Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2010

Άμα έχεις πυρετό ... CYANNA - Shine

Έχει πολλές μέρες που είμαι πολλά άρρωστος, κάθομαι παλαβωμένος με ψυλούς πυρετούς και μηδέν ενέργεια.
Μέσα σε όλο αυτό το κακό με έπιασε μια μανία να βρω ποιο είναι αυτό το τραγούδι και το βρήκα!
Είναι το ελληνικό συγκρότημα CYANNA και ο τίτλος του: Shine. Είναι από αυτά που τραγουδώ στο αυτοκίνητο ...
Enjoy ... γιατί εγώ δεν μπορώ στην κατάσταση που είμαι ... όμως βελτιώνομαι συνεχώς!

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Ηλεκτρισμός

[Από τον ΠΟΛΙΤΗ - Πολύ ωραία γραμμένο .. όλοι τα γνωρίζουν ... και  δεν έχω εντυπωσιαστεί από τον προγραμματισμό μας]
Αν οι αναγνώστες δεν θέλουν να τρέφουν φρούδες ελπίδες, να έχουν υπόψη τους ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει ανοδική τάση τα επόμενα χρόνια, ακόμα και αν το φυσικό αέριο εισαχθεί το 2014, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός. Κυρίως για τους ακόλουθους λόγους (υπάρχουν και άλλοι):

Πρώτον, έχει ήδη εγκριθεί από τη ΡΑΕΚ η επιβολή αύξησης 1,5% στους λογαριασμούς από την 1/1/2011 και πρόσθετου 1,5% από το 2012.

Δεύτερον, το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Από το 2013, μάλιστα, το κόστος αυτό θα πολλαπλασιαστεί, καθώς η ΕΕ θα καταργήσει την ευχέρεια των κρατών μελών να εκπέμπουν δωρεάν ένα σημαντικό αριθμό τόνων ρύπων και θα επιβάλλει την αγορά κάθε τόνου ρύπων που θα εκπέμπεται. Η Κύπρος ζήτησε μεν αναβολή, αλλά ακόμα και αν αυτή εγκριθεί, θα είναι απλώς μια... αναβολή.

Τρίτον, η Κύπρος υποχρεούται από την ΕΕ να αυξήσει κατά πολύ την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους, γιατί η ενέργεια αυτή είναι ακριβότερη από τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Οι κρατικές επιδοτήσεις για παραγωγή ΑΠΕ ήδη κοστίζουν ακριβά στους καταναλωτές και θα κοστίσουν περισσότερο, αφού η ΕΕ θα αυξάνει προοδευτικά το ποσοστό της πράσινης ενέργειας στο σύνολο της κατανάλωσης. Συνεπώς, θα αυξάνεται - σε πολλές χώρες της ΕΕ - και το κόστος της επιδότησης στο συνολικό κόστος του ηλεκτρισμού.

Τέταρτον, δεν αναμένεται μείωση του λειτουργικού κόστους της ΑΗΚ σε βαθμό που να μειωθεί το κόστος παραγωγής, ούτε και προβλέπεται, τουλάχιστο τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, να υπάρξει πίεση στην τιμή της κιλοβατώρας από την είσοδο στην παραγωγή ρεύματος ανταγωνιστών της ΑΗΚ.


