Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Θα Καθαρίσουμε την Κύπρο άραγε ?

Ή Καθαρίζουμε την Κύπρο
η Clean Up Cyprus
η Lets Do It !

η οτιδήποτε άλλο επικρατήσει θα είναι ο τίτλος της εκστρατείας που θα κ΄νουμε πολλοί μαζί στις 29/09/2012 για να καθαρίσουμε την Κύπρο.
Σκέφτομαι να κάνω και ένα ξεχωριστό Blog για αυτό.
Αφήστε την μέρα ανοικτή ... ο τόπος σας χρειάζεται !

Τα άμεσα προβλήματα που με βασανίζουν τώρα:
  1. Χρειάζονται έμπιστα άτομα σε κάθε επαρχία να οργανώσουν την επαρχία τους
  2. Χρειάζεται ένας ηλεκτρονικός και εύκολος τρόπος να σημειώνουν όσοι βρίσκουν ακάθαρτους τόπους σε χάρτη με GPS όπως αυτό του fixcyprus.com και δεν ξέρω να το κάνω
  3. Χρειάζεται τρόπος να περνούν οι διάφοροι εθελοντές τα στοιχεία τους για να εκδώσουμε όσο πιο αυτόματα γίνεται τα πιστοποιητικά συμμετοχής
  4. Χρειάζονται γάντια και σακκούλες για όσους βγουν έξω να καθαρίσουν - σε χιλιάδες !
  5. Εταιρείες να μεταφέρουν τα υλικά σε ανακύκλωση ή σκουπιδότοπο
  6. εταιρείες να πληρώσουν τις διάφορες αγορές και χυμούς
  7. οργανώσεις, εταιρείες και όλα τα οργανωμένα σύνολα να αναλάβουν περιοχές για να καθαρίσουν.
  8. λεωφορεία για να μεταφέρουν κόσμο στο σημείο καθαρισμού και πίσω
  9. Κάποιο να μας σχεδιάσει το λογότυπο
  10. και πολλά άλλα
μπορεί να γίνει;
θα ενδιαφερθεί ο κόσμος να βγει έξω να καθαρίσει;
θα ενδιαφερθούν οι σπονσορες ?

αυτά και πολλά άλλα κυκλοφορούν στο μυαλό μου.

Εχω δυο αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν και δε θέλω τρίτη :(

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο για την πρωτοβουλία! Βρήκατε την πρώτη εθελόντρια σας! Μακάρι να είχαμε 10,000 σαν εσάς στην Κύπρο!!

Νίκος Λαζάρου είπε...

έχει καιρό που το μιλούμε στον αλμυρά. εσύ θα είσαι η αφορμή να το δοκιμάσουμε επιτέλους.

Μαρία είπε...

Πολύ ωραία ιδέα και μακάρι να μην είναι μόνο μια μέρα τον χρόνο. Γιατί να μην αναλάβει α) ο κάθε δήμος την περιοχή του β) μικρότερες κοινότητες μέσω των κοινοταρχών. Π.χ. ο καθένας να δηλώσει ποιες περιοχές τους θέλουν καθάρισμα, να βρουν εθελοντές-κατοίκους και να αναλάβει η κάθε κοινότητα τον συντονισμό της περιοχής της με κάποια βοήθεια απο εσάς; Δλδ οι κάτοικοι οι ίδιοι να αναλάβουν ευθύνη καθαριότητας στην περιοχή που μένουν. Επίσης αρκετοί δήμοι έχουν τα δικά τους φορτηγά που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα σκουπίδια κτλ

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Αυτή τη φορά έχω βοήθεια και θα το κάνω. Μάλιστα η μια η κοπέλλα διοργάνωσε 2 φορές στο παρελθόν.
Χρειάζεται να βρούμε και τους τόπους που θα στείλουμε τον κόσμο που θα ενδιαφερθεί να καθαρίσει και πολλά άλλα ...
Σύντομα θα ζητήσω να κάνετε επίσημα δήλωση !!!!

Τάσος Αναστασίου είπε...

Μόλις βρέθηκε ακόμα ένας εθελοντής! Και μάλιστα άνεργος. Σε μερικά σήμεία, μάλιστα, εκτός από το σημείο της καθαριότητας δηλαδή, όπως το λογότυπο ή οι εταιρίες μεταφοράς, νομίζω πως θα μπορούσα να βοηθήσω: Έχω κάποια άτομα υπ' όψιν μου με τα οποία θα μπορούσα να επικοινωνήσω αν θέλετε και να σας μεταφέρω το ενδιαφέρον που μπορεί να επιδείξουν για το θέμα.

