Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι επερχόμενες αυξήσεις της ΑΗΚ

Αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, ανάμεσα τους και για όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, θα προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας στην οποία συζητήθηκε το θέμα των νέων διατιμήσεων ηλεκτρισμού και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές, ο πρόεδρος της Επιτροπής  και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι στόχος της εγγραφής αυτού του θέματος ήταν να ενημερωθούμε για όλες τις διεργασίες που γίνονται σε σχέση με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ.

«Έγινε παρουσίαση του σκεπτικού της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ για την παροχή μιας δίκαιης διατίμησης του ηλεκτρισμού προς τους καταναλωτές», είπε σημειώνοντας ότι απασχόλησε κυρίως το θέμα της αύξησης που θα προκύψει για όσους σήμερα χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές,  για τους γεωργούς, τα μικρά νοικοκυριά και τους δήμους.

Ενώ, όπως είπε, θα υπάρξει γενικότερη μείωση στους λογαριασμούς των υπολοίπων καταναλωτών, σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών θα υπάρξει αύξηση «την ώρα που το κόστος για την ΑΗΚ η ΡΑΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθεί με τις νέες διατιμήσεις γύρω στο 11%».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαιρέτισε την απόφαση της ΡΑΕΚ να μειώσει τα έσοδα της ΑΗΚ κατά 11%. «Αυτό σημαίνει άμεσα σοβαρά οφέλη προς πολλές κατηγορίες καταναλωτών σε σχέση με μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού ρεύματος κάτι που θα εφαρμοστεί από το Μάιο του 2017», δήλωσε.

Ανέφερε ωστόσο ότι κάποιες κατηγορίες καταναλωτών επηρεάζονται αρνητικά. «Είναι άδικο για τα νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές. Κάποιοι τους είχαν σπρώξει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις να βάλουν αυτούς τους θερμοσυσσωρευτές. Είναι άδικο τώρα να έρχεσαι και να τους λες ότι ‘ξέρεις αυτά που σας είχα υποσχεθεί, όταν η ΑΗΚ ήταν έμπορας, τώρα αλλάζει και θα πρέπει να πληρώνετε 40 ή 42% πιο ψηλή τιμή ηλεκτρισμού».

«Άρα αυτό το θέμα πρέπει να εξεταστεί και νομίζω ότι και αυτή η κατηγορία θα μπορέσει να ικανοποιηθεί σε σχέση με τη μη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Αύξηση φαίνεται να προκύπτει, ανέφερε, και στην κατηγορία των γεωργοκτηνοτρόφων με το κόστος άντλησης νερού από γεωτρήσεις, να αυξάνεται, και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που θα πρέπει να προστατευθούν, είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η ΡΑΕΚ εξέδωσε ρυθμιστική απόφαση σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 550 εκ. ευρώ ποσό το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με το 2015.

Στη βάση της απόφασης αυτής, είπε,  η ΑΗΚ διενήργησε μελέτη για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η απλοποίηση, η μείωση των διατιμήσεων οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των επιτρεπομένων εσόδων κάθε έτους από 30 σε 11 και ενιαία χρέωση των πελατών της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την μελέτη, είπε, καταργείται η αυξητική κλιμακωτή χρέωση με βάση της κιλοβατώρα. Θα υπάρξει διαχωρισμός του κόστους ηλεκτρισμού στη θερινή περίοδο και τους υπόλοιπους μήνες και σε ώρες αιχμής και μη αιχμής αλλά και επιβολής ενιαίας χρέωσης, πρόσθεσε.

Θα προκύψουν, είπε, μειώσεις σε εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες σε χαμηλή και μέση τάση μέχρι περίπου 16% και μεγαλύτερες μειώσεις στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ενώ θα προκύψει αύξηση στους οικιακούς καταναλωτές στον οδικό φωτισμό και στους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η αύξηση για τους θερμοσυσσωρευτές θα φτάσει μέχρι το 42%. Για τους οικιακούς καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά διμηνία στο 22% και για τις υδραντλίες που χρησιμοποιούν οι αγρότες στο 6% κάτι που προκαλεί δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις, είπε.

Αντίθετα, είπε, οι καταναλωτές με κατανάλωση από 500 κιλοβατώρες τη διμηνία θα έχουν μείωση μέχρι 8%.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, ζητούμε όπως μέχρι το Μάιο του 2017 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατιμήσεις, το Υπουργείο Εμπορίου η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ συνεργαστούν έτσι ώστε οι νέες διατιμήσεις να μην αυξήσουν τελικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως σε νοικοκυριά με μειωμένη κατανάλωση, στους χρήστες θερμοσυσσωρευτών και υδραντλιών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στα νοικοκυριά και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές από την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής στο 40%.

Παρόλο που είναι θετικό μέτρο, είπε, η μείωση των εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 στα 550 εκ. ευρώ, εντούτοις αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία το να επωμιστούν αυτό το βάρος οι χρήστες θερμοσυσσωρευτών ή οι γεωργοί και τα νοικοκυριά. Θα πρέπει να τύχει βελτίωσης η πρόταση της ΑΗΚ, είπε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τέτοιου είδους αυξήσεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι με την προώθηση των θερμοσυσσωρευτών έχουμε φτάσει σε περίπου 20 χιλιάδες καταναλωτές να έχουν εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές, συνήθως σε διαμερίσματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μια μελέτη της ΑΗΚ, η οποία προτείνει μια αύξηση πέραν του 42% σε αυτούς τους καταναλωτές που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή.

Για την πρωτοφανή αυτή αύξηση, είπε δεν έχουμε πρόταση από την ΑΗΚ για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Είπε επίσης ότι πολλές εταιρείες που προμηθεύονταν και πουλούσαν θερμοσυσσωρευτές θα κλείσουν.

Τέτοιες αυξήσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται ξαφνικά, αλλά πρέπει να δίνονται κίνητρα και χρόνο στον κόσμο να δεχθεί τέτοια αύξηση και υπάρχει και περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και τα θέματα που αφορούν την πυρόσβεση  και πυροπροστασία  εντός των βιομηχανικών περιοχών και τους νέους κανονισμούς για το Ταμείου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι κατατίθεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