ΧΡΥΜΑ
Κωδικός άρθρου: 930626,
ΠΟΛΙΤΗΣ - 22/02/2010, Σελίδα: 12

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Η αξία ενός δέντρου

Το Τμήμα Δασών όρισε φέτος την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου σαν Εβδομάδα του Δέντρου, μια εβδομάδα που η εκπαίδευση τη γιόρτασε με τελετές και γιορτές. Μια καλή συνήθεια γιατί η αγάπη όλων μας για τα δέντρα ξεκίνησε ακριβώς από τέτοιες δραστηριότητες στα παιδικά μας χρόνια. Έχουμε όμως συνειδητοποιείσει τι ακριβώς μας προσφέρει ένα δέντρο;
 1. Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύει τον άνθρακα στο ξύλο του και ελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο. Γι αυτό το λόγο τα δέντρα είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των κλιματικών αλλαγών, γι αυτό το λόγο το θέμα συζητήθηκε η αποδάσωση περιοχών της Βραζιλίας, της Ινδονησίας και του Κογκό στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Αναφορά στο πρωτόκολλο του Κιότο.
 2. Τα φυλλώματα του δέντρου βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τα εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια.
 3. Στις πόλεις, η σκιά του δέντρου σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα κρατεί και τα δύο σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι μειώνεται δραστικά η δυνατότητα παραγωγής του βλαβερού όζοντος που χρειάζεται καυσαέριο και ψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί. Παράλληλα ο συνδυασμός δέντρων και θάμνων στην άκρια των αυτοκινητόδρομων μειώνει το θόρυβο που φτάνει στα σπίτια. Ένα μέτρο που ενώ είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό εμείς το παραγνωρίζουμε.
 4. Τα φύλλα του δέντρου απορροφούν τη ενέργεια των σταγόνων βροχής, το νερό πέφτει απαλά στο χώμα και έτσι αποτρέπεται η διάβρωση. Παράλληλα οι ρίζες των δέντρων συγκρατούν το χώμα και εμποδίζουν τη διάβρωση. Γι αυτό το λόγο η πρώτη έγνοια στα καμένα δάση είναι η προστασία της περιοχής από τη διάβρωση γιατί αν αφεθεί η βροχή να παρασύρει το εύφορο έδαφος δεν θα μπορεί να αναγεννηθεί η περιοχή.
 5. Μετά από μια βροχή, το στρώμα από ξηρά φύλα κάτω από το δέντρο εμποδίζει την εξάτμιση και κρατεί το έδαφος υγρό. Έτσι υπάρχει χρόνος για να απορροφήσει η γη την υγρασία και να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά.
 6. Μέσω μιας βιολογικής επεξεργασίας τα φυλλώματα κάτω από τα δέντρα μετατρέπονται σε λίπασμα και αναπτύσσονται και μύκητες όπως για παράδειγμα τα αγαπημένα μας μανιτάρια. Γι αυτό όσοι τα μαζεύουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην ανασκαλίσουν το χώρο γιατί ο μύκητας στο κάτω μέρος που μας δίνει τα μανιτάρια θα καταστραφεί.
 7. Τα φυλλώματα προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά διαφορετικά είδη ζωής όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα σε πουλιά να κτίζουν φωλιές σε ασφαλισμένο μέρος.
 8. Ορισμένα δέντρα παράγουν καρπούς εύγευστους για ορισμένα σημαντικά είδη όπως τη μοναδική στην Ευρώπη φρουτονυκτερίδα [Rousettus aegyptiacus] του νησιού μας η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική εφόσον μεταξύ άλλων κάνει και τη διανομή των σπόρων για εξάπλωση του δέντρου – διασπορά.
Υπάρχει όμως μεγάλη ανησυχία για την δυνατότητα των δέντρων και της κυπριακής φύσης γενικότερα αν θα αντέξουν ή όχι τις αλλαγές του κλίματος στην Κύπρο.
Η παρατεταμένη ξηρασία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές σε περισσότερο από το 6% των κρατικών δασών. Από την άλλη όμως οι πολιτικές που εφαρμόζουμε καταστρέφουν και μειώνουν συνεχώς το αστικό πράσινο, άσχετα αν αυτό μας προσφέρει τόσα πολλά.

[Άφησα τίποτα πίσω;  Με βάση αυτά τα στοιχεία θα γίνει ένα μικρό animation 30 δευτερολέπτων που θα δείτε σε όλους τους σταθμούς...]
[01/04/2010 - με βάση το κείμενο αυτό έγινε ένα φιλμάκι που έπρεπε σε 30" να τα μεταφέρει όλα !
Δέστε το: 


Born to Travel

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010

Great White Pelican -dead !

Μέσα στις λίμνες με επεξεργασμένο νερό του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων της Ανθούπολης έχουν εδώ και καιρό τοποθετηθεί ψάρια.
Όπως και σε όλες τις λίμνες των αποχετευτικών συστημάτων στην Κύπρο έτσι και εδώ ήρθαν πουλιά.
Εδώ όμως εγκαταστάθηκε και ένας ωραίος μεγάλος πελεκάνος ο οποίος έτρωγε ψάρια από τις λίμνες. Μαζί ήρθαν και άλλα πουλιά.
Ο πελεκάνος συνήθισε τους εργάτες, άμα πλησίαζαν στις λίμνες για δουλειά πετούσε έξω από το σταθμό και μετά επέστρεφε.
Όλα αυτά μέχρι την πρώτη μέρα κυνηγίου ....Τα πουλιά τα αναγνώρισε η Χριστίνα Ιερωνυμίδου την οποία περιμένουν πολλοί αγώνες όταν με το καλό επιστρέψει στην Κύπρο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να αγαπούν τόσο πολύ τον τόπο τους.
Χριστίνα σε ευχαριστώ πολύ!

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Ένας λόγος γιατί ακούω τελευταίος το τηλέφωνο !

Το βίντεο εν άσχετο και δεν μου αρέσει αλλά δεν μου αρέσουν ούτε τα live. Δεν βρήκα άλλο που να ακούγεται καλά ... Τους έχω δει 4 φορές ζωντανά και κάθε φορά μου έπαιρνε μια βδομάδα να επανέλθει η ακοή μου.
To be played at maximum volume ! Μες το αυτοκίνητο δε ....

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Sike - αυτά έχουν οι Διοξίνες !

Στην Κύπρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις διοξίνες προέρχεται από τις ελεύθερες καύσεις μια και δεν έχουμε πολλές βιομηχανίες.
Η Κύπρος έχει υπογράψει τη συνθήκη της Στοκχόλμης, περάσαμε ένα νόμο τον οποίο όμως δεν εφαρμόζουμε αφού παντού ανάβουν φωτιές και οι σκυβαλότοποι καίγονται συχνά. Και ούτε έχει εκδοθεί ποτέ το διάταγμα που προβλέπει ο νόμος για τιμωρία όσων παρανομούν. Απαγοεύεται μεν αλλά δεν έχει ποινές !
Οι ελεύθερες καύσεις στο ύπαιθρο, οι δασικές πυρκαγιές (ένας λόγος ανησυχίας για τις φωτιές στην Ελλάδα) είναι οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών διοξινών.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι διοξίνες από τη μητέρα περνούν στο βρέφος μέσω του βρεφικού γάλακτος και του πλακούντα.
ΌΜΩΣ καμιά μελέτη δεν συστήνει να σταματήσει ο θηλασμός. Απλά πρέπει να περιορίσουμε την εκπομπή διοξινών γενικά.

Street lights in a German village

A village in Germany is pioneering a method of saving energy and reducing carbon emissions by switching off the street lights at night.

But local residents can use their mobile phones to turn the street lights back on again for 15-minute periods whenever they want.
Steve Rosenberg visited Doerentrup in north-west Germany to see how it works

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Geology tour και καλή παρέα

Η δουλειά μου έχει και τα τυχερά της.
Στις 06/02/2010 πήγα μετά από πρόσκληση μια μεγάλη εκδρομή σε διάφορα σημεία της Κύπρου με επίκεντρο τη γεωλογία της. Μαζί μας το προσωπικό των Κυπριακών Προτύπων που οργάνωσε την εκδρομή και ο πρώην διευθυντής του Γεωλογικού.
Εξαιρετική παρέα, νέα παιδιά όλο ενέργεια !
Πήγαμε σε ένα ποταμό έξω από την Κλήρου, μετά στο μεταλλείο Μιτσερού, σε ένα χώρο με πετρώματα από λάβα, στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας όπου ο διευθυντής μας υποδέχθηκε και μας έκανε και ξενάγηση και μετά στον Αμίαντο.
Ο ποταμός στην Κλήρου (άρεσε μου πολλά δεν ήθελα να φύγω !)
[Από τον ΠΟΛΙΤΗ] Ο ποταμός της Μαρούλενας
Κάνοντας μια βόλτα στην κοίτη του ποταμού της Μαρούλενας στην περιοχή του Καλού Χωριού Κλήρου, στην πραγματικότητα περπατάς στον πυθμένα της Τηθύoς - τρία χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα! Τα πετρώματα στις όχθες του ποταμού δεν είναι παρά λάβες που ανέβηκαν στο βυθό της Τηθύος από τα έγκατα της γης και οι οποίες, έχοντας θερμοκρασία 1.200° C και ερχόμενες σε επαφή με το παγωμένο νερό, στερεοποιήθηκαν, δημιουργώντας τα σκουρόχρωμα πετρώματα που συναντούμε σήμερα στο Τρόοδος. .....Μιτσερό, Σκουριώτισσα Αμίαντος
Μια πραγματικά αξέχαστη μέρα ... παιδιά σας ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ !

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Τα Βιολογικά προϊόντα στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα επειδή συμβάλουν στην προστασία των φυσικών πόρων μας, στη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων, καθώς επίσης τους τρόπους με τους οποίους βοηθά στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Ευρωπαϊκή Ένωση προκήρυξε το περασμένο Δεκέμβριο διαγωνισμό λογότυπου το οποίο κέρδισε ένας γερμανός φοιτητής.
Το λογότυπο αυτό θα γίνει από την 01/07/2010 υποχρεωτικό για όλα τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται μέσα στην ΕΕ και εθελοντικά για όσα εισάγονται από τρίτες χώρες.
Στην Κύπρο οι βιολογικές καλλιέργειες είναι μειωμένης έκτασης παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον.
Επίσης μέσα στα πλαίσια των Πράσινων Συμβάσεων το Υπουργείο Υγείας όταν ζήτησε το 2009 με δημόσιες προσφορές να αγοράσει βιολογικά προϊόντα δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα βιολογικά προϊόντα είναι πολλοί αφού:
· Παράγονται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, συνθετικών λιπασμάτων και ορμονών.
· Παράγονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά από μη Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
· Δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χημικά κατάλοιπα, ενισχύοντας έτσι την φυσική του άμυνα, και μειώνοντας τις πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων.
· Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και θρεπτικά στοιχεία αφού ακολουθούν αβίαστα τις απαραίτητες διαδικασίες ανάπτυξης και ωρίμανσης.
· Έχουν αξιολογηθεί ως γευστικά καλύτερα

Είναι με βάση τα πιο πάνω που η Ευρωπαϊκή Ένωση τα προωθεί με το σύνθημα "Προστατεύω τη φύση – Ζω καλά" εφόσον φύση και καταναλωτές έχουν πολλά να κερδίσουν.

Στις φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο βιολογικές καλλιέργειες αποφεύγεται η χρήση συνθετικών χημικών ουσιών και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Η παραγωγή των προϊόντων ακολουθεί τις φυσικές διαδικασίες και φυσικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωρίμανσης και εποχικότητας.
Οι καταναλωτές έχουν πολύπλευρα οφέλη από την επιλογή βιολογικών προϊόντων που αφορούν τόσο τη δική τους ατομική υγεία αλλά και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αφού στις βιολογικές καλλιέργειες εφαρμόζονται τεχνικές αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ενέργειας που απαιτείται.
Η σύγχρονη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα επεξεργασμένων προϊόντων όπως γαλακτοκομικά, χυμούς φρούτων, παιδικές τροφές, δημητριακά προγεύματος, προ-μαγειρευμένα φαγητά, καφέδες, μακαρόνια, ελαιόλαδο ακόμα και καλλυντικά και ρούχα.

Η βιολογική καλλιέργεια έχει μέλλον στην Κύπρο αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, αλλά θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα στους γεωργούς εφόσον η καλλιέργειες αυτές απαιτούν νέες τεχνικές και γνώσεις.

Χρυσταλλένη Κώστα και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος
From Various

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Η αγάπη μας για το νερόφιδο Natrix Natrix Cypriaca

