ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα αλλά και ότι πρέπει να δράσουμε τώρα.
Και οι πολίτες έδρασαν! Ποιος θα πίστευε πριν λίγα χρόνια για παράδειγμα ότι στις πρόσφατες εκλογές στην Αυστραλία το κυβερνών κόμμα θα έχανε τις εκλογές λόγω των θέσεων του για τις κλιματικές αλλαγές που ήταν ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας;
Μέσα από αυτό τον προβληματισμό για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου έχουν δυστυχώς αναβιώσει και οι φωνές υπέρ των πυρηνικών σταθμών.
Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και πάλι μας αφορά όσο κανένα άλλο Ευρωπαίο γιατί βρισκόμαστε δίπλα από την Τουρκία που προγραμματίζει μια ολόκληρη σειρά από πυρηνικούς σταθμούς. Το επίπεδο ποιότητας λειτουργίας των σταθμών, η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρη η Τουρκία είναι σε σεισμογενή περιοχή μάς κάνει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο.
Αγαπητοί φίλοι,
Για να έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε από άλλους να πάρουν μέτρα, θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να δράσουμε.
1. Θα πρέπει να αναληφθεί μια μεγάλη εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας και ενημέρωσης του κοινού.
2. Να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα πρέπει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης οι διαδικασίες να είναι τελειωμένες και να ξεκινά η εγκατάσταση.
3. Να αρχίσει το συντομότερο η εξέταση της ενεργειακής απόδοσης μεγάλων κτηριακών συγκροτημάτων και η άμεση λήψη μέτρων.
4. Να διοριστεί υπεύθυνος ενέργειας σε κάθε κυβερνητικό κτήριο με στόχο την εξέταση μέτρων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
5. Η φορολόγηση των οχημάτων και η άδεια κυκλοφορίας τους να βασίζεται στην εκπομπή ρύπων.
6. Να εισαχθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα Μέσα Μαζικών Μεταφορών.
Ο πιο πάνω κατάλογος μέτρων δεν είναι εξαντλητικός. Αποδεικνύει όμως ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να εισηγηθώ όπως η Κύπρος αναθέσει σε ομάδα επιστημόνων την ετοιμασία έκθεσης αναφορικά με τις επιπτώσεις που προβλέπεται να έχουν οι κλιματικές αλλαγές στη χώρα μας.
Σχόλια