Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλωτή αφαλάτωση

Έχω κάνει έρευνα στο ίντερνετ για πλωτή μονάδα αφαλάτωσης και δεν βρήκα να έχει κάνει κάποιος οτιδήποτε ενδιαφέρον. Υπάρχει φυσικά μονάδα ρωσικής κατασκευής που εργάζεται με πυρηνκή ενέργεια και ακόμη μια μικρή στην Ελλάδα που εργάζεται με αιολική ενέργεια αλλά μικρής δυνατότητας για να εξυπηρετεί τα νησιά.
Ερωτηματικά για πλωτή μονάδα:
  • ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πλωτής ;;;;;; Γιατί κάθε λίγα χρόνια κάποιος επανφέρει την πλωτή;
  • χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού! Πως θα γίνει αυτή η τροφοδότηση; θα υπάρχει γεννήτρια και πετρέλαιο; θα έχει μέρος από ανανεώσιμες πηγές;
  • πως θα διοχετεύεται το νερό στο σύστημα υδροδότησης; Τι κατασκευές θα γίνουν στις παραλίες;
  • αφού θα είναι πλωτή δεν θα μπορούμε να έχουμε καλή διοχέτευση του νερού με πολύ ψηλή αλατότητα που θα επισρέφεται στη θάλασσα. Πως θα λυθεί αυτό για να προστατευθεί ο βυθός;
  • πόσα θα στοιχίζει το νερό από τέτοια μονάδα;
  • Γιατί δεν έγινε Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον;

Ερωτήματα πολλά που χρειάζεται να εξεταστούν.

Σχόλια

Ο χρήστης Haris είπε…
Κύριε Θεοπέμπτου, είμαι φοιτητής από τα Λέυκαρα. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εδώ έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις στα προβλήματα που αναφέρετε, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και είναι σίγουρα πρόβλημα των πολιτών αυτό (για λόγους εξοικονόμησης) αλλά και της πολιτείας.
Παρακαλώ όπως πάρετε σοβαρό αυτό το πρόβλημα διότι χρίζει άμεσης λύσης.
Ο χρήστης Κώστας Ανδρέου είπε…
Συμφωνώ απόλυτα με τον Χάρη και πιστεύω ότι η πλωτή αφαλάτωση είναι λύση προσωρινή. Το υδατικό είναι τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο και ίσως μεγαλύτερο και από το ίδιο το Κυπριακό πρόβλημα κατά την γνώμη μου.
Δυστυχώς χωρίς μακροχρόνια υδατική πολιτική (και όταν λεω μακροχρόνια εννοώ πάνω από 10 χρόνια) ότι μέτρα και να πάρουμε είναι καταδικασμένα.

Θυμάμαι χρονιές που το νερό ήταν λίγο και είχαμε νερό στο σπίτι (Λάρνακα) 1-3 φορές την εβδομάδα. Την επόμενη χρόνια είχαμε την τύχη να βρέξει όποτε εκείνο το έτος είχαμε νερό καθημερινά. Ακόμα, μου φαίνεται ότι αφορά το νερό που παρέχετε στην τουριστική βιομηχανία του δίνουμε άλλοθι-βλέπε γήπεδα γκολφ. Δεν λέω να μην γίνουν, απλά να γίνουν με λίγο περισσότερη σκέψη. Μου φαίνετε ότι παμε από την μια άκρη στην άλλη.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καιρός αλλάζει και οι εναλλαγές ανομβρίας και περιόδου βροχών θα είναι πιο έντονες είτε μας αρέσει είτε όχι. Περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα (όπως τα Λεύκαρα ) θα επηρεαστούν πιο άμεσα από έλλειψη νερού και οι συνέπειες γνωστές από εκεί και πέρα.

Ένα δυνατό νομικό πλαίσιο για το υδατικό και περιβάλλον γενικότερα νομίζω θα είναι προς όφελος του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας του τόπου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που μερικές εταιρίες του τόπου έδειξαν ενδιαφέρον σε εθελοντική βάση, απλά είναι η γνώμη μου ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι αρκετό αλλά τους δίνει και μαξιλαράκι χωρίς να αλλάξουν πραγματικά την εταιρική αντιμετώπιση τους για το περιβάλλον.
Ευχαριστώ τον Χαρη και κ. Χ. Θεοπέμπτου για το κέντρισμα και απολογούμαι αν οι σκέψεις μου είναι λίγο σποραδικές.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Κώστας

p.s.
¨Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού¨
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Όλα όσα λέτε είναι σωστά επειδή προυποθέτεται ότι το νερό που έχουμε το διαχειριζόμαστε σωστά. Μα ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα:
1 Κάνουμε νερό "δώρο" σε τιμή πιο χαμηλή από ότι το αγοράζουμε σε γήπεδο γκολφ επιχειριματεία και επιτρέπουμε άντληση υπογείων νερών για άλλο γήπεδο.
2 Υπάρχουν δίκτυα υδροδότησης με πέραν του 50% απώλειες. Αν δεν πιστεύεται διαβάστε την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας.
3 Δεν πληρώνουμε το νερό στην αξία του όπως απαιτεί η ΕΕ.
4 Διαφορετικές περιοχές της Κύπρου έχουν διαφορετική τιμολόγηση.
5 Έχουμε πολιτική για ανάπτυξη γηπέδων γκολφ που θα παίρνουν νερό από από τα αποχετευτικά συστήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τους γεωργούς αντί άλλου νερού.
6 Κτηνοτροφικές μονάδες π.χ. χοιροστάσια έχουν καταστρέψει τα υπόγεια νερά αλλά δεν τους υποχρεώνουμε να κάνουν επεξεργασία των λυμάτων τους γιατί θα ακριβώσει το κρέας και τα σουβλάκια του λαού! (Βλέπε Ορούντα - Μένοικο)

Και πολλά άλλα ....
Επομένως η αφαλάτωση έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