Σπάνιο είδος μας απειλεί με δίκες η ΕΕ εμείς ...
 1. Στο φράγμα του Ξυλιάτου βάλαμε ψάρια, τρώνε από όλα, φάγανε τα αλγη στα οποία ζούσαν βατράχοι χάθηκε η τροφή του φιδιού και χάθηκε και το φίδι. Η νέα εφεύρεση είναι η εισαγωγή του Αμερικάνικου fresh water lobster που τρώει τα πάντα !
 2. Στη Λίμνη του Παραλιμνιού θα πρέπει να κάθεστε πριν διαβάσετε τι γίνεται, έτοιμοι;
  Έχει γίνει πίστα να τρέχουν με μοτόρες
  Πετούν και ανάβουν ελαστικά αυτοκινήτων
  Πετούν σκουπίδια από κατασκευές (μπάζα) και διάφορα άλλα απόβλητα
  Έδωσε άδεια η κυβέρνηση σε ένα ιδιώτη [στους υπόλοιπους απαγορεύει] να κτίσει 304 κατοικίες μέσα στη Λίμνη αφού πρώτα αφαιρέθηκε η περιοχή από Προστασία της Φύσης. Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων ειδικά για το φίδι σε σχέση με τα 304 οικόπεδα είναι εδώ - αξίζει να τη διαβάσετε.
  Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατήγγειλε την υπόθεση στην Επίτροπο Διοικήσεως η οποία ετοίμασε μια έκθεση "καυστική"
  Η ειδικός [ Dr. Birgit Blosart ]που συμβούλευε την κυβερνηση για το νερόφιδο έχει στείλει επιστολή σε όλους ότι δεν μπορεί να προστατευθεί το νερόφιδο με την δημιουργία 304 κατοικιών, ο χώρος που μένει δεν αρκεί.
[Τα αρχεία μου σχετικά με τη Βιοποικιλότητα εδώ]

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2010

Γεωλόγοι, δασολόγοι και εγώ ο ανυπόμονος

Ίσως να έχει να κάνει και με τη σπουδή μου όπου ο χρόνος μετριέται με εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, ορισμένα χιλιοστά θεωρούνται χάλια και αν είναι δευτερόλεπτα γελάς.
Άμα συζητώ με δασολόγους και ιδιαίτερα με γεωλόγους δεν τα καταφέρνω ιδιαίτερα αν είναι κάποιας ηλικίας γενικά δεν ... επικοινωνούμε!

Οι Γεωλόγοι:
Δεν καταλαβαίνω τι τους διδάσκουν, αλλά τουλάχιστον αυτοί με τους οποίους μιλώ τελευταία νοιώθουν περήφανοι για τον πλούτο που αφαιρούμε από τη γη μας. Είτε αυτό είναι λατομεία είτε μεταλλεία είναι περήφανοι και όπως μου είπε και ο τελευταίος πρέπει να "μένουν οι τρύπες σαν ιστορικά μνημεία για το τι έχουμε πετύχει".
Δηλαδή ένας που σπουδάζει γεωλόγος μαθαίνει πως να εντοπίζει και να αφαιρεί υλικά από τη γη; αυτός είναι ο σκοπός; και αμα τα βρούμε είμαστε και περήφανοι άσχετα αν η ζημιά που προκαλούμε είναι ανεπανόρθωτη, είμαστε ΟΚ βγάλαμε υλικά; και κυρίως πολλά λεφτά;
Το άλλο πρόβλημα είναι αυτό του χρόνου που είναι στο άλλο άκρο από τα δικά συνηθισμένα,  "μην ανησυχείς σε 50 με 80 χρόνια θα είναι καλά και εδώ !" Ε, άμα μου λεν να μην ανησυχώ και η φύση θα επανέλθει δαιμονίζουμε. Φυσικά θα επανέλθει αμα την αφήσεις ήσυχη, ειναι ομως αυτό δυνατό; οι νέες καιρικές συνθήκες θα το επιτρέψουν; δεν πρέπει να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε έστω και λίγες από τις ζημιές που κάναμε; Ε άμα είσαι γεωλόγος δεν ανησυχείς,  κάποτε μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια θα είναι πάλι καλά ....

