Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Οι επερχόμενες αυξήσεις της ΑΗΚ

Αύξηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, ανάμεσα τους και για όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, θα προκύψει από τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Ενέργειας στην οποία συζητήθηκε το θέμα των νέων διατιμήσεων ηλεκτρισμού και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές, ο πρόεδρος της Επιτροπής  και βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι στόχος της εγγραφής αυτού του θέματος ήταν να ενημερωθούμε για όλες τις διεργασίες που γίνονται σε σχέση με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ.

«Έγινε παρουσίαση του σκεπτικού της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ για την παροχή μιας δίκαιης διατίμησης του ηλεκτρισμού προς τους καταναλωτές», είπε σημειώνοντας ότι απασχόλησε κυρίως το θέμα της αύξησης που θα προκύψει για όσους σήμερα χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές,  για τους γεωργούς, τα μικρά νοικοκυριά και τους δήμους.

Ενώ, όπως είπε, θα υπάρξει γενικότερη μείωση στους λογαριασμούς των υπολοίπων καταναλωτών, σε αυτές τις κατηγορίες των καταναλωτών θα υπάρξει αύξηση «την ώρα που το κόστος για την ΑΗΚ η ΡΑΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθεί με τις νέες διατιμήσεις γύρω στο 11%».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαιρέτισε την απόφαση της ΡΑΕΚ να μειώσει τα έσοδα της ΑΗΚ κατά 11%. «Αυτό σημαίνει άμεσα σοβαρά οφέλη προς πολλές κατηγορίες καταναλωτών σε σχέση με μειωμένες τιμές ηλεκτρισμού ρεύματος κάτι που θα εφαρμοστεί από το Μάιο του 2017», δήλωσε.

Ανέφερε ωστόσο ότι κάποιες κατηγορίες καταναλωτών επηρεάζονται αρνητικά. «Είναι άδικο για τα νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές. Κάποιοι τους είχαν σπρώξει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις να βάλουν αυτούς τους θερμοσυσσωρευτές. Είναι άδικο τώρα να έρχεσαι και να τους λες ότι ‘ξέρεις αυτά που σας είχα υποσχεθεί, όταν η ΑΗΚ ήταν έμπορας, τώρα αλλάζει και θα πρέπει να πληρώνετε 40 ή 42% πιο ψηλή τιμή ηλεκτρισμού».

«Άρα αυτό το θέμα πρέπει να εξεταστεί και νομίζω ότι και αυτή η κατηγορία θα μπορέσει να ικανοποιηθεί σε σχέση με τη μη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε.

Αύξηση φαίνεται να προκύπτει, ανέφερε, και στην κατηγορία των γεωργοκτηνοτρόφων με το κόστος άντλησης νερού από γεωτρήσεις, να αυξάνεται, και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που θα πρέπει να προστατευθούν, είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η ΡΑΕΚ εξέδωσε ρυθμιστική απόφαση σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 550 εκ. ευρώ ποσό το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με το 2015.

Στη βάση της απόφασης αυτής, είπε,  η ΑΗΚ διενήργησε μελέτη για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού το κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η απλοποίηση, η μείωση των διατιμήσεων οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των επιτρεπομένων εσόδων κάθε έτους από 30 σε 11 και ενιαία χρέωση των πελατών της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την μελέτη, είπε, καταργείται η αυξητική κλιμακωτή χρέωση με βάση της κιλοβατώρα. Θα υπάρξει διαχωρισμός του κόστους ηλεκτρισμού στη θερινή περίοδο και τους υπόλοιπους μήνες και σε ώρες αιχμής και μη αιχμής αλλά και επιβολής ενιαίας χρέωσης, πρόσθεσε.

Θα προκύψουν, είπε, μειώσεις σε εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες σε χαμηλή και μέση τάση μέχρι περίπου 16% και μεγαλύτερες μειώσεις στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ενώ θα προκύψει αύξηση στους οικιακούς καταναλωτές στον οδικό φωτισμό και στους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η αύξηση για τους θερμοσυσσωρευτές θα φτάσει μέχρι το 42%. Για τους οικιακούς καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά διμηνία στο 22% και για τις υδραντλίες που χρησιμοποιούν οι αγρότες στο 6% κάτι που προκαλεί δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις, είπε.

Αντίθετα, είπε, οι καταναλωτές με κατανάλωση από 500 κιλοβατώρες τη διμηνία θα έχουν μείωση μέχρι 8%.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, ζητούμε όπως μέχρι το Μάιο του 2017 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατιμήσεις, το Υπουργείο Εμπορίου η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ συνεργαστούν έτσι ώστε οι νέες διατιμήσεις να μην αυξήσουν τελικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κυρίως σε νοικοκυριά με μειωμένη κατανάλωση, στους χρήστες θερμοσυσσωρευτών και υδραντλιών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στα νοικοκυριά και στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές από την ενδεχόμενη αύξηση της τιμής στο 40%.

Παρόλο που είναι θετικό μέτρο, είπε, η μείωση των εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 στα 550 εκ. ευρώ, εντούτοις αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία το να επωμιστούν αυτό το βάρος οι χρήστες θερμοσυσσωρευτών ή οι γεωργοί και τα νοικοκυριά. Θα πρέπει να τύχει βελτίωσης η πρόταση της ΑΗΚ, είπε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τέτοιου είδους αυξήσεις.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι με την προώθηση των θερμοσυσσωρευτών έχουμε φτάσει σε περίπου 20 χιλιάδες καταναλωτές να έχουν εγκαταστήσει θερμοσυσσωρευτές, συνήθως σε διαμερίσματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μια μελέτη της ΑΗΚ, η οποία προτείνει μια αύξηση πέραν του 42% σε αυτούς τους καταναλωτές που δεν έχουν εναλλακτική επιλογή.

Για την πρωτοφανή αυτή αύξηση, είπε δεν έχουμε πρόταση από την ΑΗΚ για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Είπε επίσης ότι πολλές εταιρείες που προμηθεύονταν και πουλούσαν θερμοσυσσωρευτές θα κλείσουν.

Τέτοιες αυξήσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται ξαφνικά, αλλά πρέπει να δίνονται κίνητρα και χρόνο στον κόσμο να δεχθεί τέτοια αύξηση και υπάρχει και περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η Επιτροπή συζήτησε επίσης και τα θέματα που αφορούν την πυρόσβεση  και πυροπροστασία  εντός των βιομηχανικών περιοχών και τους νέους κανονισμούς για το Ταμείου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι κατατίθεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails