Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτιές σε δάση .. δεν το ήξερα

Διάβαζα τη μελέτη Οι πυρκαγιές στα δάση και στην ύπαιθρο μέσα από τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2000-2012  του Τάκη Τσιντίδη, Αναπληρ. Διευθυντής Τμήματος Δασών και πρώτη φορά συνειδητοποίησα το μεγεθος των εκάσεων που καίγονται λόγω των μεμονομένων κατοικιών!
Με βάση το πιο κάτω πίνακα οι πιο πολλές εκτάσεις καίγονται λόγω, των ηλεκτρικών καλωδίων 1330εκτ,  κακόβουλα925εκτ και τρίτο στη σειρά οι μεμονωνομένες κατοικίες 859εκτ


Αιτίες Δασικών πυρκαγιών %
Ποσοστό %
Έκταση που κάηκε εκτάρια
Γεωργικές δραστηριότητες
27 %
686
Εκδρομείς/Ταξιδιώτες/από δρόμους
18 %
194
Κακόβουλες (σκόπιμες)
17 %
925
Φυσικά αίτια (κεραυνοί)
13 %
10
Μεμονωμένες κατοικίες
9 %
859
Στρατιωτικές δραστηριότητες (κυρίως βολές)
4%
272
Αστοχίες ηλεκτροφόρων συστημάτων
4 %
1330
Κάψιμο σκυβάλων (παλιοί σκυβαλότοποι)
3 %
32
Κυνήγι
2 %
9
Άλλες αιτίες
3 %
20

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μην είδατε τον Επίτροπο;

Την Παρασκευή ήταν η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και η υπογραφή του διορισμού των νέων Επιτρόπων και εγώ δηλαδή.
Πρέπει να πω ότι πριν γίνω Επίτροπος πριν 2 χρόνια σχεδόν, δεν είχα ούτε κοστούμι ούτε γραβάτες εκτός από μια κόκκινη που δεν θυμάμαι που τη βρήκα. Στο ΑΤΙ ήμουν πάντα με jeans, swetshirts και παπούτσια της γυμναστικής.
Παρασκευή πρωί έβαλα το καλό μου κοστούμι και ξεκίνησα για τη δουλειά. Στο δρόμο όμως το σαραβαλάκι μου με πρόδωσε! Μεσα στη κίνηση της Μακαρίου, η μηχανή δούλευε αλλά δεν προχωρούσε. Άκουσα πολλά @#&** αλλά τι να έκανα; Το gearbox τα τίναξε!
Κατάφερα να το βάλω στην άκρη, μετά από αρκετή ώρα λόγω traffic ήρθε και η οδική βοήθεια και πάμε μαζί στο γκαράζ του Honda. Καιγόμουν να πάω δουλειά, ο οδηγός όμως της οδικής βοήθειας με έπαιρνε αλλού, μετά από λίγο σταμάτησα να τον ρωτώ "γιατί πας απ' εδώ;" ήθελε να τσεκκάρει όλες τις γκόμενες στο κέντρο!
Πέρασε πολλή ώρα ώσπου να πάμε στον Άγιο Δομέτιο ...
Το αυτοκίνητο έμεινε στο γκαράζ "£200 λίρ…

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους.
Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο.
Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην αγορ…

Σφαγή χωρίς αναισθητικό όλες οι πληροφορίες

15/04/2020: Ψηφίστηκε αναβολή της συζήτησης για μια εβδομάδα Επειδή παίρνω πολλά μηνύματα για το θέμα θα βρείτε πιο κάτω το τροποποιητικό νομοσχέδιο όπως ήρθε στη Βουλή. Εμείς σαν Κίνημα Οικολόγων έχουμε ήδη τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτή την αλλαγή. Μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι. Τη Δευτέρα 13/04/2020 έπρεπε να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αλλά δεν ...
Σχετικό βίντεο για την μέθοδο εδώ
https://youtu.be/KezHKbUzy0A Το άρθρο 15 το προτείνεται να αλλάξει στον “περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμο του 46/1994” τώρα αναφέρει:
Υποχρεωτική αναισθησία15.-(1) Η σφαγή ζώων δεν επιτρέπεται να γίνεται, εκτός αν πριν από την έναρξη της αφαίμαξης τα ζώα αναισθητοποιηθούν επαρκώς με την εφαρμογή μιας μεθόδου αναισθησίας η οποία θα συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 16.
(2) Στην περίπτωση σφαγής πουλερικών, Κανονισμοί μπορούν να καθορίσουν ως υποχρεωτική την αναισθησία πριν από την έναρξη της αφαίμαξης και μπορούν να περιέχουν τέτοιες ρυθμιστικές ή άλλ…