Οι δασολόγοι:

Γιατί τόσο βάρβαρο το κλάδεμα; .... "μα πρέπει να παίρνουμε και ξύλα από τα δέντρα, οι εγγλέζοι γι αυτό φύτευαν ευκαλύπτους άλλωστε, έννεν μόνο για να απορροφούν τα νερά"
Γιατί να μη φυτεύουμε δέντρα;  "το σκάψιμο του λάκκου, το πότισμα και η φροντίδα μετά εν πελάς. Ενώ αμα ρίξεις σπόρο εν πιο απλό ... γι αυτό μην τους βάλεις πάνω να θέλουν να κάμνουν δεντροφυτεύσεις, ενναν πελάς για λλόου τους ύστερα"
Μα καλά τωρά να δώσουμε ένα κομμάτι δάσους με τόσα πολλά και μάλιστα μεγάλα δέντρα ; .... "ε; πιο είναι το πρόβλημα σου; αφού εν να δώσουν γη αλλού να τη φυτέψουμε ποιον εν το πρόβλημα;"

Είπα τα  ... εσυγκαρατήθηκα και δεν έγραψα πολλά .... αλλά πρέπει να πω ότι οι νέοι εν πολλά διαφορετικοί ...
Για τους αγαπημένους μου Ακαδημαϊκούς θα αφιερώσω κάποτε μια ολόκληρη και πιο μακροσκελή ανάρτηση αφού είπαμε, είναι οι αγαπημένοι μου ....

From 2010-02-06_Cyprus_Geology

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Κοκκινοχώρια -Μερικά περιβαλλοντικά θέματα

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα ότι έχει πολλά προβλήματα η περιοχή Κοκκινοχωριών και ότι έχω παράπονα. Ιδού ένας κατάλογος:
 1. Σκουπιδότοποι:
  Παραλιμνι - περιοχή κόκκινος κρεμμός με κλαδέματα που τα ανάβουν. Υπάρχουν κάτοικοι κοντά που κάνουν συχνά παράπονα.
  Αγια Ναπα - Κάβο Γκρέκο ο σκυβαλότοπος είναι σε προστατευόμενη περιοχή Νατούρα 2000. Ευτυχώς τώρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πριν.
  Φρέναρος - Συχνά φωτιές
 2. Καύσεις Νάυλον και ελαστικών
  Κοντά στη θάλασσα του Παραλιμνιού καίονται συχνά ελαστικά αυτοκινήτων και τα νάυλον των θερμοκηπίων
  Λάστιχα καίγονται και μέσα στη Λίμνη του Παραλιμνίου
 3. Λατομείο στον Άγιο Κενδέα
  Δόθηκε θετική γνωμάτευση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος μετά από μια συνάντηση στην οποία δεν είχε απαρτία (!) Στη Βουλή οι Κοινοτάρχες και άλλες υπηρεσίες αρνήθηκαν ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Το θέμα όμως προχωρεί. Το μοναστήρι είναι δίπλα από τη προτεινόμενη λατομική περιοχή ΚΑΙ από εκεί περνά και ο Νότιος αγωγός που μεταφέρει νερό άρδευσης στα Κοκκινοχώρια. Στην γνωμάτευση δεν γίνεται αναφορά στη μονή.
 4. Ο Πεζόδρομος του Πρωταρά
  Περνά πάνω από την άμμο και την παραλία. Από ότι είδα σε φωτογραφίες η ανάπτυξη δεν είναι τόσο ήπιας μορφής όσο άρμοζε σε έργο σε παραλία. Ελπίζω όμως να έχω καλύτερη ενημέρωση στη συνάντηση.
 5. Κτηνοτροφικές μονάδες κοντά σε οικιστικές περιοχές.
  Κάνουν συνεχώς παράπονα οι κάτοικοι της περιοχής. Φυσικά οι μονάδες ήταν εκεί από καιρό και ήρθαν τα σπίτια και τις βρήκαν. Τέτοια προβλήματα έχουμε παντού στην Κύπρο ιδιαίτερα με τις μεμονωμένες κατοικίες.
 6. Λίμνη του Παραλιμνιού
  Μπήκε Νατούρα 2000 θεωρητικά, η Υπηρεσία περιβάλλοντος ενώ απαγορεύει στους μικροιδιοκτήτες να χτίσουν, επέτρεψε ένα μέρος της που ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία να αφαιρεθεί από την ζώνη προστασίας και να κτιστούν 304 κατοικίες.
  Εδώ είναι και το φίδι Natrix Natrix Cypriaca το γνωστό νερόφιδο ή whipsnake ή grass snake για το οποίο η ΕΕ θα μας πάρει δικαστήριο αφού πέρασαν όλες οι προειδοποιήσεις.
  Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως είναι καταπέλτης
 7. Αναφορές για μεγάλους αριθμούς ασθενών
  Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στο κέντρο του Δήμου υπάρχει ένα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών και θανάτων. Οι κάτοικοι τα έχουν με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
 8. Φράγμα της Άχνας
  Αυτό το θέμα είναι για να σε κάνει να απορείς. Υπάρχει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, να παίρνουν το νερό από το αποχευτικό της Ανθούπολης, να το "αφαλατώνουν" στη Λάρνακα και το νερό να φυλάγεται στο φράγμα της Άχνας. Γιατί όλα αυτά; Μου έχουν πει ότι δεν ενδιαφέρεται να παίρνει κανείς το νερό στη Λευκωσία !!!  Φαίνεται οι χωραίτες δεν ξέρουν να καλλιεργούν ...
 9. Ποταμός στο Λιοπέτρι
  Όμορφος τόπος σωστά; Τι γίνεται θα τον κτίσουμε και αυτό όπως ήδη υπάρχουν πιέσεις; Έχουν ήδη εκδοθεί άδειες ! Ενδιαφέρεται κανείς από την περιοχή; [Απάντηση1 και Απάντηση2]
 10. Παραλία Λάντα
  Είναι σωστά που δόθηκε άδεια από το Δήμο Αγίας Νάπας σε ιδιώτη να κτίσει κέντρο πάνω στη παραλία με πρόσβαση μόνο μέσω πεζόδρομου μπροστά από το κέντρο Λάντα; σχεδόν πάνω στον άμμο από ότι μου έχουν πει; Με πεζόδρομο που περνά από δασική γη για τον οποίο πάρθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών;
 11. Αποβάθρες
  Στην περιοχή Παραλιμνίου υπάρχουν παράνομες αποβάθρες που κατασκευάστηκαν από ιδιώτες. Ακόμη και πρόσφατα παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν ότι ένας γνωστός κύριος θα έκτιζε δική του αποβάθρα μπροστά από την έπαυλή του κανένας δεν τον σταμάτησε.

