Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Πρίν αγοράσετε ελαστικά αυτοκινήτου

Από την 1η Νοεμβρίου όλοι οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς ελαστικών στην Κύπρο έχουν την υποχρέωση να συνοδεύουν όλα τα ελαστικά που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιουλίου με ειδική σήμανση παρόμοια με αυτή που υπάρχει για τα ενεργειακά προϊόντα.
Ο Κανονισμός 1222/2009 της ΕΕ σχετικά με τη σήμανση των ελαστικών ψηφίστηκε πριν τρία χρόνια αλλά έδωσε διορία τρία χρόνια στους κατασκευαστές για να προλάβουν να συμμορφωθούν.
Η ειδική σήμανση ενημερώνει με εύκολο τρόπο τον καταναλωτή για τρία σημαντικά θέματα που αφορούν το ελαστικό με την κλίμακα  A, B, C, D, E, F G:


TyreLabel
Κατανάλωση καυσίμου :
Αυτή έχει σχέση με την αντίσταση που προβάλει το ελαστικό στο δρόμο και όσο πιο μικρή είναι αυτή τόσο πιο λίγη θα είναι και η κατανάλωση καυσίμων του αυτοκινήτου. Η κατηγορία Α έχει μέχρι και 9% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου από την G

Συμπεριφορά σε βρεγμένο δρόμο: 
Πολύ σημαντικό μέρος των προδιαγραφών ενός ελαστικού εφόσον αυτό έχει μεγάλη σχέση με την ασφάλεια οδήγησης σε βρεγμένο δρόμο και καλύτερο φρενάρισμα.

Θόρυβος: 
Αυτό αφορά το θόρυβο που κάνει το ελαστικό στο δρόμο. Στη σήμανση αναγράφεται το επίπεδο του θορύβου σε dB (ψηλός αριθμός σημαίνει ψηλό θόρυβο). Για εύκολη όμως αναγνώριση δίπλα από τον αριθμό υπάρχουν και τρεις καμπύλες, αν μόνο η μια είναι μαυρισμένη τότε το ελαστικό δεν κάνει πολύ θόρυβο, με δύο μαυρισμένες πιο πολύ και με τις τρεις μαυρισμένες είναι θορυβώδες!

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ότι σταδιακά ορισμένα ελαστικά θα απαγορεύεται η πώληση και η κατασκευή τους στην ΕΕ όπως για παράδειγμα τα ελαστικά με χαρακτηριστικό G δε θα υπάρχουν στην αγορά το Νιόβρη του 2014 και τα F το Νιόβρη του 2016.

Παρόμοιοι περιορισμοί θα εφαρμοστούν και σε άλλα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη πιο πάνω σήμανση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτικοί με τις αγορές τους γιατί η πιο πάνω σήμανση δεν έχει σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του ελαστικού όπως για παράδειγμα την ποιότητα του, τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε λάσπη και χιόνι ή σε στροφές.

Ο πιο πάνω Κανονισμός εξαιρεί ορισμένα εξειδικευμένα ελαστικά από τη σήμανση με όλα τα άλλα να πρέπει να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία. Έτσι δεν θα αγοράζουμε γουρούνι στο σακκί.
Μέχρι τώρα, ήταν τόσο παράξενοι οι κωδικοί πάνω στα ελαστικά που ακόμα και κάποιος ψαγμένος δυσκολευόταν να καταλάβει ποιο ελαστικό έχει καλύτερες προδιαγραφές....

Related Posts with Thumbnails