Lilia είπε...

Πολύ καλή ιδέα! Θα μπορούσε και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος να συμμετέχει/να το προωθήσει στους εθελοντές του!

Bananistanos είπε...

Δεν θέλω να σας απογοητέυσω αλλά για να καθαρίσει η Κύπρος πρεπει να γίνει εκστρατεία που τες 29/9/2012 ως τες 29/09/2013! Λογω ποδηλάτου καλύπτω σχεδόν όλους τους δρόμους μεταξύ χωριων των Επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας. Οι αυτοσχέδιοι σκυβαλότοποι είναι εκατοντάδες(είδικα αν πιάσεις αγροτικούς δρόμους), σε κουρβες, χωράφκια, λαξιες... και μεταξύ αυτών κατα μήκος των δρόμων βρίσκεις τα πάντα, εκτός από τα κλασσικά νάυλα, τενεκεδάκια, μπουκάλια και πτώματα γάτων και σκύλων, βρίσκεις οικιακές συσκευές, στρώματα, έπιπλα, κουγκριά και άλλα απόβλητα οικοδομών και κατεδαφίσεων,...κ.α.

Τάσος Αναστασίου είπε...

@ Bananistanos Αγαπητέ φίλε, να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. Λίγη θέληση χρειάζεται, να οργανωθούμε και να βρεθούν άτομα που να καλύψουν τις περιοχές. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και ομαδοποιώντας τις περιοχές, όπως για παράδειγμα αν γινόταν ένα συνεργείο (λιγάκι μεγάλο βέβαια) για την Πιτσιλιά, ένα για τη Μαραθάσα κλπ. και - φυσικά - καταγράφωντας τους χώρους που χρειάζονται καθάρισμα. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαν να επιστρατευτούν προκαταρκτικά κάποιοι εθελοντές οι οποίοι (ειδικά αν είναι άνεργοι όπως εγώ), να κάνουν μια βόλτα πεζοί ή με το ποδήλατο (το οποίο χρησιμοποιούμε και οι 2 μας - εγώ κι εσύ, όπως λες)και να καταγράψουν αυτούς τους χώρους! Πιστεύω, με λίγα λόγια, πως χρειάζεται μια ομάδα ατόμων που απλά να έχει θέληση, αισιοδοξία, όρεξη και σωστή οργάνωση.

ιων σκεπτικός είπε...

Παρώωωωων, ή μάλλον παρ΄΄οοοοντες.... θα μιλήσω με τους συνεργάτες μου και θα τα πούμε.

Α τζιαι εκτός που την καθαριοτητα σε κάμπους, χωριά και λαγκάδια να δω τους αρχηγούς τζιαι ποδοσφαιριστές τζιαι οπαδούς των ομάδων όχι μόνο να πογιατίζουν τα αισχρά συνθήματα που λερώνουν τοίχους, αλλά να φροντίζουν να μην ξαναγραφτούν.

Επίτροπε, ίσως θα πρέπει ένας από τους στόχους μας να είναι μεχρι την εκστρατεία και μετά την εκστρατεία καθαριότητας να έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες που να επιτρέψουν τη διατήρηση της καθαριότητας τουλάχιστο σε μεγάλο βαθμό.

antidrasi25 είπε...

μπορώ να σας στέλνω σε τακτά διαστήματα, αν το επιθυμείτε, συντεταγμένες με σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα με μπάζα, σκουπίδια κτλ.
Τα σίδερα τα μαζεύουν (= εισόδημα)

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Οχι να ξεχάσετε ότι προσφερθείκατε!!
Όσι έχετε ήδη φωτογραφίες και συντεταγμένες έκανα μια σελίδα στο Facebook για τουτο το σκοπό μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Εδω:
http://www.facebook.com/CleanUpCyprus

Δημήτρης Ηλιάδης, Δημήτρης Σταύρου και Γιώργος Μιλής (Ομάδα Διαχείρισης της FixCyprus.com) είπε...

Πάρα πολύ καλή προσπάθεια και μακάρι να γίνουν θεσμός τέτοιες ενέργειες. Δηλώνουμε και εμείς εθελοντές (τρείς), ο καθένας στην επαρχία του.
Σε ότι αφορά την αναφορά και κατηγοριοποίηση των χώρων που χρήζουν καθαριότητας, προτείνουμε να γίνει χρήση της ίδιας της υπηρεσίας FixCyprus.com που αναφέρει ο κύριος Θεοπέμπτου, δεδομένου ότι είναι άλλη μια εθελοντική προσπάθεια.

Με αυτόν τον τρόπο, οι χώροι θα κατηγοριοποιούνται άμεσα στις Διοικητικές Περιοχές στις οποίες ανήκουν και θα έχουμε πρόσβαση όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοτικών Αρχών που έχουν ήδη συνδεθεί με την υπηρεσία για λήψη αναφορών. Αν κάποια αναφορά προλάβουν να την αντιμετωπίσουν οι Αρχές, πολύ ωραία. Αν όχι, τότε οι ίδιοι οι εθελοντές θα προβαίνουν σε καθαρισμό και θα ενημερώνουν την υπηρεσία με σχόλιο (για το ποιός) και επιλογή της ετικέτας "Έχει επιλυθεί" κάτω από την κάθε αναφορά.

Όλες οι αναφορές δημοσιεύονται αυτόματα σε facebook και twitter λογαριασμούς της υπηρεσίας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, αναλαμβάνουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να δημοσιεύονται και στη σελίδα στο facebook που δημιούργησε ο κύριος Θεοπέμπτου.

Επίσης, είμαστε σε διαδικασία επέκτασης της υπηρεσίας σε περιοχές πέραν των Δήμων. Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό, πέρα από την ύπαρξη της τεχνολογικής λύσης, είναι η συμμετοχή των πολιτών και των Αρχών. Εδώ είναι που χρειάζεται η συμβολή όλων μας στο να ενημερώσουμε και να απαιτήσουμε από τις Αρχές να κάνουν συστηματική χρήση τέτοιων καναλιών επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε και πάλι για την πρωτοβουλία και καλή δύναμη στους εθελοντές!

AthensSallonica είπε...

Αρκετά καλή ιδέα αλλά πιστεύω πως η ανάγκη για μια καθαρή Κύπρο δεν είναι στιγμιαία αλλά συνεχής. Καλές όλες αυτές οι πρωτοβουλίες για καθαριότητα της Κύπρου κ.λ.π αλλά γιατί να μην προσπαθήσουμε να ξεριζώσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του; Είμαι οδηγός όπως και χιλιάδες άλλοι, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι δεν είμαι ασυνείδητη οδηγός. Δεν μου αρέσει που το αναφέρω αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι τα πράγματα. Έχω πολλούς φίλου καπνιστές οι οποίοι όμως είναι αδιάφοροι. Δεν λέω ότι φταίνε μόνο οι καπνιστές αλλά "αφού κάνεις που κάνεις το κακό και καπνίζεις δεν είναι ανάγκη να το πετάς από το παράθυρο, λες και αν κάνεις την κίνηση να το βάλεις στο σταχτοδοχείο που βρίσκεται στο αμάξι είναι ξεφτίλα. Υπάρχουν και αμάξια που δεν έχουν σταχτοδοχεία σου λέει κάτι αυτό! Ε.Λ.Ε.Ο.Σ. Ένα άλλο θέμα είναι και όλοι αυτοί που ανοίγουν το παράθυρο και νομίζουν ότι επειδή είναι ο χώρος δημόσιος δεν ενδιαφέρεται κανείς. Να φανταστώ ότι στο σπίτι τους έτσι τα πετάνε; Θεωρώ ότι καλές όλες οι εκστρατείες αλλά πως πείθεις κάποιον να σταματήσει να πετάει πράγματα γενικότερα.

Γιώργος (εκ μέρους ομάδας ΛΥΣΗ) είπε...

Κύριε Θεοπέμπτου, η πρωτοβουλία σας έχει βρει θετική ανταπόκριση στην ομάδα ΛΥΣΗ που ιδρύθηκε μέσα από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook και αποτελείται από άτομα με καταγωγή από τη Λύση Αμμοχώστου αλλά και φίλους (μέχρι στιγμής αριθμεί 700 περίπου μέλη). Ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικεί ο καθένας από τα μέλη, θα λάβει μέρος στην καθαριότητα των σημείων που θα υποδειχτούν.
Ως παράδειγμα, κάποια από τα μέλη εξέφρασαν την επιθυμία να αναλάβουν την καθαριότητα της περιοχής γύρω από το εξωκλήσι του Αγίου Ευθυμιανού (Φηνιανού) στον Κόρνο, που πιθανόν δεν καλύπτεται από αρμόδιους φορείς καθαριότητας.
Καλή αρχή!

Related Posts with Thumbnails