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010

Το σπίτι μου δεν είναι μνημείο για να φωτίζεται

Πριν αρκετά χρόνια, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, είχε την έμπνευση να φωταγωγήσει την Πέτρα του Ρωμιού και είχε αρχίσει μάλιστα τα κατασκευαστικά έργα προτού τον σταματήσουμε.
Η ιδέα δεν μου άρεσε γιατί ήταν σπατάλη ενέργειας, θα επηρέαζε αρνητικά τη ζωή στη θάλασσα αλλά μετά αντιλήφθηκα ότι οι υπόλοιποι είχαν και άλλα επιχειρήματα.
Στην Ευρώπη φωταγωγούνται συνήθως τα ανθρώπινα δημιουργήματα και όχι η φύση.
Αυτό το θυμάμαι κάθε φορά που βρίσκομαι έξω από το σπίτι μου το βράδυ και βλέπω το σπίτι μου να φωτίζεται ολόκληρο από τη λάμπα του οδικού φωτισμού στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Ο λόγος για το άπλετο φως που φωτίζει όχι μόνο το οδόστρωμα αλλά και τα γύρω σπίτια είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος λαμπτήρας δεν είναι σχεδιασμένος να στέλνει το φως προς τα κάτω, όπως θα έπρεπε, βλέπει με κλίση προς τα πάνω και έτσι σκορπά το φως παντού και προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και στο σπίτι μου που είναι ακριβώς απέναντι στον πρώτο όροφο.
From 2009-12-27
Αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη σπατάλη ηλεκτρισμού ιδιαίτερα αν συλλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό λαμπτήρων στους κυπριακούς δρόμους.
Εκτός όμως από τη σπατάλη ενέργειας υπάρχει ανησυχία και για:
(α) Το ότι μόνο όταν τα μάτια μας δεν βλέπουν φως και είναι απόλυτο σκοτάδι, εκκρίνεται η μελατονίνη (γνωστή και σαν "ορμόνη της νύκτας") στον ανθρώπινο οργανισμό, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε μια σειρά από παρενέργειες.
(β) Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι η επίδραση του τεχνητού φωτισμού στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, ιδιαίτερα στον οδικό φωτισμό της υπαίθρου και των διασταυρώσεων στους αυτοκινητόδρομους.
(γ) Σαν αποτέλεσμα έχουμε χάσει το δικαίωμα να απολαμβάνουμε το (σκοτεινό) ουρανό με τα άστρα αφού η φωτορύπανση δεν μας το επιτρέπει.
Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, η κατανάλωση ηλεκτρισμού για τον οδικό φωτισμό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Επομένως, θα πρέπει και εμείς να επανεξετάσουμε τον οδικό μας φωτισμό ούτως ώστε να έχουμε πιο αποδοτική χρήση ενέργειας μέσω:
(1) Σωστής επιλογής λαμπτήρων που να κατευθύνουν το φως τους μόνο στο οδόστρωμα.
(2) Όλες οι νέες εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν συστήματα ελέγχου της έντασης του φωτισμού (dimming) αλλά και οι αγορές ανταλλακτικών για υπάρχοντα συστήματα θα πρέπει να παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.
(3) Αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου για αποφυγή αναμμένων φώτων σε λάθος ώρες.
(4) Επιλογή των πιο αποδοτικών λαμπτήρων για μείωση της κατανάλωσης όταν τα φώτα είναι αναμμένα.
(5) Επανεξέταση του επιπέδου φωτισμού που υπάρχει στις διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων.
Όσοι ταξιδεύουν στους αυτοκινητόδρομους τα βράδια μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν δύο πράγματα που σε προειδοποιούν από μακριά ότι τα πλησιάζεις.
Το πορτοκαλί στον ουρανό από τη φωτορύπανση προδίδει ότι πλησιάζεις σε διασταύρωση με οδικό φωτισμό και η μυρωδιά ότι είσαι κοντά σε σκουπιδότοπο

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Liberty: Δήμαρχος Παραλιμνίου

Έχω κάνει διάφορες αναρτήσεις για το πλοίο Liberty που βυθίστικε από το Δήμο Παραλιμνίου το περασμένο Μάιο. Ήμουν πολύ αρνητικός σε αυτό που έγινε γιατί με βάση τη πληροφόρηση που είχα το πλοίο δεν είχε προετοιμαστεί σωστά για βύθιση.
Το πιο κάτω είναι email από το Δήμο Παραλιμνίου.
Οι φωτογραφίες - παρουσίαση που έχω στις ιστοσελίδες μου και που αμφιβάλει με το σημείωμα του ο Δήμος, μου έχουν σταλεί από το Τμήμα Αλιείας.
[Και Δήμαρχε, εγώ να δεις πόσο θυμωμένος είμαι με τους Παραλιμνίτες, Αγια Ναπίτες και τα κοκκινοχώρια γενικά!]

Κύριε Επίτροπε Περιβάλλοντος

Παρακαλώ όπως, αφού δείτε το video που αφορά στο πραγματικό LIBERTY, (το video που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα σας δεν είναι από το LIBERTY) αποκαταστήσετε την αδικία που έγινε για την περιοχή και το Δήμο Παραλιμνίου. Θα ήθελα επίσης να πω σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μειώσουν τους Παραλιμνίτες αποκαλώντας τους "Κούλουφους", ότι είμαστε περήφανοι γιατί το Παραλίμνι είναι το κύριο κέντρο εργοδότησης και οικονομικής δραστηριότητας της Επαρχίας Αμμοχώστου και εμείς οι "Κούλουφοι" παράγουμε το 30% του τουριστικού προιόντος της Κύπρου. Η προσπάθεια του Δήμου για εμπλουτισμό του τουριστικού προιόντος της περιοχής και κατ΄επέκταση και της Κύπρου έπρεπε να στηριχθεί από όλους και όχι να πολεμηθεί για τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων. Ελπίζω να κατανόησετε τώρα ότι κάποιοι πολέμησαν την προσπάθεια του Δήμου για ίδια ωφέλη. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.
Σημ. Θα παρακαλούσα το παραπάνω κείμενο να αναρτηθεί αυτούσιο, μαζί με το video που αφορά στο πραγματικό LIBERTY.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

-
Liberty Wreck CCR & DPV Dive - Cyprus 23.01.2010 from Spyros A. Spyrou on Vimeo.
-
Related Posts with Thumbnails